Forum

Rozmowy wolne i frywolne

polska wizytówka

• Autor: vena1980 Data: 2009-06-28 17:12:22

Witajcie, mam dobrego znajomego z Indii. Chciałabym zrobić mu niespodziankę i wysłać coś typowo polskiego. Przesyłka nie może przekroczyć 2 kg, ponieważ cena takiej paczki jest strasznie wysoka. Macie jakieś pomysły? Nie muszą to być produkty spożywcze.

Co może być ciekawe dla cudzoziemca?

• Autor: CZOS Data: 2009-06-28 17:24:00

Za kilka dni jak syn zadzwoni do mnie to zapytam. On ma firmę wspólnie z Hindusem.

• Autor: malka200 Data: 2009-06-28 17:39:32

pamiętam z czasów akademika (miszkałam z Hinduską) że oni są dość resterykcyjni kulinarnie, prócz mięsa nie jedzą też produktów rybnych, nabiałowych i jajek. Więc wszelkie słokości- ciasteczka, czekoladki odpadają. Proponuję nie wysyłać artykułów spożyczych.

• Autor: luckystar Data: 2009-06-28 18:14:00

Malka, nie jest to calkowita prawda, bo Hindusi jedza mieso, chyba ze sa wegetarianami, a przeciez nie kazdy Hindus jest wegetarianem(ninem?).

• Autor: Aleex Data: 2009-06-29 15:20:54

wegetarianinem Marylko :))) w języku polskim rzeczowniki zakończone na -anin mają formę podstawową (z końcówką) w liczbie pojedynczej - wegetarianin, Amerykanin, franciszkanin, zaś w liczbie mnogiej tracą końcówkę - stąd wegetarianie, Amerykanie, franciszkanie. Pozdrawiam, Aleex.

• Autor: luckystar Data: 2009-06-30 13:10:37

Aleex, dziekuje:) Mam nadzieje ze uda mi sie zapamietac:)) wiesz, juz nie te oczy...

• Autor: dajanka Data: 2009-06-28 17:44:57

Mi do głowy przychodzą jakieś kilimy, obrusy z haftem np. kaszubskim, chociaż sztuka indyjska jest tak bogata, że nie wiem czy dobrze myślę... :(

• Autor: ASTI Data: 2009-06-28 17:59:26

Może kup jakiś album z najpiękniejszymi miejscami w Polsce .

• Autor: luckystar Data: 2009-06-28 18:12:29

Album jest dobrym pomyslem, tyle ze moze byc ciezki:( a moze CD zamiast albumu.

• Autor: onlyred Data: 2009-06-28 18:52:29

Polska wódka i ogórki kiszone (żart oczywiscie).

• Autor: vena1980 Data: 2009-06-28 19:21:31

dzięki za odpowiedzi, może jeszcze coś ktoś wymyśli:D. CD jest fajnym pomysłem, dzięki!

• Autor: bahus Data: 2009-06-29 02:14:37

Użytkownik onlyred napisał w wiadomości:
    > Polska wódka i ogórki kiszone (żart oczywiscie).

A dlaczego żart?...bardzo swojskie połączenie dwóch naszych ukochanych artykułów konsumpcyjnych. Wysłać Hindusom niech wiedzą co w Polsce jest tak na prawdę dobre
    Bahus

• Autor: crisen Data: 2009-06-29 17:54:12

Typowo - to lalki w strojach regionalnych np. krakowiankę i krakowiaka . Można kupić w cepelii . Taki prezent od razu widać , że z innego kraju  i jest piękny .

• Autor: kokliko Data: 2009-06-30 00:04:24

Piekny, niepiekny, to juz sprawa gustu, tylko co z takim prezentem zrobic? Gdzie postawic tych krakowiakow?
    Poniewaz swoje dlugie lata przezylam za tak zwana zagranica, to wyobrazic sobie mozecie iloscia Cepelii, ktora zostalam obdarowana.
    Ostala sie w domu jedna, zakopianska deska na ktorej serwuje sery.
    A ile musialam sie naglowkac kogo obdarzyc masowymi prezentami z drugiej reki. Ile bieznikow lowickich, obrusikow z wydrukowanymi pisankami posrodku, krysztalowych bombonierek nalezalo wydac dalej w swiat.
    Moze jakis smieszny swiatek, jesli koniecznie prezent ma byc wizytowka polskosci, czyli tzw Cepelii.
    Wszystko zalezy chyba od wieku osoby ktora postanowilas obdarowac, gustu itd.
    Calkowicie inne prezenty przywozilam z Polski dla Pani ktora zajmowala sie przez pare lat moimi dziecmi i domem, a calkowicie inne strozowi, co mial piecze nad caloscia podczas naszych wyjazdow, a jeszcze calkiem inne moim tubylczym przyjaciolkom.
    Niewiele pewnie Ci pomoglam, ale nie ma uniwersalnej polskiej wizytowki, bo zeby mogla ucieszyc, musi sie zmieniac w zaleznosci od
    gustow osoby ,ktora chcesz ucieszyc.

• Autor: luckystar Data: 2009-06-30 13:17:11

Vena1980, mam jeszcze inny pomysl. Jesli jest to pan, podejrzewam pracujacy, to dobrym prezentem moze byc np. nozyk do otwierania korespondencji z bursztynem. Wszelkie lalki jakie ktos wyzej doradzal obawiam sie ze moga byc niewypalem z prostej przyczyny ze nie znamy gustu i wystroju domu, w ktorym lalka mialaby znalezc stale zamieszkanie. Ja osobiscie nie wiedzialabym zupelnie co z taka lalka poczac, pewnie lezalaby gdzies na dnie szuflady w ukryciu, bo ani mi sie one nie podobaja, ani wybitnie nie pasuja do mieszkania. Moze byc skorzany "portfel" na paszport to takie wieksze "portfele" w ktorych miesci sie paszport razem z innymi dokumentami i rowniez ma przegrodke na bilet lotniczy i pieniadze. Jesli udaloby Ci sie znalezc cos takiego i wygrawerowac inicjaly to mysle ze skoro pan podrozuje bylby to wlasciwy prezent.

• Autor: anna702 Data: 2009-06-30 17:32:33

cd Chopina

• Autor: ems Data: 2009-07-01 19:00:12

Małpeczki z polską wódką pozawijane w koronkowe stringi z koniakowa i :)

• Autor: kokliko Data: 2009-07-02 00:29:52

masz swieta racje, w epoce calkowitej globalizacji pozostaly nam stringi z Chopinem. To znaczy Chopin i Kopernik, bo stringow nie wymyslilismy (a chyba lepiej by bylo).Komercjalnie lepiej, bo jaki procent malolatek, czy tez babeczek wieloletnich rozwazalo temat, czy sie kreci wokol, czy na okolo, a w ogole co ten, (niemiecki skadinad), Kopernik nam wymyslil
    A jakby tak w zakreconym sloiczku troche bigosu i polska "czysta"??
    Glownie ta ostatnia, bo w koncu takowa zaistnielismy  na swiecie, o bigosie nikt nie slyszal.Schabowy, panierowany tez nie ujdzie, moda na ten fason minela z piecdziesiat lat temu, bo juz nikt nie panieruje.
    A moze jakis wazon??? A w srodku zasuszone prawdziwki, albo smardze????????????

• Autor: Maddalena Data: 2009-07-02 15:14:24

hihi, dalas popis kokilko, umieram ze smiechu!!

• Autor: CZOS Data: 2009-07-02 11:58:20

Witaj.

Z tego co mi syn mówił, to trzeba uważać z prezentem, bo wśród Hindusów jest sporo Wyznawców Islamu i im nie można dawać prezentów z alkoholem. Wegetarianin Hinduski nie ucieszy się też z prezentu w skład którego wchodzą np.jajka lub jest zrobiony z czegoś pochodzącego od zwierząt. Ze słodkości podpowiadał mi produkty z firmy WAWAEL, gdyż chyba tylko ona jest jeszcze Polska i produkuje np.Michałki i inne, których nie produkują inne firmy. Syn miał tam kontakty biznesowe i ze zdziwieniem stwierdził, że oni tak jak my kiedyś lubują się we wszelkich gadżetach reklamowych typu długopisy, notesy, kalendarze. Najlepiej jakiejś znanej marki.

Pozdrawiam.

• Autor: anna702 Data: 2009-07-02 18:49:41

Ja przywoze zawsze sliwki w czekoladzie i tylko Wawel robi dobre

• Autor: Mari Data: 2009-07-02 20:47:25

Jesali prezent ma byc wyslany w paczce to czekolade i czekoladowe  wyroby stanowczo odradzam. Niedawno wysylalam do tzw. cieplego kraju slodycze z czekolada i dotarly na miejsce rozpackane zupelnie, wygladalo to b.nieapetycznie!

• Autor: Edi® Data: 2009-07-03 01:15:22

Ja bym wysłał dobrą, czystą gorzałkę

Przejdź do pełnej wersji serwisu