Forum

Gawędy o jedzeniu

co zabrac ze soba na chorwacje

• Autor: hubba96 Data: 2009-06-21 13:37:42

jedziemyrodzinnie w 4 osoby (2 dzieci -jedno 3 letnie )za 2 tygodnie na wyspę Krk, może ktoś z Was już tam był? proszę o praktyczne porady dotyczące żywności i innych przydatnych tam rzeczy

• Autor: megi65 Data: 2009-06-21 14:04:49

Wyspa śliczna ... przed paroma laty tam byłam ... ale nie zabierałam ze sobą ... kuchni, !!! Przygotowałam tylko co nam sie w podrózy i podczs pobytu przyda .. czyli standartowe rzeczy !! Zadnych puszek . zupek chinskich .......!!!! Spróbujcie tamtejszej kuchni ..wypoczywajcie ale nie nad patelnia i garnkiem !!  Ceny zróznicowane .. znajdziecie cos na swoją kieszen .. Pozdrawiam !!

• Autor: szamotka Data: 2009-06-21 20:05:26

Powiem Ci ,że żywnośc kosztuje podobnie jak w Polsce i jest w sklepach praktycznie wszystko ,jednak weź ze sobą wode mineralną jeżeli lubicie , bo tam sa nie dobre , żadna woda nam nie podpasowała i byliśmy źli ,że nikt nie pomyślał o wodzie .Było nas 6 rodzin i każda rodzinka miała z tym problem , one są jakies słone beeee

• Autor: anay Data: 2009-06-21 20:28:47

gumowe sandały lub obuwie surfingowe do pływania!!!!
    dno jest kamieniste, łatwo trafić na jeżowca.
    w sumie można pewnie kupić i na miejscu ale może od razu się zabezpieczysz.
    poza tym polecam maski do nurkowania i rurki
    i oprócz ręczników na plażę karimaty pod spód lub takie maty z metra, które można kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego lub wyposażenia wnętrz, do łazienek. 
    parasol plażowy :) czasem jest przydatny.
    no i zdecydowanie coś na po opalaniu :) bo na przed to nawet nie wspominam.

jedzenie w Chorwacji ma ceny raczej przystępne i polecam, zdecydowanie, ale słyszałam że Krk jest kosztowniejszy:)
    jak już będziecie na miejscu polecam z gorącym sercem lokalne wina (domace) robione masowo przez tambylców.
    i dużo uśmiechu dla lokalnych ludzi :) wtedy będą naprawdę sympatyczni.

aha, nie mam w ogóle takiego wrażenia jak szamotka dotyczącego wody :)

• Autor: hubba96 Data: 2009-06-21 20:41:00

dzięki za odpowiedzi, proszę o więcej sugestii, np. co zabieracie za sobą na drogę do jedzenia

• Autor: efciia Data: 2009-07-28 13:37:26

Na pewno zabierz ze sobą wodę mineralną (ile tylko Ci się zmieści) - w Chorwacji jedzenie i napoje są b. drogie. Za 1 litr wody zapłacisz ok 9-10 zł. Za obiad w restauracji (wcale nie wykwintnej) zapłacisz 200 zł. Opłaca się na pewno wymienić walutę dopiero na miejscu ;) Zawsze wychodzi taniej

• Autor: daisy99 Data: 2009-07-28 17:46:05

Dwa tygodnie temu wróciliśmy z Chorwacji.

Ceny niestety nie są niskie, z roku na rok rosną.To nie to co kilka lat temu. Zywność podobnie kosztuje co u nas. Kupujcie w marketach z dala od centrum turystycznego, jest w Chorwacji np. LIDL I KAUFLAND. Ceny są tam normalne, dla tubylców. Woda mineralna  np. STUDENA jest ok. smak taki jak u nas. Warto spróbować win z rodzimych winnic, białe moje ulubione, oraz sera z wyspy PAG. Jest rewelacyjny, jak ktoś lubi takie długodojrzewające  - super.Owoce, arbuzy, brzoskwinie, a pomidory - smak słońca.
    Na drogę kanapki, słodkie bułeczki,  przekąski dla dzieci, paluszki słone, ciasteczka Petitki bez czekolady,jabłka do przegryzki napoje - tylko woda mineralna - gasi pragnienie. Kawa z mlekiem do termosu dla kierowcy.

Chorwacja jest dla mnie najpiękniejszym miejscem w Europie. Klimat , krajobrazy i życzliwi ludzie.Kilka lat po wojnie a autostrad mają więcej niż my!!!
    Ludzie są przemili, najlepiej zwracać się do Chorwatów w języku polskim, rozumieją nas doskonale! 

Krem z wysokim filtrem, klapki do wody, coś na komary!!! 
    I dobry humor!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu