właśnie...ja w temacie...mam mszycę brzoskwiniową na papryce, która choduje na balkonie. Mam jeszcze poziomki, pomidorki koktailowe i boje sie rozprzestrzenienia plagi. Proszę o porady jak pozbyc się...bez chemii tych nieporządanych " gości"
bardzo pomaga pokrzywa - trzeba narwac pokrzywe zalać wodą i poczekac pare dni i tym mozna polewać rośliny - tylko uwaga to ma nieprzyjemny zapach ale skuteczne.
ostatnio oglądałam program dla ogrodników i podawano taki przepis: 20dag czosnku zmiażdżyć i połączyć z 10 litrami wody, odstawić na 24 godz po czym nie rozcięczać tyko takim płynem spryskiwać, podobno pomaga
To był chyba program "Rok w ogrodzie " i ty przepisów to podawł chyba z 10 ale ja oczywiscie zadnego nie spisałam:( ale ten program chyba mozna obejrzec ponownie w internecie.......To program z zeszłej soboty.....a wartało by spisac bo wszystkie naturalne i nadaja sie zwłaszcza na warzywa i owoce....:):)
wydawało mi się, że mleko to na choroby grzybowe, a nie na mszyce... Mszycowe pancerzyki bardzo boją się rozcieńczonej gnojówki z pokrzyw, czosnku, i kwasideł (np. octu) - czyli tego wszystkiego co zawiera kwas mrówkwy i wypala im pancerzyki niczym kwas solny...
Póki co, pozbyłam się mszyc wywarem z czosnku. Dodatkowo obok donic z papryką postawiłam doniczki z aksamitkami. A papryczki już duże....ale jeszcze zielone. pozdrawiam jasia
właśnie...ja w temacie...mam mszycę brzoskwiniową na papryce, która choduje na balkonie.
Mam jeszcze poziomki, pomidorki koktailowe i boje sie rozprzestrzenienia plagi.
Proszę o porady jak pozbyc się...bez chemii tych nieporządanych " gości"
bardzo pomaga pokrzywa - trzeba narwac pokrzywe zalać wodą i poczekac pare dni i tym mozna polewać rośliny - tylko uwaga to ma nieprzyjemny zapach ale skuteczne.
ostatnio oglądałam program dla ogrodników i podawano taki przepis: 20dag czosnku zmiażdżyć i połączyć z 10 litrami wody, odstawić na 24 godz po czym nie rozcięczać tyko takim płynem spryskiwać, podobno pomaga
To był chyba program "Rok w ogrodzie " i ty przepisów to podawł chyba z 10 ale ja oczywiscie zadnego nie spisałam:( ale ten program chyba mozna obejrzec ponownie w internecie.......To program z zeszłej soboty.....a wartało by spisac bo wszystkie naturalne i nadaja sie zwłaszcza na warzywa i owoce....:):)
opryskiwać rozcienczonym mlekiem
wydawało mi się, że mleko to na choroby grzybowe, a nie na mszyce...
Mszycowe pancerzyki bardzo boją się rozcieńczonej gnojówki z pokrzyw, czosnku, i kwasideł (np. octu) - czyli tego wszystkiego co zawiera kwas mrówkwy i wypala im pancerzyki niczym kwas solny...
Póki co, pozbyłam się mszyc wywarem z czosnku.
Dodatkowo obok donic z papryką postawiłam doniczki z aksamitkami.
A papryczki już duże....ale jeszcze zielone.
pozdrawiam jasia
ślicznie dziękuję za rady, program "rok w ogrodzie" znalazłam i szykuje się do walki
pozdrawiam jasia