Zasady uzywania patelni znajdziez w art. ktory podala kolezanka. Co do dan na woku ja robilam m.in. kurczaka w sezamie, w curry; wolowinw z warzywami, wieprzowine w tzw. hot sauce;oprocz tego oczywiscie tradycyjne wontonki i dania typowo wegetarianskie np warzywa na ostro. W woku mozna tez zrobic specjalny ryz - wyglada jak makaron ale po wrzuceniu na woka jest bardzo chrupki i lamliwy. Fajny do dania glownego jak i do dekoracji. Jak znajde chwile wstawie jakies przepisy.
Asieksha, nie wiem czy ci coś pomogę, ale postaram się.... Ja na woku przyrządzam często mięsko ( wieprzowina lub kurczak) pokrojone na paseczki, marynowane ( sos sojowy, 5 smaków czy curry itd) - podsmażam, dodaję warzywka, grzybki - to co mam pod ręką. Zalewam mlekiem kokosowym. Czasem dodaję makaron ugotowany lub ryż ( oba prawie al'dente). Wbrew pozorom za każdym razem wychodzi coś innego - zależy od przypraw, mieszanki warzyw czy marynaty jaką zrobię. Improwizuj :))). Chińczycy na woku robią niemal wszysto, więc Ty też możesz :).
Asiek ! ja w woku robię wszystko co tylko mi do głowy wpadnie . Uważam że to był mój najlepszy zakup jeżeli chodzi o naczynia kuchenne . Wok mam orginalny chiński , ręcznie klepany . Może to zboczenie ale ja go kocham !
Kupiłam sobie woka . Na razie smażyłam mięsko z warzywami i pieczarkami. Co jeszcze można ? Czy są jakieś szczególne zasady używania tej patelni?
Poczytaj ten artykul
Zasady uzywania patelni znajdziez w art. ktory podala kolezanka. Co do dan na woku ja robilam m.in. kurczaka w sezamie, w curry; wolowinw z warzywami, wieprzowine w tzw. hot sauce;oprocz tego oczywiscie tradycyjne wontonki i dania typowo wegetarianskie np warzywa na ostro. W woku mozna tez zrobic specjalny ryz - wyglada jak makaron ale po wrzuceniu na woka jest bardzo chrupki i lamliwy. Fajny do dania glownego jak i do dekoracji. Jak znajde chwile wstawie jakies przepisy.
Bardzo proszę bo jakoś brak mi koncepcji
Asieksha, nie wiem czy ci coś pomogę, ale postaram się.... Ja na woku przyrządzam często mięsko ( wieprzowina lub kurczak) pokrojone na paseczki, marynowane ( sos sojowy, 5 smaków czy curry itd) - podsmażam, dodaję warzywka, grzybki - to co mam pod ręką. Zalewam mlekiem kokosowym. Czasem dodaję makaron ugotowany lub ryż ( oba prawie al'dente). Wbrew pozorom za każdym razem wychodzi coś innego - zależy od przypraw, mieszanki warzyw czy marynaty jaką zrobię. Improwizuj :))). Chińczycy na woku robią niemal wszysto, więc Ty też możesz :).
Asiek ! ja w woku robię wszystko co tylko mi do głowy wpadnie . Uważam że to był mój najlepszy zakup jeżeli chodzi o naczynia kuchenne .
Wok mam orginalny chiński , ręcznie klepany . Może to zboczenie ale ja go kocham !