Forum

Kuchenne porady

Fermentujące wiśnie

• Autor: polin83 Data: 2009-07-06 19:11:19

Robiłam wiśie do deserów na zimę - wydrylowałam, zasypałam cukrem na następny dzień odlałam sok, zagotowałam go i wiśnie zalałam gorącym sokiem, odstawiłam na następny dzień i zapomniałam o nich na jeden dzień i co.......... zaczęły fermentować. Zastanawiam się co teraz można z tym zrobić wino?....tylko jak?. Mam jakiś baniak 25 litrowy... ale chyba za duży........niewiem. W iśni było ok 3kg w to wsypałam wcześniej ok 2 kg cukru. Proszę pomóżcie  - co można z tego zrobić i jak? Może wino jednak czy ta moja butla nie będzie za duża...??

• Autor: ursula Data: 2009-07-07 03:53:05

witaj,
    moj maz mowi, ze z wisni wychodzi bardzo dobre wino, my (czytaj - moj maz) robimy wino od dawna,
    u nas sa butle 23 litrowe, a wiec bardzo zblizone do tej, ktora ty masz,
    a teraz proporcje: potrzebujesz 1/3 owocow (a wiec okolo 8 -8,33kg wisni),  na 3 litry wody - 1 kg cukru, a wiec 4 kg cukru  i 12 litrow wody
    (8+4+12=24)
    musisz zagotowac wode (mozesz to zrobic w kilku garnkach oczywiscie), wsypac cukier, musi sie dobrze rozpuscic, gdy woda wystygnie zalewasz owoce w butli, fermentuje okolo 3 miesiecy (to zalezy, jak masz cieplo w domu, od owocow...),
    po tym czasie przelewasz wino do czystej butli i zostawiasz na  2-3 miesiace (musisz probowac, oczywiscie wino im starsze tym lepsze, wiec jesli zostawisz na dluzej to bedzie OK), my przewaznie przelewamy do butelek po 6 miesiacach (liczac od momentu nastawienia wina), powodzenia,
    bede w Polsce w grudniu, gdzie mieszkasz, moze Cie odwiedze?
    serdecznie pozdrawiam

• Autor: polin83 Data: 2009-07-07 09:26:07

Dziękuje za odpowiedź, tylko mam pytanie czy wino z tych proporcji będzie słodkie czy wytrawne- osobiście wolę wina słodkie. Mieszkam w wielkopolsce niedaleko od Leszna. Zapraszam chociaż grudźień to dla mnie miesiąc stojący pod  ogromnym znakiem zapytania.......... w grudniu będe rodzić!!! - już na samą myśl przechodźą mnie dreszcze.

• Autor: ursula Data: 2009-07-08 04:02:24

witaj,
    wino bedzie slodkie, ale jesli koniecznie chcesz, mozesz dodac troche wiecej cukru (wino bedzie wtedy tez mocniejsze),
    a jesli chodzi o wizyte, to byl tylko zart, chociaz chetnie sprobowalabym wina z wisni,
    to sie nawet dobrze sklada, ze tak dlugo musi stac, bo teraz nie mozesz pic alkoholu (my nigdy nie dodajemy drozdzy),
    gratuluje dzidziusia, wszystko bedzie dobrze,
    odezwij sie, napisz o malenstwie i o winie,
    serdecznie pozdrawiam

• Autor: orszulka88 Data: 2009-07-07 07:06:04

Użytkownik polin83 napisał w wiadomości:
    > Robiłam wiśie do deserów na zimę - wydrylowałam, zasypałam cukrem na
    > następny dzień odlałam sok, zagotowałam go i wiśnie zalałam gorącym sokiem,
    > odstawiłam na następny dzień i zapomniałam o nich na jeden dzień i
    > co.......... zaczęły fermentować. Zastanawiam się co teraz można z tym zrobić
    > wino?....tylko jak?. Mam jakiś baniak 25 litrowy... ale chyba za
    > duży........niewiem. W iśni było ok 3kg w to wsypałam wcześniej ok 2 kg cukru.
    > Proszę pomóżcie  - co można z tego zrobić i jak? Może wino jednak
    > czy ta moja butla nie będzie za duża...??

Czy te wiśnie z pestkami czy bez?
    Dodajesz drożdze,czy nie trzeba.

• Autor: polin83 Data: 2009-07-07 09:09:21

bez pestek - wydrylowane

Przejdź do pełnej wersji serwisu