Forum

Kuchenne porady

ekstrakt z wanilii

• Autor: barbami Data: 2009-07-12 22:39:33

Chciałabym zrobić takie ciasto, http://mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/ciasto__poduszki_ale nie mam pojęcia co to za ekstrakt z wanilii. Początkowo myślałam, że chodzi o zapach waniliowy, taki w buteleczkach, ale 2 łyżeczki to chyba by było za dużo. Jeszcze jedno- jakim innym serkiem można zastąpić ten president? Czy takie w kubełkach, biedronkowe moga być?

• Autor: olenka_chicago Data: 2009-07-12 23:30:33

Przepis na ekstrakt z wanilli;
    3 laski wanilli
    1 szkl wodki
    Naciac wanillie na pol i zalac wodka w sloiku/butelce tak zeby wanillia byla przykryta alkoholem. Szczelnie zamknac i wstrzasnac kilka razy przehowywac w ciemnym/chlodnym miejscu przez 2 miesiace.Bedzie dobre przez lata tylko dolewac wodki i wstrzasac.

Mozna tez kupic waniliowy ekstrakt jest to wlasnie polaczenie alkoholu i wanilli tylko trzeba patrzez na etykiety bo sa tez podrobki z bardzo mala iloscia wanilli.

• Autor: retep Data: 2009-07-13 01:11:57

Fajny przepis - musze spróbowac.

Kupilem raz ekstrakt z wanilii - Nigella Lawson namiętnie go stosuje - i szczerze powiedziawszy byłem mocno rozczarowany. Drogie (20 zł na buteleczke 150ml), dużo trzeba lać, żeby miało znaczenie. Osobiście wolę sztuczny zapach, albo gdy chce zaszaleć to daje prawdziwej wanilii.

• Autor: Krystyna911 Data: 2009-07-13 07:01:58

Tak jak napisała Olenka, ekstrakt można zrobić samemu. Ja już od dawna tki ekstrakt sobie robię. Niestety, przy pierwszej buteleczce, musimy odczekać te minimum 2 miesiące.
    Serek smietankowy, kupisz w Biedronece. Jest w takich 500g wiadereczkach. Są trzy smaki: waniliowy, naturalny i czekoladowy. Do "poduszek" weź ten naturalny. Świetnie się sprawdza, bo już wielokrotnie piekłam to ciasto, które nawiasem mówiąc, pochodzi z blogu Caritki, która jest jego autorką.

Przejdź do pełnej wersji serwisu