Forum

Rozmowy wolne i frywolne

uznanie ojcostwa a alimenty

• Autor: stefcia Data: 2009-06-27 09:31:43

Mam pytanie ,czy ktoś się orientuje,jeśli mój mąż uzna moją córkę ,której nie jest ojcem,to stracę alimenty od ojca córki? proszę o odpowiedz

• Autor: onlyred Data: 2009-06-27 10:17:52

Nawet jeśli biologiczny ojciec zostanie pozbawiony praw do dziecka, alimenty i tak bedzie musiał płacić. Jeśli jednak Twój obecny mąż adoptuje dziecko, to on będzie musiał łożyć na nie. Tak wyjaśniła mi znajoma kuratorka.

• Autor: guma1 Data: 2009-06-27 12:00:12

Chodzi Ci o uznanie czy przysposobienie dziecka ? Bo to są jednak dwie różne sprawy a mam wrazenie że chodzi Ci właśnie o przysposobienie .

http://prawoity.pl/wiadomosci/przysposobienie-dziecka-jednego-z-malzonkow-a-alimenty

Przepraszam ale nie wiem jak aktywować ten link , skopiuj go i wklej w adres ta strona powinna Ci troszkę pomóc .

• Autor: stefcia Data: 2009-06-27 13:12:18

Biologiczny ojciec zrzekł się sam praw rodzicielskich,wiec zrozumiałam że w tej sytuacji lepiej było by gdyby mój mąż przysposobił córkę,ale czy wtedy będzie modła nosić też jego nazwisko?

• Autor: guma1 Data: 2009-06-27 13:57:16

Tak , w wyniku przysposobienia możesz nawet zmienić dane w akcie urodzenia dziecka , o ile biologiczni rodzice wyrażą na to zgodę .
    Nie wiem jak to jest gdy jedno z rodziców zrzekło się praw rodzicielskich .

" Zgodnie z art. 47 ust.1 ustawy prawo o aktach stanu cywilnego, w razie orzeczenia przysposobienia dziecka, wpisuje się do aktu urodzenia wzmiankę dodatkową o przysposobieniu. Nowy akt urodzenia sporządza się tylko w razie orzeczenia przysposobienia, na które rodzice dziecka wyrazili przed sądem opiekuńczym zgodę bez wskazania osoby przysposabiającej. Wtedy w akcie tym jako rodziców wpisuje się przysposabiających. Skutkiem przysposobienia (adopcji) jest powstanie między przysposabiającym a przysposobionym takiego stosunku, jak między rodzicami a dziećmi " .

A tu masz coś co Ci powinno odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania .

http://rodziny.interwencjaprawna.pl/informacje-prawne-przysposobienie.html

• Autor: guma1 Data: 2009-06-27 13:59:01

Jeżeli możesz to bardzo Cię proszę o aktywację linku w mojej ostatniej wypowiedzi do tego tematu . Z góry wielkie dzięki . Pozdrawiam .

• Autor: guma1 Data: 2009-06-27 14:24:53

Dziękuję bardzo za aktywację , ja nie potrafię tego zrobić . Pozdrawiam.

• Autor: guma1 Data: 2009-06-27 14:26:01

Nie szkodzi , wielkie dzięki za pomoc , ja sam nie potrafię aktywować tych linków . Pozdrawiam .

• Autor: stefcia Data: 2009-06-27 21:38:05

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrówka dla Was

Przejdź do pełnej wersji serwisu