Forum

Kuchenne porady

Patelnia

• Autor: Agapis Data: 2009-07-11 21:25:26

Kochani poradźcie mi.
    Chcę kupic dobrą patelnię do pieczenia (smażenia) bez tłuszczu. Na co zwrócic uwagę, żeby nie kupic badziewia? Mam jedną taką niby do użycia bez tłuszczu, ale jak nie dam troszę oleju, to masakra. Pozdrawiam - Agapis :)

• Autor: barbami Data: 2009-07-12 09:17:09

Podobny wątek już był. Poszukaj przez wyszukiwarkę.

• Autor: Olek Data: 2009-07-12 09:32:56

http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=263363&post=263675

• Autor: mysha2006 Data: 2009-07-12 10:17:19

http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=263363&post=263675 proszę aktywnie:)

• Autor: retep Data: 2009-07-12 16:44:34

Ojj.. z patelniami to zawsze jest problem.

Pamietam, że moja babcia miała patelnie "od cyganów", która miała wtedy jakies 30 lat. Cała czarna - smażyło się na niej idealnie, ale dzisiaj "już prawdziwych Cyganów nie ma" i "tylko patelni, tylko patelni" żal...

Pozostaje więc sięgnięcie po najnowsze cuda techniki czyli teflon - ale prawdziwy Teflon.Czy najlepiej szukac patelni, na których jest napis "Teflon", a nie "patelnia teflonowa" - różnica taka jak między "Adidas" a "adidasami".
    ja mam Tefala za jakies 100 zł. Póki co idealna, ale ma jedną wade - nie można jej wstawiać do piekarnika. Prawda jest taka, że patelnia musi być droga, bo sam Teflon to nie jest po prostu czarna farba.

Dobra.. trochę przesadziłem z tym napisem "Teflon" - póki co tylko DuPont ma prawo używać tej nazwy handlowej.

Więc mówiąc w skrócie - Tefal lub wyżej.

No i nawjażniesza to dbać o patelnie - nie podgrzewać powyżej 220 st. C. Myć prawie bez płynu do mycia naczyć, nie szorować, nie zalewać gorącej zimna wodą, nie wrzucać mrożonek na rozgrzaną patelnie - obchodzić się jak z jajkiem, a posłuży dobre parę lat.

• Autor: basia19 Data: 2009-07-12 19:25:01

Jeżeli z patelnią mam obchodzić się jak z jajkiem, to dziękuję za taką patelnię. Miałam już chyba 5 patelni teflonowych i lekkich i ciężkich, używałam do nich łopatek drewnianych i plastikowych, a i tak po ok 2-3 latach nadają się tylko do wywalenia. Teraz używam patelni z Zeptera (coprawda dopiero do kilku miesięcy), ale to jest właśnie to czego mi trzeba, żadnych drewnianych ani plastikowych łopatek i obchodzenia się jak z jajkiem, jak coś się do dna trochę przychwyci, to bez problemu można to "oderwać". Używam jej prawie do wszystkiego, począwszy od smażenia mięs, po placki ziemniaczane. Mięsa smaże bez jednej kropli tłuszczu i wody, ale do placków daję odrobinę (żeby tylko dno było śliskie) oleju, pozdrawiam.

• Autor: agik Data: 2009-07-12 19:50:42

A ja powiem tak- mama mi kupiła jakąś patelnie tefala- i jej nie uzywam.
    Używam patelni z Ikea- za 8 (!) zł. Nie obchodzę się z nią jak z jakiem, myję normalnie płynem do mycia naczyć, wszystko na niej smażę, używam drewnianych patek- patelnia za ( przypominam) 8 zł- służy mi ok 2 lat- potem ją bez żalu wyrzucam i kupuję nową- równiez taką samą.
    Moja siostra dostała w prezencie ślubnym komplet naczyć zeptera, ale równiez poprosiła o patelnię z Ikea, i z tego, co wiem- jej właśnie używa.
    Moja mama równiez poprosiła o patelnie z Ikea- i z tego, co wiem- równiez z zadowoleniem jej używa.

Jeden minus- moja patelnia ma małą średnicę- więc np obsmażanie mięsa trochę trwa. A poza tym- innych minusów nie widzę.

• Autor: Agapis Data: 2009-07-13 10:52:27

agik, ja także mam taką patelnię (zawsze jak jadę do IKEI to kupuję), ale nie odważyłam się smażyc na niej bez tłuszczu. A o to głównie mi chodzi :). Dziękuję za linka, z którego na pewno skorzystam. Pozdrawiam - Agapis

• Autor: Agapis Data: 2009-07-13 10:59:10

Skoro taki wątek już był, to bardzo proszę o usunięcie mojego, żeby nie zasmiecac forum. Serdecznie dziękuję :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu