Forum

Kuchenne porady

Rozmaryn

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-06-28 08:09:06

    W moim ogródku bardzo obficie rozrósł się rozmaryn, oczywiście część zasuszę, ale nie wiem co z resztą. Proszę podajcie przepisy na jakieś dobre dania z tym ziółkiem, bo już nie mam pomysłu. Pozdrawiam

  • Autor: ASTI Data: 2009-06-28 08:38:29

    rozmaryn bardzo pasuje np. do pieczonych ziemniaków .

  • Autor: zaja Data: 2009-06-28 09:18:26

    widziałam w sklepie np. oliwę z rozmarynem, może warto by zrobić swoją, np. wrzucić pare gałązek rozmarynu do ładnej buteleczki i zalać dobrą oliwą i dać np. w prezencie:).

  • Autor: babsy Data: 2009-06-28 10:47:24

    Rozmaryn pasuje również do wołowiny i cielęciny duszonej (gulasz), pieczonej, ja lubię rozmaryn dodawać także do pieczonej ryby. Pieczone ziemniaki bez rozmarynu to świętokradztwo, a aromatyzowanie oliwy tym ziołem również daje świetny efekt.

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-06-28 22:20:00

    Dziękuję za podpowiedzi na pewno skorzystam

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-29 16:46:22

    Zawsze kiedy smażysz rybę, rzucaj najpierw na oliwę gałązkę rozmarynu i 1 - 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy igiełki zaczną ciemnieć natychmiast zdejmij z patelni i wyrzuć, bo wtedy zacznie oddawać gorycz. Ząbki czosnku gdy zaczną brązowieć też są do wyrzucenia.
    W takim zapachu poprawnie smażona ryba, zawsze oczarowuje biesiadników.

    Albo podgotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedź, przesyp do formy, posmaruj oliwą i dodaj kilka gałązek. Zapiecz w piecu 200 stopni do miękkości.

    Mozesz też stosować do różnych marynat ale na max. 2 - 3 dni marynowania.

    Gałązka rozmarynu wrzucona na kilka minut (i później wyrzucona) do zupy pieczarkowej, nadaje jej niecodniennego posmaczku.

  • Autor: kokliko Data: 2009-06-30 03:28:15

    Lat  temu sto (bahusie, to do Ciebie), pewna Pani w Algierii upiekla takiego kurczaka, ze az zbielalam od zapachow. Od tamtej pory zapomnialam wszystko, ale kurczaka nie zapomne nigdy. Do kupra wsadzila trzy duze galazki rozmarynu zamoczone w oliwie z oliwek, trzy ogromne zabki czosnku ( takie jak jedna cala glowa w naszej cywilizacji ogrodniczej), jedna bardzo duza  ostra papryke i szesc daktyli suszonych.
    Pamiec uratowal mi dzienniczek codzienny. Choc to bylo pieczone prawie w ziemi, to pieke juz tak z powodzeniem w piekarniku od cwirercwiecza. Sprobuj nadziac tym rozrastajacym sie rozmarynem jakikolwiek drob. Chyba tylko perliczka nie lubi takich ekscesow.
    A moze ja nie lubie w perliczce?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-30 21:11:45

    A co ma piernik do wiatraka? Gdzie mnie do Bahusa?

  • Autor: Wkn Data: 2009-06-29 22:16:05

    Bardzo się cieszę, że napisałaś, ponieważ nie byłam pewna, czy mogę wsadzić rozmaryn do ziemi w ogródku. 
    Jeszcze upewnię się, czy mogę go traktować jak miętę, lubczyk i oregano i zimować w ogródku?

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-06-29 23:25:24

    Rozmaryn w ogródku mam już 2 lata, teraz niesamowicie mi się rozrósł, jest rośliną wieloletnią

  • Autor: alman Data: 2009-06-30 16:28:35

    to zależy gdzie mieszkam - u mnie zimy nie wytrzynuję i trzeba go zabierać do domu, a wiosą znowu wysadzać

  • Autor: anna702 Data: 2009-06-30 18:32:24

    Rozmaryn bardzo lubi slonce i suchy klimat, dobrze mu na skalniakach...na zime mozna okryc sloma lub folia

  • Autor: anusia_m Data: 2009-06-29 22:42:54

    http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html

  • Autor: anna702 Data: 2009-06-30 18:28:38

    Jesli masz go tak duzo to z powodzeniem mozesz go uzywac do kapieli
    wrzucasz go duzego garnak do zimnej wody i gotujesz na malutkim ogniu przez 20 min od zagotowania, odcedzasz i dolewasz do wody w wannie. Poprawia krazenie krwi i dezynfakuje, mozna tez plukac wlosy

    Rozmarynu nie trzeba wycinac moze sobie rosnac bardzo wysoki...

Przejdź do pełnej wersji serwisu