Salata z dzialki, uprawiana na grzadce, nie w szklarni, jest przerazliwie gorzka, nie da sie zjesc!
Co moze byc przyczyna? Ta sama ze szklarni jest "normalna".
Dziwne, bo gorycz sałaty nie wynika z miejsca uprawy, tylko długosci dnia.Dlatego sałata wczesna wiosna jest bardziej krucha i pyszna .Im dłuzsze i goretsze dni, tym sałata robi się bardziej gumiasta i gorzka.
Użytkownik Pola42 napisał w wiadomości: > Dziwne, bo gorycz sałaty nie wynika z miejsca uprawy, tylko długosci > dnia.Dlatego sałata wczesna wiosna jest bardziej krucha i pyszna .Im dłuzsze i > goretsze dni, tym sałata robi się bardziej gumiasta i gorzka. Witam , napewno temperatura ma wplyw na smak.Poprosty odwadnie liscie i przez to zmienia jej smak.Rozwiazaniem jest sadzenia w miejscu ktore jest ocienione w okresie wyzszej temperatury.Okladanie salaty sloma .Obnizy to temperature korzeni i nie pozwoli wysychanie ziemi .A przedewszystkim zbierac ja jak najszybcie ,nie pozwalajac zeby przerosla.To tez ja robi bardzo gorzka. Sprobujcie posadzic salate Iceberg Smacznego
Użytkownik Mari napisał w wiadomości: > Salata z dzialki, uprawiana na grzadce, nie w szklarni, jest przerazliwie > gorzka, nie da sie zjesc! > Co moze byc przyczyna? Ta sama ze szklarni jest "normalna". Myślę że powodem była wiosenna susza bo moja też była lekko gorzka.
Salata z dzialki, uprawiana na grzadce, nie w szklarni, jest przerazliwie gorzka, nie da sie zjesc! Co moze byc przyczyna? Ta sama ze szklarni jest "normalna".
Dziwne, bo gorycz sałaty nie wynika z miejsca uprawy, tylko długosci dnia.Dlatego sałata wczesna wiosna jest bardziej krucha i pyszna .Im dłuzsze i goretsze dni, tym sałata robi się bardziej gumiasta i gorzka.
Użytkownik Pola42 napisał w wiadomości:
> Dziwne, bo gorycz sałaty nie wynika z miejsca uprawy, tylko długosci
> dnia.Dlatego sałata wczesna wiosna jest bardziej krucha i pyszna .Im dłuzsze i
> goretsze dni, tym sałata robi się bardziej gumiasta i gorzka.
Witam ,
napewno temperatura ma wplyw na smak.Poprosty odwadnie liscie i przez to zmienia jej smak.Rozwiazaniem jest sadzenia w miejscu ktore jest ocienione w okresie wyzszej temperatury.Okladanie salaty sloma .Obnizy to temperature korzeni i nie pozwoli wysychanie ziemi .A przedewszystkim zbierac ja jak najszybcie ,nie pozwalajac zeby przerosla.To tez ja robi bardzo gorzka.
Sprobujcie posadzic salate Iceberg
Smacznego
Użytkownik Mari napisał w wiadomości:
> Salata z dzialki, uprawiana na grzadce, nie w szklarni, jest przerazliwie
> gorzka, nie da sie zjesc!
> Co moze byc przyczyna? Ta sama ze szklarni jest "normalna".
Myślę że powodem była wiosenna susza bo moja też była lekko gorzka.
moja sałata z grządki do kanapek jest w miarę ok , natomiast ze śmietaną gorzka