Witajcie, mam dobrego znajomego z Indii. Chciałabym zrobić mu niespodziankę i wysłać coś typowo polskiego. Przesyłka nie może przekroczyć 2 kg, ponieważ cena takiej paczki jest strasznie wysoka. Macie jakieś pomysły? Nie muszą to być produkty spożywcze.
pamiętam z czasów akademika (miszkałam z Hinduską) że oni są dość resterykcyjni kulinarnie, prócz mięsa nie jedzą też produktów rybnych, nabiałowych i jajek. Więc wszelkie słokości- ciasteczka, czekoladki odpadają. Proponuję nie wysyłać artykułów spożyczych.
wegetarianinem Marylko :))) w języku polskim rzeczowniki zakończone na -anin mają formę podstawową (z końcówką) w liczbie pojedynczej - wegetarianin, Amerykanin, franciszkanin, zaś w liczbie mnogiej tracą końcówkę - stąd wegetarianie, Amerykanie, franciszkanie. Pozdrawiam, Aleex.
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości: > Polska wódka i ogórki kiszone (żart oczywiscie).
A dlaczego żart?...bardzo swojskie połączenie dwóch naszych ukochanych artykułów konsumpcyjnych. Wysłać Hindusom niech wiedzą co w Polsce jest tak na prawdę dobre Bahus
Typowo - to lalki w strojach regionalnych np. krakowiankę i krakowiaka . Można kupić w cepelii . Taki prezent od razu widać , że z innego kraju i jest piękny .
Piekny, niepiekny, to juz sprawa gustu, tylko co z takim prezentem zrobic? Gdzie postawic tych krakowiakow? Poniewaz swoje dlugie lata przezylam za tak zwana zagranica, to wyobrazic sobie mozecie iloscia Cepelii, ktora zostalam obdarowana. Ostala sie w domu jedna, zakopianska deska na ktorej serwuje sery. A ile musialam sie naglowkac kogo obdarzyc masowymi prezentami z drugiej reki. Ile bieznikow lowickich, obrusikow z wydrukowanymi pisankami posrodku, krysztalowych bombonierek nalezalo wydac dalej w swiat. Moze jakis smieszny swiatek, jesli koniecznie prezent ma byc wizytowka polskosci, czyli tzw Cepelii. Wszystko zalezy chyba od wieku osoby ktora postanowilas obdarowac, gustu itd. Calkowicie inne prezenty przywozilam z Polski dla Pani ktora zajmowala sie przez pare lat moimi dziecmi i domem, a calkowicie inne strozowi, co mial piecze nad caloscia podczas naszych wyjazdow, a jeszcze calkiem inne moim tubylczym przyjaciolkom. Niewiele pewnie Ci pomoglam, ale nie ma uniwersalnej polskiej wizytowki, bo zeby mogla ucieszyc, musi sie zmieniac w zaleznosci od gustow osoby ,ktora chcesz ucieszyc.
Vena1980, mam jeszcze inny pomysl. Jesli jest to pan, podejrzewam pracujacy, to dobrym prezentem moze byc np. nozyk do otwierania korespondencji z bursztynem. Wszelkie lalki jakie ktos wyzej doradzal obawiam sie ze moga byc niewypalem z prostej przyczyny ze nie znamy gustu i wystroju domu, w ktorym lalka mialaby znalezc stale zamieszkanie. Ja osobiscie nie wiedzialabym zupelnie co z taka lalka poczac, pewnie lezalaby gdzies na dnie szuflady w ukryciu, bo ani mi sie one nie podobaja, ani wybitnie nie pasuja do mieszkania. Moze byc skorzany "portfel" na paszport to takie wieksze "portfele" w ktorych miesci sie paszport razem z innymi dokumentami i rowniez ma przegrodke na bilet lotniczy i pieniadze. Jesli udaloby Ci sie znalezc cos takiego i wygrawerowac inicjaly to mysle ze skoro pan podrozuje bylby to wlasciwy prezent.
masz swieta racje, w epoce calkowitej globalizacji pozostaly nam stringi z Chopinem. To znaczy Chopin i Kopernik, bo stringow nie wymyslilismy (a chyba lepiej by bylo).Komercjalnie lepiej, bo jaki procent malolatek, czy tez babeczek wieloletnich rozwazalo temat, czy sie kreci wokol, czy na okolo, a w ogole co ten, (niemiecki skadinad), Kopernik nam wymyslil A jakby tak w zakreconym sloiczku troche bigosu i polska "czysta"?? Glownie ta ostatnia, bo w koncu takowa zaistnielismy na swiecie, o bigosie nikt nie slyszal.Schabowy, panierowany tez nie ujdzie, moda na ten fason minela z piecdziesiat lat temu, bo juz nikt nie panieruje. A moze jakis wazon??? A w srodku zasuszone prawdziwki, albo smardze????????????
Z tego co mi syn mówił, to trzeba uważać z prezentem, bo wśród Hindusów jest sporo Wyznawców Islamu i im nie można dawać prezentów z alkoholem. Wegetarianin Hinduski nie ucieszy się też z prezentu w skład którego wchodzą np.jajka lub jest zrobiony z czegoś pochodzącego od zwierząt. Ze słodkości podpowiadał mi produkty z firmy WAWAEL, gdyż chyba tylko ona jest jeszcze Polska i produkuje np.Michałki i inne, których nie produkują inne firmy. Syn miał tam kontakty biznesowe i ze zdziwieniem stwierdził, że oni tak jak my kiedyś lubują się we wszelkich gadżetach reklamowych typu długopisy, notesy, kalendarze. Najlepiej jakiejś znanej marki.
Jesali prezent ma byc wyslany w paczce to czekolade i czekoladowe wyroby stanowczo odradzam. Niedawno wysylalam do tzw. cieplego kraju slodycze z czekolada i dotarly na miejsce rozpackane zupelnie, wygladalo to b.nieapetycznie!
Witajcie, mam dobrego znajomego z Indii. Chciałabym zrobić mu niespodziankę i wysłać coś typowo polskiego. Przesyłka nie może przekroczyć 2 kg, ponieważ cena takiej paczki jest strasznie wysoka. Macie jakieś pomysły? Nie muszą to być produkty spożywcze.
Co może być ciekawe dla cudzoziemca?
Za kilka dni jak syn zadzwoni do mnie to zapytam. On ma firmę wspólnie z Hindusem.
pamiętam z czasów akademika (miszkałam z Hinduską) że oni są dość resterykcyjni kulinarnie, prócz mięsa nie jedzą też produktów rybnych, nabiałowych i jajek. Więc wszelkie słokości- ciasteczka, czekoladki odpadają. Proponuję nie wysyłać artykułów spożyczych.
Malka, nie jest to calkowita prawda, bo Hindusi jedza mieso, chyba ze sa wegetarianami, a przeciez nie kazdy Hindus jest wegetarianem(ninem?).
wegetarianinem Marylko :))) w języku polskim rzeczowniki zakończone na -anin mają formę podstawową (z końcówką) w liczbie pojedynczej - wegetarianin, Amerykanin, franciszkanin, zaś w liczbie mnogiej tracą końcówkę - stąd wegetarianie, Amerykanie, franciszkanie. Pozdrawiam, Aleex.
Aleex, dziekuje:) Mam nadzieje ze uda mi sie zapamietac:)) wiesz, juz nie te oczy...
Mi do głowy przychodzą jakieś kilimy, obrusy z haftem np. kaszubskim, chociaż sztuka indyjska jest tak bogata, że nie wiem czy dobrze myślę... :(
Może kup jakiś album z najpiękniejszymi miejscami w Polsce .
Album jest dobrym pomyslem, tyle ze moze byc ciezki:( a moze CD zamiast albumu.
Polska wódka i ogórki kiszone (żart oczywiscie).
dzięki za odpowiedzi, może jeszcze coś ktoś wymyśli:D. CD jest fajnym pomysłem, dzięki!
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości:

> Polska wódka i ogórki kiszone (żart oczywiscie).
A dlaczego żart?...bardzo swojskie połączenie dwóch naszych ukochanych artykułów konsumpcyjnych. Wysłać Hindusom niech wiedzą co w Polsce jest tak na prawdę dobre
Bahus
Typowo - to lalki w strojach regionalnych np. krakowiankę i krakowiaka . Można kupić w cepelii . Taki prezent od razu widać , że z innego kraju i jest piękny .
Piekny, niepiekny, to juz sprawa gustu, tylko co z takim prezentem zrobic? Gdzie postawic tych krakowiakow?
Poniewaz swoje dlugie lata przezylam za tak zwana zagranica, to wyobrazic sobie mozecie iloscia Cepelii, ktora zostalam obdarowana.
Ostala sie w domu jedna, zakopianska deska na ktorej serwuje sery.
A ile musialam sie naglowkac kogo obdarzyc masowymi prezentami z drugiej reki. Ile bieznikow lowickich, obrusikow z wydrukowanymi pisankami posrodku, krysztalowych bombonierek nalezalo wydac dalej w swiat.
Moze jakis smieszny swiatek, jesli koniecznie prezent ma byc wizytowka polskosci, czyli tzw Cepelii.
Wszystko zalezy chyba od wieku osoby ktora postanowilas obdarowac, gustu itd.
Calkowicie inne prezenty przywozilam z Polski dla Pani ktora zajmowala sie przez pare lat moimi dziecmi i domem, a calkowicie inne strozowi, co mial piecze nad caloscia podczas naszych wyjazdow, a jeszcze calkiem inne moim tubylczym przyjaciolkom.
Niewiele pewnie Ci pomoglam, ale nie ma uniwersalnej polskiej wizytowki, bo zeby mogla ucieszyc, musi sie zmieniac w zaleznosci od
gustow osoby ,ktora chcesz ucieszyc.
Vena1980, mam jeszcze inny pomysl. Jesli jest to pan, podejrzewam pracujacy, to dobrym prezentem moze byc np. nozyk do otwierania korespondencji z bursztynem. Wszelkie lalki jakie ktos wyzej doradzal obawiam sie ze moga byc niewypalem z prostej przyczyny ze nie znamy gustu i wystroju domu, w ktorym lalka mialaby znalezc stale zamieszkanie. Ja osobiscie nie wiedzialabym zupelnie co z taka lalka poczac, pewnie lezalaby gdzies na dnie szuflady w ukryciu, bo ani mi sie one nie podobaja, ani wybitnie nie pasuja do mieszkania. Moze byc skorzany "portfel" na paszport to takie wieksze "portfele" w ktorych miesci sie paszport razem z innymi dokumentami i rowniez ma przegrodke na bilet lotniczy i pieniadze. Jesli udaloby Ci sie znalezc cos takiego i wygrawerowac inicjaly to mysle ze skoro pan podrozuje bylby to wlasciwy prezent.
cd Chopina
Małpeczki z polską wódką pozawijane w koronkowe stringi z koniakowa i :)
masz swieta racje, w epoce calkowitej globalizacji pozostaly nam stringi z Chopinem. To znaczy Chopin i Kopernik, bo stringow nie wymyslilismy (a chyba lepiej by bylo).Komercjalnie lepiej, bo jaki procent malolatek, czy tez babeczek wieloletnich rozwazalo temat, czy sie kreci wokol, czy na okolo, a w ogole co ten, (niemiecki skadinad), Kopernik nam wymyslil
A jakby tak w zakreconym sloiczku troche bigosu i polska "czysta"??
Glownie ta ostatnia, bo w koncu takowa zaistnielismy na swiecie, o bigosie nikt nie slyszal.Schabowy, panierowany tez nie ujdzie, moda na ten fason minela z piecdziesiat lat temu, bo juz nikt nie panieruje.
A moze jakis wazon??? A w srodku zasuszone prawdziwki, albo smardze????????????
hihi, dalas popis kokilko, umieram ze smiechu!!
Witaj.
Z tego co mi syn mówił, to trzeba uważać z prezentem, bo wśród Hindusów jest sporo Wyznawców Islamu i im nie można dawać prezentów z alkoholem. Wegetarianin Hinduski nie ucieszy się też z prezentu w skład którego wchodzą np.jajka lub jest zrobiony z czegoś pochodzącego od zwierząt. Ze słodkości podpowiadał mi produkty z firmy WAWAEL, gdyż chyba tylko ona jest jeszcze Polska i produkuje np.Michałki i inne, których nie produkują inne firmy. Syn miał tam kontakty biznesowe i ze zdziwieniem stwierdził, że oni tak jak my kiedyś lubują się we wszelkich gadżetach reklamowych typu długopisy, notesy, kalendarze. Najlepiej jakiejś znanej marki.
Pozdrawiam.
Ja przywoze zawsze sliwki w czekoladzie i tylko Wawel robi dobre
Jesali prezent ma byc wyslany w paczce to czekolade i czekoladowe wyroby stanowczo odradzam. Niedawno wysylalam do tzw. cieplego kraju slodycze z czekolada i dotarly na miejsce rozpackane zupelnie, wygladalo to b.nieapetycznie!
Ja bym wysłał dobrą, czystą gorzałkę