Forum

Kuchenne porady

Biogos z młodej kapusty ,czy można zawekować?

• Autor: krysta Data: 2009-07-04 12:39:45

No właśnie,nigdy tego nie próbowałam robić a ponieważ zięć wyjeżdża,córka chciała mu zrobić kilka słoików.Czy ktoś wkładał taki bigos do słoików?Oczywiście trzeba by go ugotować bez cebuli ale czy się nie popsuje mimo tego.

• Autor: kael Data: 2009-07-04 18:04:39

Użytkownik krysta napisał w wiadomości:
    > No właśnie,nigdy tego nie próbowałam robić a ponieważ zięć
    > wyjeżdża,córka chciała mu zrobić kilka słoików.Czy ktoś wkładał
    > taki bigos do słoików?Oczywiście trzeba by go ugotować bez cebuli ale
    > czy się nie popsuje mimo tego.
    Lepiej tego nie rób!
    Ja zawekowałam gołąbki, słoiki otworzyły się podczas podróży na wczasy.
    Bigis z kiszonej kapusty możesz zawekować.

• Autor: krysta Data: 2009-07-04 22:58:13

Tak,tylko że ubiegłorocznej kiszonej u nas w sklepach nie ma a z tej świeżo ukiszonej,młodej chyba nie byłby za smaczny.Raz trochę kupiłam i była wstrętna.Dzięki za odzew,pozdrawiam.

• Autor: yette Data: 2009-07-04 21:32:51

Ja zawsze gotuję większą ilość bigosu i wekuję tzn gorący po ugotowaniu nakładam do słoików i już nie gotuję, a później mam jak znalazł. Teraz też mam bigosik z młodej kapustki w słoikach i stoi w lodówce. Mój mały synio uwielbia bigos i mógłby jeść go na okrągło, więc zawsze mam zapas w słoikach. Śmiało możesz wekować, nic się nie stanie, póżniej można go przechowywać w lodówce dość długo i nic się nie dzieje.

• Autor: krysta Data: 2009-07-04 23:02:56

Dziękuję yette,jednak dla pewności powiem córce żeby słoiki z bigosem zagotowała.Pozdrawiam.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-07-05 17:36:44

Nie potrzeba gotować:)mama nakłada gotujący bigos do słoików,dokładnie zamyka,ustawia słoiki na ręczniku do góry dnem,przykrywa drugim ręcznikiem i tak sobie stoją do całkowitego wystygnięcia.Potem odstawia do lodówki,trzeba się nieźle nasiłować żeby taki słoiczek otworzyć.:)

• Autor: Julcia Data: 2009-07-09 14:01:28

Ja już nie raz wekowałam taki bigos i wszystko było ok w sposób dokładnie taki jak napisała poprzedniczka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu