Forum

Gawędy o jedzeniu

Pytanie do Anny 702 prosba.

  • Autor: erka Data: 2009-07-02 21:04:58

    Mam pytanie, czy moze wiesz czy do wloskiej focaccia daje sie mleko zamiast wody?

    Dzieki wielkie.

  • Autor: gosia64 Data: 2009-07-03 14:14:58

    Przepraszam, ze sie wtrace, ale jak wloska focaccia to woda, a nie mleko. Od pizzy rozni sie tym, ze jest grubsza i zawiera wiecej oliwy. Pozdrawiam! Smacznego!

  • Autor: erka Data: 2009-07-03 15:48:16

    dzieki bardzo, wczoraj zrobilam z woda i oliwa z oliwek, wyszla pycha.

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-03 22:49:33

    Erka,  a "nawbijalas" swieze galazki rozmarynu, jak nie to polecam:)
     

  • Autor: kokliko Data: 2009-07-04 04:17:28

    Oczywiscie bez galazek rozmarynu, bo zapach wszystko zabije, ale ABSOLUTNIE bez mleka, ma byc woda  i oliwa.
    Z rozmarynem tak jak z proszkiem nasennym, troszeczke robi dobrze, a ponad "troszeczke", niestety natychmiast. staje sie przesada.
    Niestety zozmaryn rosnie straszliwie, a my, milosnicy srodziemnomorskiej kuchni ciagle  nie wiemy co z tym fantem zrobic.
    Nie bojcie sie, nie bojcie sie, zadalam to pytanie dzisiaj mojej wloskiej przyjaciolce (z dziadow, pradziadow), na dodatek takiej co lubi sobie pogotowac. A  mnie kazala podciac, co za szkoda, bo drzewko wybija sie ponad inne. Nie wiem czy poslucham, bo to moje drzewko rozmarynowe co ma juz z siedem lat i wyjatkowo taras zdobi.
    A klimaty calkowicie inne, bo co wspolnego ten paryski z rzymskim, a tym bardziej z warszawskim. Wprawdzie  w tym ostatnim nic nie posiadam, ale dla mnie  to ciagle jakis "odnosnik" , pomimo prawie czterdziestu lat gdzie indziej.
    z Polski wyjechalam  17  sierpnia1969.
    Bez rozmarynow,bez obywatelstawa, bez tozsamosci, maz moj francuski  nauczyl sie polskiego, a dzieci ze mna cwiergotaja wylacznie w tym nadwislanskim jezyku. Choc  niby to juz nie moj jezyk, to jednak zostal przekazany jako  ten od matki.
    Moze ktos zalozy watek à propos?

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-05 00:10:56

    Kokliko,absolutnie sie z Toba nie zgodze, mnie nauczyl wciskania galazek rozmarynu w ciabatte rodowity wloch i od tej pory zawsze tak pieke. Aromat nie do opisania i wyglad:)
    A co ten rozmaryn za smaki, zapachy zabije???

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-05 21:24:25

    hihi, oczywiscie wbijam rozmaryn w focaccie:)

  • Autor: Wkn Data: 2009-07-05 22:10:21

    Oczywiście Wam zazdroszczę - mój rozmaryn dopiero w powijakach - będę na niego chuchać i dmuchać, żeby się okazale rozrósł. Chciałabym móc napisać, że nie wiem, co z tym wszędobylskim krzakiem zrobić.
    Na razie nawet mój wszystkoznoszący lubczyk jest na tyle mały, że mam wyrzuty sumienia, pozbawiając go dwóch liściastych łodyg przeznaczonych na masło ziołowe.

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-05 22:24:41

    U mnie zatrzymalo sie narazie wszystko, zimno i burze niesamowite, deszcz polamal mi lubczyka.
    Ja caly czas obcinam rozmaryn, bazylie, tymian , miety , oregano i odrastaja w oczach:)

  • Autor: erka Data: 2009-07-06 01:49:17

    Wiesz jakie ja mialam wyrzuty sumienia, jak z mojego malego krzczka ulamalam lodyzki, ale jak mus to mus.

  • Autor: erka Data: 2009-07-05 13:36:02

    swiezy rozmaryn, i lekko podsmazona vidalia cebule, ale pycha.

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-05 21:30:17

    Ooo, smaku mi narobilas:)
    Ja pieke chleb focaccia z suszonymi pomidorami , czarnymi oliwkami w ciescie, zawsze galazki rozmarynu wciskane do chleba, jaki zapach w domu:)))
    Oczywiscie, zadne mleko- woda i oliwa wirgin
    uwaga zdjecie z netu:)

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-05 21:39:35

    acha i posypuje platkami soli morskiej, tak jak na zdjeciu:),
    (nalezy uwazac z soleniem ciasta)

    Erka z ta cebula nie jest glupi pomysl, bo wlasciwie focaccia, to normalny bialy chleb w postaci placka , wysmarowany  oliwa , ktora zbiera sie w wycisnietych palcami dolkach. Wlosi maczaja go w oliwach extra virgin i tak sobie go jedza jako dodatek do innych dan:)

  • Autor: erka Data: 2009-07-06 01:48:27

    No wiec wlasnie zrobilam sobie przerwe w diecie, i maczalam focaccie w oliwie extra virgin, nie moglam sie oprzec i wcisnelam do niej zabek czosnku., haha,

    Musze sprobowac z pomidorami i bazylia, i moze odrobina parmezanu?,

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-06 10:48:42

    Ha, pewnie, ze mozesz, tylko co Anna na to powie:)))

    Dostaniemy po glowie, ze profanacja chleba focaccia nie ztej ziemi??? :)))))

  • Autor: erka Data: 2009-07-06 15:28:26

    No, dostanie nam sie.

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-09 22:57:16

    Ania watku nie zauwazyla:)
    To ja Ci szybko sle przepis na cytrusowo pachnaca foccacie:

    700 ml wody
    50 g drozdzy
    50 ml oliwy virgin
    2 lyzeczki soli
    utarta skora z 3-4 cytryn
    1,5 l maki pszennej
    200 ml posiekanych suszonych pomidorow
    oliwa virgin do smarowania chleba
    sol morska w platkach
    100-150 g sera feta
    4-5 lyzek swiezego rozmarynu

    woda letnia + drozdze rozmieszac, dodac oliwe i skorke cytrynowa, sol
    dodac make , mieszac pare minut, dodac pomidory , wymieszac z ciastem i zostawic na godzine do wyrosniecia
    piekarnik nagrzany na 225
    Na blache wylozona papierem rozlozyc ciasto reka przy pomocy maki na okolo 3 cm

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-09 23:00:15

    wyslalo sie:)
    zrobic dolki na powierzchni, posmarowac oliwa i wciskac ser i rozmaryn
    zostawic do rosniecia bez przykrycia 30 minut
    piec okolo 25 minut

    smacznego:)

  • Autor: erka Data: 2009-07-11 13:03:34

    Tineczka, ale swietny przepis, dzieki, juz skopiowalam.

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-13 23:13:56

    :))))))))))))))))))))))))

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-13 23:45:40

    Aniu, boli:)))))))))

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-14 00:07:15

    a teraz?

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-14 00:27:08

    Aniu, juz nie boli

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-13 23:07:38

    Dopiero dzis zobaczylam ten post...sorry...widze, ze jednak dziewczyny odpowiedzialy wyczerpujaco....

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-13 23:11:20

    Focaccia powinna byc duzo wyzsza (nawet 2-3 cm) i pulchniejsza od pizzy...wyrosnieta na drozdzach piwnych i cieplej wodzie, czesto z oliwkami czy pomidorami...

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-13 23:50:13

    Aniu, moja focaccia jest wysoka na 5 cm, ale te drozdze piwne mnie bardzo zaciekawily! Podasz przepis, prosze!
    Caluski!

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-14 18:41:22

    Jak sie skupie to napisze...ja nie wypiekam w domu ani pizzy, ani focacci, ani chleba...bo nie warto, na kazdym rogu knajpa i jest powod zeby wyjsc wieczorem, a pozatym nie da sie wlaczac piekarnika w domu... od maja do wrzesnia..
    wczoraj mialam chec na cos slodkiego domowego, ale zrezygnowalam z powodu upalnej temperatury..
    .moj przyjaciel jest piekarzem i nie ma to jak wypieki z pieca chlebowego na drewnie :)

  • Autor: erka Data: 2009-07-15 13:11:22

    Zrobilam nastepna wersje w sobote, i dodalam troche wiecej maki wysoko glutenowej, pomidory, bazylie i czosnek, ale byla pycha !!!

  • Autor: kojonkosky Data: 2009-07-15 13:52:43

    Erka , litości !!
    To co piszesz jest niehumanitarne ;)))))

  • Autor: erka Data: 2009-07-15 19:43:11

    o Matko , dlaczego?

  • Autor: kojonkosky Data: 2009-07-15 19:51:45

    ;))
    Bo bardzo chcę to zjeść , ale jeszcze bardziej nie chce mi się tego teraz robić :)

  • Autor: erka Data: 2009-07-15 21:15:23

    aha.
    U mnie upalow nie ma, najwyzsza temperatura to 23 stopnie, wiec moge wlaczac piekarnik ( co mnie bardzo cieszy), bo upalow pasjami nie znosze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu