Forum

Kuchenne porady

przyprawa gyros - czym można zastąpić??

• Autor: RN Data: 2009-06-27 19:44:56

Witam,
    Mam problem. Chciałam zrobić sałatkę "gyros" i kupiłam wszystko oprócz przyprawy
    Sklep daleko a i tak o tej porze jest już zamknięty (uroki wsi)

Czym mam doprawić piersi z kurczaka, żeby było przynajmniej gyrosopodobnie ?????

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-06-27 20:06:13

Moim zdaniem nic jej nie zastąpi,przyprawa Gyros ma super dobrane składniki i dlatego nadaje sałatce taki smak,ja zrezygnowałabym z jej zrobienia,poczekałabym aż kupię przyprawę .Pozdrowionka:)
    Najlepsza sałatka którą robię bardzo często,pochodzi z przepisów Renatyz 36,polecam:)

• Autor: RN Data: 2009-06-27 20:20:24

Nie będę czekać (a właściwie to mój syn zabrał się do zrobienia tej sałatki).
    Kurczak pokrojony już. Dodałam do niego: czosnek, tymianek, paprykę, gorczycę i cebulę. Brakuje cząbru i kolendry. Skład przyprawy znalazłam w necie.
    "Obadamy" co z tego wyjdzie

Pozdrawiam :)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-06-27 20:35:39

Jak uważasz:)

• Autor: smakosia Data: 2009-06-27 20:53:09

Mój Połówek któregoś dnia postanowił zrobić sobie takiego "niby gyrosa". Przyprawa się skończyła więc przeczytał co jest w zestawie na torebce, pomieszał "na oko" i ponoć wyszło fantastycznie. Ponoć, bo nie miałam okazji spróbować, ale wierzę mu na słowo :-). Czasami warto próbować. Powodzenia!

• Autor: holly Data: 2009-06-27 20:54:43

niedawno kupiłam taką przyprawę i sie zawiodłam bo mi nie smakowała
    moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest mieszać przeyprawy samemu, tak jak to zrobiłaś :)
    napewno tak własnoręcznie zrobiona "mieszanka" jest lepsza od gotowej
    smacznego!

• Autor: agik Data: 2009-06-27 22:01:18

Myślę identycznie :)
    Nie mam juz ani jednej gotowej mieszanki w domu.
    I tez nie wyobrażałam sobie smaku gyrosa ( sałatki nie lubie, nie robię i nie jem nawet na przyjeciach) bez mieszanki... ale teraz znacznie bardziej mi smakuje jak sobie sama zrobię. W skład mojej przyprawy wchodzi jeszcze oregano i kozieradka.

Smacznego! :)

• Autor: Rzymianka Data: 2009-06-27 22:28:36

Macie rację dziewczyny, ja też od dłuższego czasu sama robię mieszanki przypraw np. sól ziołową , a zaczęło się to od kiedy mam swój własny tymianek z ogródka. Jego aromat po ususzeniu jest tak intensywny, że ten ze sklepu jest tylko jego namiastką. W sezonie sama suszę paprykę /pokrojoną w cieniutkie paseczki/, dodana potem do sosu to "niebo w gębie". A najważniejsze w tym jest to, że nie ma w moich przyprawach polepszaczy, a soli tyle ile chcę. Pozdrawiam !

• Autor: Wkn Data: 2009-06-29 22:19:14

Podpisuję się pod Waszymi postami.
    Ostatnio z braku laku (czytaj czasu i chęci) posypałam coś tam gyrosem - reakcja Pampasa była natychmiastowa i bardzo słuszna:
    "co do tego dodałaś? jakieś niedobre"
    Jeśli ktoś raz zminimalizuje w kuchni użycie gotowych przyprawiających "cudów na kiju", wróci do nich wyłącznie w ostateczności :D

• Autor: RN Data: 2009-06-28 10:08:47

Ja też robię wg jej przepisu

• Autor: RN Data: 2009-06-28 10:10:57

No i wyszło całkiem, calkiem ....

Przejdź do pełnej wersji serwisu