Forum

Kuchenne porady

pytanie dotyczące śmietany 30%

• Autor: Daria P. Data: 2009-06-27 16:37:31

czy śmietana 30% zmiksowana z śnieżką bez dodatku żelatyny lub żel fixu to totalna ciapa, poniewaz zapomniałam dodac jednej z tych rzeczy

• Autor: Daria P. Data: 2009-06-27 16:40:12

boję sie, że śmietana poprostu się rozjedzie lub wsiaknie w biszkopt i będzie za puszysta, a nie daj Boże możliwe, że podejdzie wodą. Czy ktoś wie coś na ten temat?

• Autor: megi65 Data: 2009-06-27 18:39:21

Juz .. to zrobilałaś ? Ubiłaś śniezke na ''kremówce "" ?? Hmm .. jezeli dobrej firmy użyłas smietany powinno byc .. ok ! Podpowiadam z autopsji najlepsza moim skromnym zdaniem jest '' Łaciata " 36 %  .... Pozdrawiam słonecznie ...........!!

• Autor: kael Data: 2009-06-28 09:04:48

Użytkownik Daria P. napisał w wiadomości:
    > czy śmietana 30% zmiksowana z śnieżką bez dodatku żelatyny lub żel fixu to
    > totalna ciapa, poniewaz zapomniałam dodac

Jeśli bita śmietana ma być użyta do tortu, zamiast śnieżki dodaj owocową galaretkę rozpuszczoną w 1/4 l wody.
    Wlewj ją do ubitej śmietany szybko mieszając i tę masę wlej na np.biszkopt z ułożonymi na nim truskawkami,
    przykryj drugim krążkiem biszkoptu, wlej na niego resztę bitej śmietany z galaretką i tort gotowy.
    Naturalnie biszkopt musi być opasany stalową objemką, aby masa się nie wylała.
    Włoż go do lodówki, aby galaretka zastygła.

• Autor: babibabi Data: 2009-06-28 09:31:40

Użytkownik kael napisał w wiadomości:
    > Użytkownik Daria P. napisał w wiadomości:> czy śmietana 30% zmiksowana z
    > śnieżką bez dodatku żelatyny lub żel fixu to> totalna ciapa, poniewaz
    > zapomniałam dodac  Jeśli bita śmietana ma być użyta do tortu, zamiast
    > śnieżki dodaj owocową galaretkę rozpuszczoną w 1/4 l wody.Wlewj ją do ubitej
    > śmietany szybko mieszając i tę masę wlej na np.biszkopt z ułożonymi na nim
    > truskawkami,przykryj drugim krążkiem biszkoptu, wlej na niego resztę bitej
    > śmietany z galaretką i tort gotowy.Naturalnie biszkopt musi być opasany
    > stalową objemką, aby masa się nie wylała. Włoż go do lodówki, aby
    > galaretka zastygła.
    Jezeli ubilas ja baaardzo mocno,to nic sie nie stanie,tylko musisz trzymac ciasto
    w lodowce,az do schrumania:)  ja osobiscie NIGDY nie dodaje zelatyny do smietany,nie lubie jej!!!!!!!!
    natomiast daje serek mascarpone i wszystko jest OK !!!! pozdrawiam

• Autor: Daria P. Data: 2009-07-05 00:37:04

Dzięki za rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu