Na przykład śledź z cebulą, albo mielony z marchewką, czy to zwyczajna z wody z musztardą, albo jeszcze jajko z majonezem, itp. Jakie są Wasze stereotypy?
Użytkownik malka200 napisał w wiadomości: > do miękkiego jajeczka bułeczka z prawdziwym (!) masłem, do pomidorka bazylia, > do ginu toniczek- mniam, rozmarzyłam się kulinarnie....:)
A co powiesz na pachący i jeszcze ciepły wiejski chleb, posmarowany świeżo ubitym "chłopskim" masłem, i szczodrze posypany szczypiorkiem z własnego ogródka? Oddam za to wszystkie frykasy tego świata
ooo ja tez! Mnie nawet odrobina soli starczy zamiast szczypiorku ale z nim to cud miod. Albo jak mam ziola w skrzynkach to rew pietruszke, szczypiorek, ciut bazylii, rzezuche i to klade kopiato na taki chleb. Mniam
wolowina gotowana z chrzanem lub musztarda pomidory z bazylia sos pomidorowy z oregano miedzy innymi, ale bez oregano ani rusz mizeria z koperkiem mielony z marchewka i groszkiem ryby smarzona z surowka z kwasnej kapusty
To ja z innej beczki. Smak dzieciństwa i beztroskich chwil u dziadków: chleb ze smalcem i solą, chlem z masłem posypany cukrem,mleko jescze ciepłe od krowy, albo może się wydać bardzo dziwne gorące ziemniaki z parnika. To już nie wróci...
Ja też uwielbiam ciepłe mleczko od krowy, najlepiej jeszcze z pianką, do tego pajda chleba, chleb ze śmietaną i z cukrem, albo ze smalcem i skwarkami do tego pomidorek, a o ziemniaczkach to już nie wspomnę...! Ale teraz to już ze świecą szukać gospodarstwa na wsi, gdzie parują ziemniaki, albo trzymają krówki, bynajmniej w rejonie, gdzie mieszka moja babcia. Moje dzieciaczki nie znają tego smaku, a szkoda, bo mój starszy synio uwielbia mleko. Szkoda, że musi pić to ze sklepu, które nie dorównuje smakiem takiemu prosto od krowy.
Domowy chleb "krajany" na dwa pale "maczny" w śmietanie i posypany cukrem ale takim gruuubym ewentualnie mczany w wodzie, młode ziemniaczki polane "zasmażką" tzn. na tłuszczu ze skwarkami zeszklona cebulka lub przesmażony szczypior, sól, pieprz i do tego prawdziwa wiejska śmietana, przesmażone i na ziemniaczki i duuużo kopru i wielki kubas prawdziwego zsiadłego zimnego mleka. Poezja i marzenia,albo plcki kartoflane ze śmietaną i cukrem ;)
Młoda kapusta duszona koniecznie z koperkiem i koniecznie na maśle, i koniecznie bez cebuli, boczku i kiełbasy. Po prostu kapusta, masło, koperek i trochę wody. Uwielbiam.
Mozarella i pomidory koniecznie ze świeżą bazylią. Suszona nie wchodzi w grę.
mielony z młodą kapustą, smalec z kiszonym ogórem, pomidor z cebulą, makrela z majonezem, naleśniki z dżemem, gofry z bitą smietaną, piwo ze słonymi paluszkami, herbata z cytryną, truskawki ze śmietaną, czekolada z orzechami, schabowy z buraczkami etc
Rosół z makaronem Uszka z barszczem Ryż zapiekany z jabłkami Schabowy z kapustą Pomidorowa z ryżem Makaron ze serem Parówki z ketchupem Golonka z musztardą Buraczki z chrzanem Pieprz i sól Kawa ze śmietanką Płatki z mlekiem.......
A ja lubię takie zestwy: - barszcz czerwony zabielany koniecznie w duecie z pierogami ruskimi - śniadanie świąteczne (niedzielne) : jajecznica, a potem kakao, małe bułeczki, miód, konfitury - wołowina gotowana z rosołu z sosem chrzanowym - młode ziemniaki z masłem i koperkiem+ jajko sadzone+mizeria - młode kurczę panierowane (ewentualnie mogą być skrzydełka), ziemniaki i buraczki na ciepło - ciepłe placki proziaki z masłem - gulasz w duecie z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym
Znalazłoby się jeszcze trochę takich "kompletów"....:)))
Grillowany oscypek z żurawiną, kaczka z jabłkami, naleśniki z serem, gdzik (twarożek ze szczypiorkiem), whisky z lodem, groch z kapustą, kapusta z grzybami, Bahus z kuflem piwa.
Szpinak z jogurtem naturalnym i wędliną drobiową. Drób pieczony z musztardą chrzanową, ale tylko pewnej konkretnej firmy, inne mi nie smakują . Kawa z chudym mlekiem i kardamonem. Woda gazowana z cytryną. Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem.
wodzionka z czoskiem kreple z marmeladą kołocz z syrem i posypką kartofle z kiszkom kompot z wieprzków i pozimek żymła z lyberwusztem oplerki z zymftem ajerkuchy z cukrem
jajka sadzone z pieprzem salata z vinegrette sery z czerwonym winem mlode kartofle z koperkiem papieros po kolacji - kajam sie za to ostatnie skojarzenie
frytki z keczupem i majonezem szpinak z czosnkiem pomidorowa z czosnkiem pizza z oregano młoda kapusta z koperkiem młode ziemniaki z koperkiem gołąbki z sosem pomidorowym kawa z mlekiem sos serowy z brokułami
Na przykład śledź z cebulą, albo mielony z marchewką, czy to zwyczajna z wody z musztardą, albo jeszcze jajko z majonezem, itp.
Jakie są Wasze stereotypy?
do miękkiego jajeczka bułeczka z prawdziwym (!) masłem, do pomidorka bazylia, do ginu toniczek- mniam,
rozmarzyłam się kulinarnie....:)
Użytkownik malka200 napisał w wiadomości:
> do miękkiego jajeczka bułeczka z prawdziwym (!) masłem, do pomidorka bazylia,
> do ginu toniczek- mniam, rozmarzyłam się kulinarnie....:)
A co powiesz na pachący i jeszcze ciepły wiejski chleb, posmarowany świeżo ubitym "chłopskim" masłem, i szczodrze posypany szczypiorkiem z własnego ogródka? Oddam za to wszystkie frykasy tego świata
ooo ja tez! Mnie nawet odrobina soli starczy zamiast szczypiorku ale z nim to cud miod. Albo jak mam ziola w skrzynkach to rew pietruszke, szczypiorek, ciut bazylii, rzezuche i to klade kopiato na taki chleb. Mniam
Lubczyku, chlebek z masełkiem wiejskim- pychota!! Albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem- takim gęstym, pyszności!!!
wolowina gotowana z chrzanem lub musztarda
pomidory z bazylia
sos pomidorowy z oregano miedzy innymi, ale bez oregano ani rusz
mizeria z koperkiem
mielony z marchewka i groszkiem
ryby smarzona z surowka z kwasnej kapusty
...dodam jeszcze jajko sadzone i szpinak
kotlet mielony i ogórek kiszony
Ciemny chleb z domowym smalcem. Młode ziemniaczki z koperkiem.
To ja z innej beczki. Smak dzieciństwa i beztroskich chwil u dziadków: chleb ze smalcem i solą, chlem z masłem posypany cukrem,mleko jescze ciepłe od krowy, albo może się wydać bardzo dziwne gorące ziemniaki z parnika. To już nie wróci...
u dziadków też uwielbiałam ziemniaki z parnika dla świnek, jak mówili "z osypką" -czyli z otrębami. Sama ekologia!! :))
Jeszcze parzyły w łapki, ale ślinka ciekła żeby już zjeść.
też lubiałam
Ja też uwielbiam ciepłe mleczko od krowy, najlepiej jeszcze z pianką, do tego pajda chleba, chleb ze śmietaną i z cukrem, albo ze smalcem i skwarkami do tego pomidorek, a o ziemniaczkach to już nie wspomnę...!
Ale teraz to już ze świecą szukać gospodarstwa na wsi, gdzie parują ziemniaki, albo trzymają krówki, bynajmniej w rejonie, gdzie mieszka moja babcia. Moje dzieciaczki nie znają tego smaku, a szkoda, bo mój starszy synio uwielbia mleko. Szkoda, że musi pić to ze sklepu, które nie dorównuje smakiem takiemu prosto od krowy.
Moje dzieci piją mleko od krowy. Kupuje od sąsiada.
rosół z makaronem
kawa z mlekiem
młode kartofle z koperkiem i masełkiem
a mielony z buraczkami :)
jedynie swojski biały ser tylko ze smakiem
Domowy chleb "krajany" na dwa pale "maczny" w śmietanie i posypany cukrem ale takim gruuubym ewentualnie mczany w wodzie, młode ziemniaczki polane "zasmażką" tzn. na tłuszczu ze skwarkami zeszklona cebulka lub przesmażony szczypior, sól, pieprz i do tego prawdziwa wiejska śmietana, przesmażone i na ziemniaczki i duuużo kopru i wielki kubas prawdziwego zsiadłego zimnego mleka. Poezja i marzenia,albo plcki kartoflane ze śmietaną i cukrem ;)
powinno być na dwa palce
Młoda kapusta duszona koniecznie z koperkiem i koniecznie na maśle, i koniecznie bez cebuli, boczku i kiełbasy.
Po prostu kapusta, masło, koperek i trochę wody. Uwielbiam.
Mozarella i pomidory koniecznie ze świeżą bazylią. Suszona nie wchodzi w grę.
mielony z młodą kapustą,
smalec z kiszonym ogórem,
pomidor z cebulą,
makrela z majonezem,
naleśniki z dżemem,
gofry z bitą smietaną,
piwo ze słonymi paluszkami,
herbata z cytryną,
truskawki ze śmietaną,
czekolada z orzechami,
schabowy z buraczkami etc
Uszka z barszczem
Ryż zapiekany z jabłkami
Schabowy z kapustą
Pomidorowa z ryżem
Makaron ze serem
Parówki z ketchupem
Golonka z musztardą
Buraczki z chrzanem
Pieprz i sól
Kawa ze śmietanką
Płatki z mlekiem.......
Ser emanataler z dzemem wiśniowym i twaróg z miodem i orzeszkami ............!!!
botwinka z tłuczonymi ziemniakami + skwarki
biała kiełbasa z chrzanem
gasza gryczana+ ketchup+majonez
A miód z salcesonem to nie łaska?
Miód je się z boczkiem a nie salcesonem
Lody z Advocatem![](/emoticons/pleased.gif)
A ja lubię takie zestwy:
- barszcz czerwony zabielany koniecznie w duecie z pierogami ruskimi
- śniadanie świąteczne (niedzielne) : jajecznica, a potem kakao, małe bułeczki, miód, konfitury
- wołowina gotowana z rosołu z sosem chrzanowym
- młode ziemniaki z masłem i koperkiem+ jajko sadzone+mizeria
- młode kurczę panierowane (ewentualnie mogą być skrzydełka), ziemniaki i buraczki na ciepło
- ciepłe placki proziaki z masłem
- gulasz w duecie z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym
Znalazłoby się jeszcze trochę takich "kompletów"....:)))
Do każdej kapusty poza młodą dodaję kminek i sporo tłuszczu
Bardzo lubię też kolację ze śniadaniem.
Połączenia moich dzieci:)
- frytki z keczupem lub śmietaną
- parówki z keczupem
- pierogi ruskie z keczupem
- ziemniaki z jajem sadzonym w postaci omleta i kefir do popicia
rolada z "modrą" kapustą i kluskami śląskimi
kaszanka z ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą
czerwony barszcz z krokietem
Grillowany oscypek z żurawiną,
kaczka z jabłkami,
naleśniki z serem,
gdzik (twarożek ze szczypiorkiem),
whisky z lodem,
groch z kapustą,
kapusta z grzybami,
Bahus z kuflem piwa.
Szpinak z jogurtem naturalnym i wędliną drobiową.
.
Drób pieczony z musztardą chrzanową, ale tylko pewnej konkretnej firmy, inne mi nie smakują
Kawa z chudym mlekiem i kardamonem.
Woda gazowana z cytryną.
Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem.
wodzionka z czoskiem
kreple z marmeladą
kołocz z syrem i posypką
kartofle z kiszkom
kompot z wieprzków i pozimek
żymła z lyberwusztem
oplerki z zymftem
ajerkuchy z cukrem
Pozdrawiam :)
Młode ziemniaczki z koperkiem
Pomidor z solą
Inne połaczenia moga już występować w różnych konfiguracjach, te dwa muszą być zawsze i na pewno :)
jajka sadzone z pieprzem
salata z vinegrette
sery z czerwonym winem
mlode kartofle z koperkiem
papieros po kolacji - kajam sie za to ostatnie skojarzenie
frytki z keczupem i majonezem
szpinak z czosnkiem
pomidorowa z czosnkiem
pizza z oregano
młoda kapusta z koperkiem
młode ziemniaki z koperkiem
gołąbki z sosem pomidorowym
kawa z mlekiem
sos serowy z brokułami