Forum

Kuchenne porady

Jak rozumieć....

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 16:00:37

    Witajcie:-)Mam przepis na cukierki smietankowo karmelowe i w tym przepisie jest takie zdanie:40 dag bitej śmietany......potem,żeby dodac do tego mleko i ckier i to gotować.Czy Waszym zdaniem chodzi o ubitą smietanę???Czy poprostu o zwykłą kremówkę,ale nie ubitą...kurcze no...a takie apetyczne te cukierasy na fotce:-))))

  • Autor: smakosia Data: 2009-06-24 16:41:05

    Faktycznie trochę dziwnie napisano. Moim zdaniem chodzi o śmietanę kremówkę, ale...może się mylę?

  • Autor: yette Data: 2009-06-24 16:44:19

    Moim zdaniem chodzi o zwykłą kremówkę, ale nie ubitą, bo ubitej kremówki raczej się nie gotuje. Bynajmniej ja się z tym nigdy nie spotkałam, żeby gotować bitą śmietanę

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 16:54:07

    czyli ,że normalną 30% w ilości 40 dag...tak?

  • Autor: nonka4 Data: 2009-06-24 17:44:25

    mnie się też wydaje,że płynną kremówkę- ona podczas gotowania gęstnieje.;
    Tylko potem masz,że dodać mleko..a ile? i czy jest jakis zagęszczacz jeszcze?
    może wklep tutaj ten przepis- to nam się jakoś całość "do kupy: poskłada..:)

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 17:55:12

    2 szklanki cukru,40 dag bitej śmietany,3/4 szkl.mleka,laska wanili.Włożyć do garnka cukier,mleko i smietanę,laskę wanili naciać i wyjąć rdzeń,dodać do garnka.Gotować 40-50 minut na małym ogniu aż nabierze brazowawego koloru...kurczaki a może nawet mleko w proszku???stara ta gazeta jakaś i tak niedokładnie to napisane...

  • Autor: smakosia Data: 2009-06-24 18:14:14

    Kiedyś robiłam cukierki z mleka i cukru, to dawało się mleko płynne więc tutaj raczej też o takie chodzi. Te 40 dag śmietany, to pewnie 40 ml płynnej kremówki. Sądzę, że możesz śmiało robić :-)

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 18:16:03

    właśnie bym chciała:-)a czy może byc smietana z biedronki do tych cukierków?jak robię smietanowiec to jest przewyborny-wszyscy sąsiedzi uwielbiają mojego smietanowca...(hehe..)czy może kupić lepszą?

  • Autor: nonka4 Data: 2009-06-24 18:48:53

    mogłaby być 36% UHT, ale ja bym zaryzykowała;) ( wkońcu kiedyś nie było uht- nie wiadomo jaka ta gazeta stara:)))
    wszystko do garnka i gotować aż do tego zbrązowienia masy na maluteńkim ogniu;
    natomiast wydaje mi się,że ten podany czas jest zbyt długi, wg mnie starczy najwyzej ok 20 min,
    mozesz zrobic próbę na talerzyku, jak się zetnie to bedzie ok
    aha i mieszaj,żeby nie przyjarać!
    Powodzenia:)

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 18:52:32

    jak wyjdą to dam znac i przepis umieszczę:-)

  • Autor: smakosia Data: 2009-06-24 20:03:20

    Jak ja robiłam cukierki z samego mleka i cukru, to mi schodziło około 30 minut. Tutaj jest jeszcze śmietana więc może dlatego tak długo...?

  • Autor: aleczka Data: 2009-06-24 21:06:58

    zoaczymy w trakcie..zawsze biore poprawkę na przepis...nigdy ślepo nie działam:-)))

  • Autor: ładneoczymam Data: 2009-06-24 21:56:04

    smakosia a jakRobiłaś te cukierki ?Zaintrygował  mnie ten  sposob z samego mleka i cukru 

  • Autor: smakosia Data: 2009-06-24 23:07:57

    To było dawno temu i zawsze robiłam na "oko". Wlewałam do głębokiej patelni mleko i sypałam sporo cukru. To się gotowało na bardzo małym ogniu aż do zgęstnienia. Cały czas mieszałam. Kiedy wreszcie robiło się lekko brązowe i klejąco-ciągnące wylewałam zawartść na talerzyk. Zajadałam się, że aż mi się uszy trzęsły :-) Najlepiej smakowało takie, jeszcze ciepłe.

  • Autor: ładneoczymam Data: 2009-06-25 10:04:15

    dzieki

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu