Przepraszam, ze sie wtrace, ale jak wloska focaccia to woda, a nie mleko. Od pizzy rozni sie tym, ze jest grubsza i zawiera wiecej oliwy. Pozdrawiam! Smacznego!
Oczywiscie bez galazek rozmarynu, bo zapach wszystko zabije, ale ABSOLUTNIE bez mleka, ma byc woda i oliwa. Z rozmarynem tak jak z proszkiem nasennym, troszeczke robi dobrze, a ponad "troszeczke", niestety natychmiast. staje sie przesada. Niestety zozmaryn rosnie straszliwie, a my, milosnicy srodziemnomorskiej kuchni ciagle nie wiemy co z tym fantem zrobic. Nie bojcie sie, nie bojcie sie, zadalam to pytanie dzisiaj mojej wloskiej przyjaciolce (z dziadow, pradziadow), na dodatek takiej co lubi sobie pogotowac. A mnie kazala podciac, co za szkoda, bo drzewko wybija sie ponad inne. Nie wiem czy poslucham, bo to moje drzewko rozmarynowe co ma juz z siedem lat i wyjatkowo taras zdobi. A klimaty calkowicie inne, bo co wspolnego ten paryski z rzymskim, a tym bardziej z warszawskim. Wprawdzie w tym ostatnim nic nie posiadam, ale dla mnie to ciagle jakis "odnosnik" , pomimo prawie czterdziestu lat gdzie indziej. z Polski wyjechalam 17 sierpnia1969. Bez rozmarynow,bez obywatelstawa, bez tozsamosci, maz moj francuski nauczyl sie polskiego, a dzieci ze mna cwiergotaja wylacznie w tym nadwislanskim jezyku. Choc niby to juz nie moj jezyk, to jednak zostal przekazany jako ten od matki. Moze ktos zalozy watek à propos?
Kokliko,absolutnie sie z Toba nie zgodze, mnie nauczyl wciskania galazek rozmarynu w ciabatte rodowity wloch i od tej pory zawsze tak pieke. Aromat nie do opisania i wyglad:) A co ten rozmaryn za smaki, zapachy zabije???
Oczywiście Wam zazdroszczę - mój rozmaryn dopiero w powijakach - będę na niego chuchać i dmuchać, żeby się okazale rozrósł. Chciałabym móc napisać, że nie wiem, co z tym wszędobylskim krzakiem zrobić. Na razie nawet mój wszystkoznoszący lubczyk jest na tyle mały, że mam wyrzuty sumienia, pozbawiając go dwóch liściastych łodyg przeznaczonych na masło ziołowe.
U mnie zatrzymalo sie narazie wszystko, zimno i burze niesamowite, deszcz polamal mi lubczyka. Ja caly czas obcinam rozmaryn, bazylie, tymian , miety , oregano i odrastaja w oczach:)
Ooo, smaku mi narobilas:) Ja pieke chleb focaccia z suszonymi pomidorami , czarnymi oliwkami w ciescie, zawsze galazki rozmarynu wciskane do chleba, jaki zapach w domu:))) Oczywiscie, zadne mleko- woda i oliwa wirgin uwaga zdjecie z netu:)
acha i posypuje platkami soli morskiej, tak jak na zdjeciu:), (nalezy uwazac z soleniem ciasta)
Erka z ta cebula nie jest glupi pomysl, bo wlasciwie focaccia, to normalny bialy chleb w postaci placka , wysmarowany oliwa , ktora zbiera sie w wycisnietych palcami dolkach. Wlosi maczaja go w oliwach extra virgin i tak sobie go jedza jako dodatek do innych dan:)
No wiec wlasnie zrobilam sobie przerwe w diecie, i maczalam focaccie w oliwie extra virgin, nie moglam sie oprzec i wcisnelam do niej zabek czosnku., haha,
Musze sprobowac z pomidorami i bazylia, i moze odrobina parmezanu?,
Ania watku nie zauwazyla:) To ja Ci szybko sle przepis na cytrusowo pachnaca foccacie:
700 ml wody 50 g drozdzy 50 ml oliwy virgin 2 lyzeczki soli utarta skora z 3-4 cytryn 1,5 l maki pszennej 200 ml posiekanych suszonych pomidorow oliwa virgin do smarowania chleba sol morska w platkach 100-150 g sera feta 4-5 lyzek swiezego rozmarynu
woda letnia + drozdze rozmieszac, dodac oliwe i skorke cytrynowa, sol dodac make , mieszac pare minut, dodac pomidory , wymieszac z ciastem i zostawic na godzine do wyrosniecia piekarnik nagrzany na 225 Na blache wylozona papierem rozlozyc ciasto reka przy pomocy maki na okolo 3 cm
Focaccia powinna byc duzo wyzsza (nawet 2-3 cm) i pulchniejsza od pizzy...wyrosnieta na drozdzach piwnych i cieplej wodzie, czesto z oliwkami czy pomidorami...
Jak sie skupie to napisze...ja nie wypiekam w domu ani pizzy, ani focacci, ani chleba...bo nie warto, na kazdym rogu knajpa i jest powod zeby wyjsc wieczorem, a pozatym nie da sie wlaczac piekarnika w domu... od maja do wrzesnia.. wczoraj mialam chec na cos slodkiego domowego, ale zrezygnowalam z powodu upalnej temperatury.. .moj przyjaciel jest piekarzem i nie ma to jak wypieki z pieca chlebowego na drewnie :)
Mam pytanie, czy moze wiesz czy do wloskiej focaccia daje sie mleko zamiast wody?
Dzieki wielkie.
Przepraszam, ze sie wtrace, ale jak wloska focaccia to woda, a nie mleko. Od pizzy rozni sie tym, ze jest grubsza i zawiera wiecej oliwy. Pozdrawiam! Smacznego!
dzieki bardzo, wczoraj zrobilam z woda i oliwa z oliwek, wyszla pycha.
Erka, a "nawbijalas" swieze galazki rozmarynu, jak nie to polecam:)
Oczywiscie bez galazek rozmarynu, bo zapach wszystko zabije, ale ABSOLUTNIE bez mleka, ma byc woda i oliwa.
Z rozmarynem tak jak z proszkiem nasennym, troszeczke robi dobrze, a ponad "troszeczke", niestety natychmiast. staje sie przesada.
Niestety zozmaryn rosnie straszliwie, a my, milosnicy srodziemnomorskiej kuchni ciagle nie wiemy co z tym fantem zrobic.
Nie bojcie sie, nie bojcie sie, zadalam to pytanie dzisiaj mojej wloskiej przyjaciolce (z dziadow, pradziadow), na dodatek takiej co lubi sobie pogotowac. A mnie kazala podciac, co za szkoda, bo drzewko wybija sie ponad inne. Nie wiem czy poslucham, bo to moje drzewko rozmarynowe co ma juz z siedem lat i wyjatkowo taras zdobi.
A klimaty calkowicie inne, bo co wspolnego ten paryski z rzymskim, a tym bardziej z warszawskim. Wprawdzie w tym ostatnim nic nie posiadam, ale dla mnie to ciagle jakis "odnosnik" , pomimo prawie czterdziestu lat gdzie indziej.
z Polski wyjechalam 17 sierpnia1969.
Bez rozmarynow,bez obywatelstawa, bez tozsamosci, maz moj francuski nauczyl sie polskiego, a dzieci ze mna cwiergotaja wylacznie w tym nadwislanskim jezyku. Choc niby to juz nie moj jezyk, to jednak zostal przekazany jako ten od matki.
Moze ktos zalozy watek à propos?
Kokliko,absolutnie sie z Toba nie zgodze, mnie nauczyl wciskania galazek rozmarynu w ciabatte rodowity wloch i od tej pory zawsze tak pieke. Aromat nie do opisania i wyglad:)
A co ten rozmaryn za smaki, zapachy zabije???
hihi, oczywiscie wbijam rozmaryn w focaccie:)
Oczywiście Wam zazdroszczę - mój rozmaryn dopiero w powijakach - będę na niego chuchać i dmuchać, żeby się okazale rozrósł. Chciałabym móc napisać, że nie wiem, co z tym wszędobylskim krzakiem zrobić.
Na razie nawet mój wszystkoznoszący lubczyk jest na tyle mały, że mam wyrzuty sumienia, pozbawiając go dwóch liściastych łodyg przeznaczonych na masło ziołowe.
U mnie zatrzymalo sie narazie wszystko, zimno i burze niesamowite, deszcz polamal mi lubczyka.
Ja caly czas obcinam rozmaryn, bazylie, tymian , miety , oregano i odrastaja w oczach:)
Wiesz jakie ja mialam wyrzuty sumienia, jak z mojego malego krzczka ulamalam lodyzki, ale jak mus to mus.
swiezy rozmaryn, i lekko podsmazona vidalia cebule, ale pycha.
Ooo, smaku mi narobilas:)
Ja pieke chleb focaccia z suszonymi pomidorami , czarnymi oliwkami w ciescie, zawsze galazki rozmarynu wciskane do chleba, jaki zapach w domu:)))
Oczywiscie, zadne mleko- woda i oliwa wirgin
uwaga zdjecie z netu:)
acha i posypuje platkami soli morskiej, tak jak na zdjeciu:),
(nalezy uwazac z soleniem ciasta)
Erka z ta cebula nie jest glupi pomysl, bo wlasciwie focaccia, to normalny bialy chleb w postaci placka , wysmarowany oliwa , ktora zbiera sie w wycisnietych palcami dolkach. Wlosi maczaja go w oliwach extra virgin i tak sobie go jedza jako dodatek do innych dan:)
No wiec wlasnie zrobilam sobie przerwe w diecie, i maczalam focaccie w oliwie extra virgin, nie moglam sie oprzec i wcisnelam do niej zabek czosnku., haha,
Musze sprobowac z pomidorami i bazylia, i moze odrobina parmezanu?,
Ha, pewnie, ze mozesz, tylko co Anna na to powie:)))
Dostaniemy po glowie, ze profanacja chleba focaccia nie ztej ziemi??? :)))))
No, dostanie nam sie.
Ania watku nie zauwazyla:)
To ja Ci szybko sle przepis na cytrusowo pachnaca foccacie:
700 ml wody
50 g drozdzy
50 ml oliwy virgin
2 lyzeczki soli
utarta skora z 3-4 cytryn
1,5 l maki pszennej
200 ml posiekanych suszonych pomidorow
oliwa virgin do smarowania chleba
sol morska w platkach
100-150 g sera feta
4-5 lyzek swiezego rozmarynu
woda letnia + drozdze rozmieszac, dodac oliwe i skorke cytrynowa, sol
dodac make , mieszac pare minut, dodac pomidory , wymieszac z ciastem i zostawic na godzine do wyrosniecia
piekarnik nagrzany na 225
Na blache wylozona papierem rozlozyc ciasto reka przy pomocy maki na okolo 3 cm
wyslalo sie:)
zrobic dolki na powierzchni, posmarowac oliwa i wciskac ser i rozmaryn
zostawic do rosniecia bez przykrycia 30 minut
piec okolo 25 minut
smacznego:)
Tineczka, ale swietny przepis, dzieki, juz skopiowalam.
:))))))))))))))))))))))))
Aniu, boli:)))))))))
a teraz?
Aniu, juz nie boli
Dopiero dzis zobaczylam ten post...sorry...widze, ze jednak dziewczyny odpowiedzialy wyczerpujaco....
Focaccia powinna byc duzo wyzsza (nawet 2-3 cm) i pulchniejsza od pizzy...wyrosnieta na drozdzach piwnych i cieplej wodzie, czesto z oliwkami czy pomidorami...
Aniu, moja focaccia jest wysoka na 5 cm, ale te drozdze piwne mnie bardzo zaciekawily! Podasz przepis, prosze!
Caluski!
Jak sie skupie to napisze...ja nie wypiekam w domu ani pizzy, ani focacci, ani chleba...bo nie warto, na kazdym rogu knajpa i jest powod zeby wyjsc wieczorem, a pozatym nie da sie wlaczac piekarnika w domu... od maja do wrzesnia..
wczoraj mialam chec na cos slodkiego domowego, ale zrezygnowalam z powodu upalnej temperatury..
.moj przyjaciel jest piekarzem i nie ma to jak wypieki z pieca chlebowego na drewnie :)
Zrobilam nastepna wersje w sobote, i dodalam troche wiecej maki wysoko glutenowej, pomidory, bazylie i czosnek, ale byla pycha !!!
Erka , litości !!
To co piszesz jest niehumanitarne ;)))))
o Matko , dlaczego?
;))
Bo bardzo chcę to zjeść , ale jeszcze bardziej nie chce mi się tego teraz robić :)
aha.
U mnie upalow nie ma, najwyzsza temperatura to 23 stopnie, wiec moge wlaczac piekarnik ( co mnie bardzo cieszy), bo upalow pasjami nie znosze.