Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja w piekarniku

  • Autor: sunny Data: 2009-06-26 22:47:03

    Pytanie do przetwornic domowych... Chcę w tym roku zrobić parę rzeczy do słoika ( mianowicie sos słodko-kwaśny, ketchup i wiśnie w cukrze) no i w sumie przydałoby się wypasteryzować gotowe przetwory, a że będzie ich dość trochę, to stwierdzam iż pasteryzacja w dużym garnku z wrzątkiem jest bardzo nieopłacalna. Słyszałam i czytałam, że można pasteryzować w piekarniku, ale nie wiem dokładnie jak to ma być. Czy dobrze rozumiem ?... Wkładam gotowe przetwory w słoikach ( zakręcone już mają być ??) do zimnego piekarnika, nastawiam na 100 stopni ( z termoobiegiem czy bez ??) i mają tam siedzieć 10 minut od momentu zagrzania się piekarnika. Tak ?

    Czy słoiki nie pękną jeśli będę się stykały z blachą ? A studzić się mają w piekarniku ?

  • Autor: alman Data: 2009-06-27 07:07:27

    tu masz parę wskazówek  http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=100855&post=100858

    ja wlewam wodę na blachę tak ok. 2 cm i dopiero ustawiam słoiki, wstawiam do zimnego piekarnika, a jeśli robię kolejną partię, to trochę ostudzonego po uprzednim grzaniu, no i przede wszystkim dolewam zimnej wody na blachę  nagrzewam do temp. 130-140 st.C grzałka dolna, czas taki jaki jest przewidziny /ok.30 min./ za wyj. ogórków konserwowych - te wyjmuję jak tylko zmienią kolor i nie są już zywo zielone
    no i nie zostawiam w piekarniku do ostygnięcia lecz wyjmuję, dokręcam dopiero teraz wieczka i odwracam

    słoiki nie pękną po zetknięciu z blachą, jeśli włożysz do zimnego piekarnika, jeśli do ciepłego, to słoiki /ich zawartość/ powinny mieć taką samą temperaturę
    nigdy nie napełniam słoików po same brzegi /1,5-2 cm poniżej/ i nigdy nie zakręcam do oporu - to robię dopiero po wyjęciu słoików /to zapobiega ew. nie planowanym wybuchom/

    może na coś się przydadzą moje spostrzeżenia? pozdrawiam i życzę udanego przetwarzania!

  • Autor: alman Data: 2009-06-27 07:09:09

    nie mogę zrobić aktywnego adresu strony wyżej podanej

  • Autor: kawka Data: 2009-06-27 07:24:05

    niestety mnie też nie udało się wkleić aktywnego linku :(

  • Autor: franitas Data: 2009-06-27 09:00:41

    chyba się udało :) aktywny http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=100855&post=100858

  • Autor: kawka Data: 2009-06-27 07:23:06

    Robię tak jak Alman i wszystko jest w porządku.Może teraz się uda :http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=100855&post=100858

  • Autor: sunny Data: 2009-06-28 12:30:32

    Dziękuję Wam za pomoc, na pewno się przyda. I rozumiem że słoiki tylko nakryć zakrętką, a dopiero potem ją dokręcić ?

  • Autor: alman Data: 2009-06-28 14:59:48

    Nie!!! źle rozumiesz!!! zakręcić, ale nie do końca, czyli nie dokręcać do oporu tylko tak ....na 95%, a do oporu po wyjęciu z piekarnika, kiedy już będziesz je odwracać...chodzi o to, aby podczas pasteryzacji powietrze /para/ miała małe ujście.

  • Autor: sunny Data: 2009-06-28 22:47:50

    Alman, spokojnie - właśnie tak to rozumiem. No, może trochę źle ujęłam. Jeszcze raz dziękiję ;).

Przejdź do pełnej wersji serwisu