Forum

Gawędy o jedzeniu

Które składniki potraw zawsze muszą występować w parze?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-24 12:12:31

    Na przykład śledź z cebulą, albo mielony z marchewką, czy to zwyczajna z wody z musztardą, albo jeszcze jajko z majonezem, itp.
    Jakie są Wasze stereotypy?

  • Autor: malka200 Data: 2009-06-24 12:27:40

    do miękkiego jajeczka bułeczka z prawdziwym (!) masłem, do pomidorka bazylia, do ginu toniczek- mniam,
    rozmarzyłam się kulinarnie....:)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-24 12:46:29

    Użytkownik malka200 napisał w wiadomości:
    > do miękkiego jajeczka bułeczka z prawdziwym (!) masłem, do pomidorka bazylia,
    > do ginu toniczek- mniam, rozmarzyłam się kulinarnie....:)

    A co powiesz na pachący i jeszcze ciepły wiejski chleb, posmarowany świeżo ubitym "chłopskim" masłem, i szczodrze posypany szczypiorkiem z własnego ogródka? Oddam za to wszystkie frykasy tego świata

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-06-24 12:51:36

    ooo ja tez! Mnie nawet odrobina soli starczy zamiast szczypiorku ale z nim to cud miod. Albo jak mam ziola w skrzynkach to rew pietruszke, szczypiorek, ciut bazylii, rzezuche i to klade kopiato na taki chleb. Mniam

  • Autor: malka200 Data: 2009-06-24 12:55:58

    Lubczyku, chlebek z masełkiem wiejskim- pychota!! Albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem- takim gęstym,  pyszności!!!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-06-24 12:31:39

    wolowina gotowana z chrzanem lub musztarda
    pomidory z bazylia
    sos pomidorowy z oregano miedzy innymi, ale bez oregano ani rusz
    mizeria z koperkiem
    mielony z marchewka i groszkiem
    ryby smarzona z surowka z kwasnej kapusty

  • Autor: sanella* Data: 2009-06-24 12:53:46


    ...dodam jeszcze jajko sadzone i szpinak

  • Autor: as Data: 2009-06-24 13:10:56

    kotlet mielony i ogórek kiszony

  • Autor: zielona53 Data: 2009-06-24 12:51:12

    Ciemny chleb z domowym smalcem. Młode ziemniaczki z koperkiem.

  • Autor: Aoede Data: 2009-06-24 12:55:50

    To ja z innej beczki. Smak dzieciństwa i beztroskich chwil u dziadków: chleb ze smalcem i solą, chlem z masłem posypany cukrem,mleko jescze ciepłe od krowy, albo może się wydać bardzo dziwne gorące ziemniaki z parnika. To już nie wróci...

  • Autor: malka200 Data: 2009-06-24 12:57:18

    u dziadków też uwielbiałam ziemniaki z parnika dla świnek, jak mówili "z osypką" -czyli z otrębami. Sama ekologia!! :))

  • Autor: Aoede Data: 2009-06-24 12:58:48

    Jeszcze parzyły w łapki, ale ślinka ciekła żeby już zjeść.

  • Autor: as Data: 2009-06-24 13:11:45

    też lubiałam

  • Autor: yette Data: 2009-06-24 13:36:58

    Ja też uwielbiam ciepłe mleczko od krowy, najlepiej jeszcze z pianką, do tego pajda chleba, chleb ze śmietaną i z cukrem, albo ze smalcem i skwarkami do tego pomidorek, a o ziemniaczkach to już nie wspomnę...!
    Ale teraz to już ze świecą szukać gospodarstwa na wsi, gdzie parują ziemniaki, albo trzymają krówki, bynajmniej w rejonie, gdzie mieszka moja babcia. Moje dzieciaczki nie znają tego smaku, a szkoda, bo mój starszy synio uwielbia mleko. Szkoda, że musi pić to ze sklepu, które nie dorównuje  smakiem takiemu prosto od krowy.

  • Autor: as Data: 2009-06-24 14:34:59

    Moje dzieci piją mleko od krowy. Kupuje od sąsiada.

  • Autor: RN Data: 2009-06-24 12:56:16

    rosół z makaronem
    kawa z mlekiem
    młode kartofle z koperkiem i masełkiem
    a mielony z buraczkami :)

    jedynie swojski biały ser tylko ze smakiem

  • Autor: aebas Data: 2009-06-24 13:54:04

    Domowy chleb "krajany" na dwa pale "maczny" w śmietanie i posypany cukrem ale takim gruuubym ewentualnie mczany w wodzie, młode ziemniaczki polane "zasmażką" tzn. na tłuszczu ze skwarkami zeszklona cebulka lub przesmażony szczypior, sól, pieprz i do tego prawdziwa wiejska śmietana, przesmażone i na ziemniaczki i duuużo kopru i wielki kubas prawdziwego zsiadłego zimnego mleka. Poezja i marzenia,albo plcki kartoflane ze śmietaną i cukrem ;)

  • Autor: aebas Data: 2009-06-24 13:55:27

    powinno być na dwa palce

  • Autor: Wkn Data: 2009-06-24 14:04:28

    Młoda kapusta duszona koniecznie z koperkiem i koniecznie na maśle, i koniecznie bez cebuli, boczku i kiełbasy.
    Po prostu kapusta, masło, koperek i trochę wody. Uwielbiam.

    Mozarella i pomidory koniecznie ze świeżą bazylią. Suszona nie wchodzi w grę.

  • Autor: onlyred Data: 2009-06-24 14:12:36

    mielony z młodą kapustą,
    smalec z kiszonym ogórem,
    pomidor z cebulą,
    makrela z majonezem,
    naleśniki z dżemem,
    gofry z bitą smietaną,
    piwo ze słonymi paluszkami,
    herbata z cytryną,
    truskawki ze śmietaną,
    czekolada z orzechami,
    schabowy z buraczkami etc

  • Autor: reniapos Data: 2009-06-24 18:22:27

    Rosół z makaronem
    Uszka  z barszczem
    Ryż zapiekany z jabłkami
    Schabowy z kapustą
    Pomidorowa z ryżem
    Makaron ze serem
     Parówki z ketchupem
    Golonka z musztardą
    Buraczki z chrzanem
    Pieprz i sól
    Kawa ze śmietanką
    Płatki z mlekiem.......

  • Autor: megi65 Data: 2009-06-24 18:25:42

    Ser emanataler z dzemem wiśniowym i twaróg z miodem i orzeszkami ............!!!

  • Autor: nonka4 Data: 2009-06-24 19:03:34

    botwinka z tłuczonymi ziemniakami + skwarki
    biała kiełbasa z chrzanem
    gasza gryczana+ ketchup+majonez

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-24 19:15:07

    A miód z salcesonem to nie łaska?

  • Autor: Zbyh 1 Data: 2009-07-07 16:55:33

    Miód je się z boczkiem a nie salcesonem

  • Autor: kamila258 Data: 2009-06-25 02:28:32

    Lody z Advocatem

  • Autor: alidab Data: 2009-06-25 18:37:06

    A ja lubię takie zestwy:
     - barszcz czerwony zabielany koniecznie w duecie z pierogami ruskimi
     - śniadanie świąteczne (niedzielne) : jajecznica, a potem kakao, małe bułeczki, miód, konfitury
     - wołowina gotowana z rosołu z sosem chrzanowym
     - młode ziemniaki z masłem i koperkiem+ jajko sadzone+mizeria
     - młode kurczę panierowane (ewentualnie mogą być skrzydełka), ziemniaki i buraczki na ciepło
     - ciepłe placki proziaki z masłem
     - gulasz w duecie z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym

    Znalazłoby się jeszcze trochę takich "kompletów"....:)))

  • Autor: CZOS Data: 2009-06-25 19:09:46

    Do każdej kapusty poza młodą dodaję kminek i sporo tłuszczu

    Bardzo lubię też kolację ze śniadaniem.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-06-25 19:14:30

    ot; i kwintesencja:)))

  • Autor: as Data: 2009-06-25 21:48:50

    Połączenia moich dzieci:)

    - frytki z keczupem lub śmietaną

    - parówki z keczupem

    - pierogi ruskie z keczupem

    - ziemniaki z jajem sadzonym w postaci omleta i kefir do popicia

  • Autor: evro Data: 2009-06-26 07:29:51

    rolada z "modrą" kapustą i kluskami śląskimi
    kaszanka z ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą
    czerwony barszcz z krokietem

  • Autor: bahus Data: 2009-06-26 16:08:29

    Grillowany oscypek z żurawiną,
    kaczka z jabłkami,
    naleśniki z serem,
    gdzik (twarożek ze szczypiorkiem),
    whisky z lodem,
    groch z kapustą,
    kapusta z grzybami,
    Bahus z kuflem piwa.

  • Autor: babsy Data: 2009-06-27 17:56:59

    Szpinak z jogurtem naturalnym i wędliną drobiową.
    Drób pieczony z musztardą chrzanową, ale tylko pewnej konkretnej firmy, inne mi nie smakują .
    Kawa z chudym mlekiem i kardamonem.
    Woda gazowana z cytryną.
    Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem.

  • Autor: atek Data: 2009-06-28 11:51:14

    wodzionka z czoskiem
    kreple z marmeladą
    kołocz z syrem i posypką
    kartofle z kiszkom
    kompot z wieprzków i pozimek
    żymła z lyberwusztem
    oplerki z zymftem
    ajerkuchy z cukrem

    Pozdrawiam :)

  • Autor: agik Data: 2009-06-29 08:28:35

    Młode ziemniaczki z koperkiem
    Pomidor z solą

    Inne połaczenia moga już występować w różnych konfiguracjach, te dwa muszą być zawsze i na pewno :)

  • Autor: kokliko Data: 2009-06-30 10:26:12

    jajka sadzone z pieprzem
    salata z vinegrette
    sery z czerwonym winem
    mlode kartofle z koperkiem
    papieros po kolacji  - kajam sie za to ostatnie skojarzenie

  • Autor: kayanis Data: 2009-07-07 15:55:20

    frytki z keczupem i majonezem
    szpinak z czosnkiem
    pomidorowa z czosnkiem
    pizza z oregano
    młoda kapusta z koperkiem
    młode ziemniaki z koperkiem
    gołąbki z sosem pomidorowym
    kawa z mlekiem
    sos serowy z brokułami

Przejdź do pełnej wersji serwisu