Forum

Kuchenne porady

jak barwić masę cukrową???

• Autor: anabanana1983 Data: 2009-06-22 16:56:53

witam, za miesiac mpja coreczka konczy rok i postanowilam na te okazje upiec tort w stylu angielskim, duzo na ten temat poczytalam i zebralam przepisy na mase a nawet kuoilam prodfukty procz barwnikow poniewaz nie mam opjecia ktory bedzie najlepszy. W marketach nie moglam ich wogole znalezc wiec zostlo mi allegro a na nim barwniki w plynie, proszku.. W plynie podobno rozrzedzaja mase i ich sie nie poleca, prosze o rade ktory jest najlepszy i ile gram barwnika w proszku potrzebuje do oblozenia standardowego tortu

• Autor: anabanana1983 Data: 2009-06-22 16:58:51

przepraszam za te straszne literowki ale cora usnela mi na rekach..

• Autor: agax Data: 2009-06-22 17:33:44

Witaj!Ja używam takich http://www.allegro.pl/item649069665_barwniki_spozywcze_czerwony_bez_smaku_610_329.html sa one w żelu i bardzo,ale to bardzo wydajne dodaje sie ich tylko na czubeczek wykałaczki do masy.Ja u tego sprzedawcy juz zamawiałam kilka razy i polecam jak najbardziej.Pierwsze barwniki jakie kupiłam,a było to juz dawno temu (gdzieś na przełomie lutego i marca) to powiem szczerze,że zużyłam nawet nie do połowy,a już sie napiekłam sporo tortów.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanego wypieku!

• Autor: anabanana1983 Data: 2009-06-22 17:48:25

Agax dziekuje za odpowiedz ale tak mysle ze jak chce kolorowy tort to i barwnikow duzo bede musiala kupic a to troche kasy..
    a co sadzisz o tych:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=663710784&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

http://www.allegro.pl/item664229732_heitmann_barwniki_spozywcze_zwariowane_kolory.html

te drugie w proszku mnie zainteresowaly ale nie mam pojeciaczy 4g jednego koloru starczy mi na mase do oblozenia calego tortu..

• Autor: jamajka Data: 2009-06-22 19:01:46

Jeśli moge się wtrącić tych pierwszych nie polecam są one strasznie żadkie no ja nie byłam z nich zadowolona, no ale używałam z  braku laku:) Tubeczki strasznie małe i tzreba naprawde dużo wlać aby uzyskać intensywny kolor. Co do tego drugiego linku to widze że cena przystępna i chyba sama je sobie zamówie bo jeszcze takich nie widziałam.

• Autor: justine75 Data: 2009-06-22 19:11:44

Ja również,jak agax,mam barwniki w żelu,ale pokuszę się chyba o te w proszku-są na pewno bardzo wydajne i z pewnością nie mają takiego wpływu na masę jak barwniki w płynie.
    4 gramy barwnika to myślę,że zabarwi dużą ilość masy.Kupując te barwniki na pewno wystarczy Ci ich na wielki tort i moim zdaniem jeszcze zostanie na kilka tortów:)

• Autor: agax Data: 2009-06-22 19:26:45

Tak masz rację....ja właśnie wróciłam z kuchni i sprawdziłam gramature barwnika złotego w proszku jaki kupowałam w tortowni i tam jest 7,5g i wiem,że wystarczy go na długo....po prostu potrzebowałam "zobaczyć" te 4g...też własciwie się teraz zastanawiam nad tymi barwnikami bo cena jest zachęcająca,a przyznan szczerze,że ich wcześniej nie widziałam  :))

• Autor: agax Data: 2009-06-22 19:20:14

Nie za bardzo wiem co Ci odpowiedzieć..... żadnych nie próbowałam,ale chyba wybrałabym te w proszku -jednak skoro to ma byc tylko na ten jeden raz to faktycznie szkoda kasy na jakieś droższe i większe......4g to nie tak mało i myślę,że spokojnie Ci wystarczą :))

• Autor: anabanana1983 Data: 2009-06-22 20:23:45

dziewczyny bardzo wam dziekuje, zamawian te drugie w proszku

Przejdź do pełnej wersji serwisu