W moim ogródku bardzo obficie rozrósł się rozmaryn, oczywiście część zasuszę, ale nie wiem co z resztą. Proszę podajcie przepisy na jakieś dobre dania z tym ziółkiem, bo już nie mam pomysłu. Pozdrawiam
widziałam w sklepie np. oliwę z rozmarynem, może warto by zrobić swoją, np. wrzucić pare gałązek rozmarynu do ładnej buteleczki i zalać dobrą oliwą i dać np. w prezencie:).
Rozmaryn pasuje również do wołowiny i cielęciny duszonej (gulasz), pieczonej, ja lubię rozmaryn dodawać także do pieczonej ryby. Pieczone ziemniaki bez rozmarynu to świętokradztwo, a aromatyzowanie oliwy tym ziołem również daje świetny efekt.
Zawsze kiedy smażysz rybę, rzucaj najpierw na oliwę gałązkę rozmarynu i 1 - 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy igiełki zaczną ciemnieć natychmiast zdejmij z patelni i wyrzuć, bo wtedy zacznie oddawać gorycz. Ząbki czosnku gdy zaczną brązowieć też są do wyrzucenia. W takim zapachu poprawnie smażona ryba, zawsze oczarowuje biesiadników.
Albo podgotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedź, przesyp do formy, posmaruj oliwą i dodaj kilka gałązek. Zapiecz w piecu 200 stopni do miękkości.
Mozesz też stosować do różnych marynat ale na max. 2 - 3 dni marynowania.
Gałązka rozmarynu wrzucona na kilka minut (i później wyrzucona) do zupy pieczarkowej, nadaje jej niecodniennego posmaczku.
Lat temu sto (bahusie, to do Ciebie), pewna Pani w Algierii upiekla takiego kurczaka, ze az zbielalam od zapachow. Od tamtej pory zapomnialam wszystko, ale kurczaka nie zapomne nigdy. Do kupra wsadzila trzy duze galazki rozmarynu zamoczone w oliwie z oliwek, trzy ogromne zabki czosnku ( takie jak jedna cala glowa w naszej cywilizacji ogrodniczej), jedna bardzo duza ostra papryke i szesc daktyli suszonych. Pamiec uratowal mi dzienniczek codzienny. Choc to bylo pieczone prawie w ziemi, to pieke juz tak z powodzeniem w piekarniku od cwirercwiecza. Sprobuj nadziac tym rozrastajacym sie rozmarynem jakikolwiek drob. Chyba tylko perliczka nie lubi takich ekscesow. A moze ja nie lubie w perliczce?
Bardzo się cieszę, że napisałaś, ponieważ nie byłam pewna, czy mogę wsadzić rozmaryn do ziemi w ogródku. Jeszcze upewnię się, czy mogę go traktować jak miętę, lubczyk i oregano i zimować w ogródku?
Jesli masz go tak duzo to z powodzeniem mozesz go uzywac do kapieli wrzucasz go duzego garnak do zimnej wody i gotujesz na malutkim ogniu przez 20 min od zagotowania, odcedzasz i dolewasz do wody w wannie. Poprawia krazenie krwi i dezynfakuje, mozna tez plukac wlosy
Rozmarynu nie trzeba wycinac moze sobie rosnac bardzo wysoki...
W moim ogródku bardzo obficie rozrósł się rozmaryn, oczywiście część zasuszę, ale nie wiem co z resztą. Proszę podajcie przepisy na jakieś dobre dania z tym ziółkiem, bo już nie mam pomysłu. Pozdrawiam
rozmaryn bardzo pasuje np. do pieczonych ziemniaków .
widziałam w sklepie np. oliwę z rozmarynem, może warto by zrobić swoją, np. wrzucić pare gałązek rozmarynu do ładnej buteleczki i zalać dobrą oliwą i dać np. w prezencie:).
Rozmaryn pasuje również do wołowiny i cielęciny duszonej (gulasz), pieczonej, ja lubię rozmaryn dodawać także do pieczonej ryby. Pieczone ziemniaki bez rozmarynu to świętokradztwo, a aromatyzowanie oliwy tym ziołem również daje świetny efekt.
Dziękuję za podpowiedzi na pewno skorzystam
Zawsze kiedy smażysz rybę, rzucaj najpierw na oliwę gałązkę rozmarynu i 1 - 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy igiełki zaczną ciemnieć natychmiast zdejmij z patelni i wyrzuć, bo wtedy zacznie oddawać gorycz. Ząbki czosnku gdy zaczną brązowieć też są do wyrzucenia.
W takim zapachu poprawnie smażona ryba, zawsze oczarowuje biesiadników.
Albo podgotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedź, przesyp do formy, posmaruj oliwą i dodaj kilka gałązek. Zapiecz w piecu 200 stopni do miękkości.
Mozesz też stosować do różnych marynat ale na max. 2 - 3 dni marynowania.
Gałązka rozmarynu wrzucona na kilka minut (i później wyrzucona) do zupy pieczarkowej, nadaje jej niecodniennego posmaczku.
Lat temu sto (bahusie, to do Ciebie), pewna Pani w Algierii upiekla takiego kurczaka, ze az zbielalam od zapachow. Od tamtej pory zapomnialam wszystko, ale kurczaka nie zapomne nigdy. Do kupra wsadzila trzy duze galazki rozmarynu zamoczone w oliwie z oliwek, trzy ogromne zabki czosnku ( takie jak jedna cala glowa w naszej cywilizacji ogrodniczej), jedna bardzo duza ostra papryke i szesc daktyli suszonych.
Pamiec uratowal mi dzienniczek codzienny. Choc to bylo pieczone prawie w ziemi, to pieke juz tak z powodzeniem w piekarniku od cwirercwiecza. Sprobuj nadziac tym rozrastajacym sie rozmarynem jakikolwiek drob. Chyba tylko perliczka nie lubi takich ekscesow.
A moze ja nie lubie w perliczce?
A co ma piernik do wiatraka? Gdzie mnie do Bahusa?
Bardzo się cieszę, że napisałaś, ponieważ nie byłam pewna, czy mogę wsadzić rozmaryn do ziemi w ogródku.
Jeszcze upewnię się, czy mogę go traktować jak miętę, lubczyk i oregano i zimować w ogródku?
Rozmaryn w ogródku mam już 2 lata, teraz niesamowicie mi się rozrósł, jest rośliną wieloletnią
to zależy gdzie mieszkam - u mnie zimy nie wytrzynuję i trzeba go zabierać do domu, a wiosą znowu wysadzać
Rozmaryn bardzo lubi slonce i suchy klimat, dobrze mu na skalniakach...na zime mozna okryc sloma lub folia
http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html
Jesli masz go tak duzo to z powodzeniem mozesz go uzywac do kapieli
wrzucasz go duzego garnak do zimnej wody i gotujesz na malutkim ogniu przez 20 min od zagotowania, odcedzasz i dolewasz do wody w wannie. Poprawia krazenie krwi i dezynfakuje, mozna tez plukac wlosy
Rozmarynu nie trzeba wycinac moze sobie rosnac bardzo wysoki...