Chciałabym zrobić takie ciasto, http://mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/ciasto__poduszki_ale nie mam pojęcia co to za ekstrakt z wanilii. Początkowo myślałam, że chodzi o zapach waniliowy, taki w buteleczkach, ale 2 łyżeczki to chyba by było za dużo. Jeszcze jedno- jakim innym serkiem można zastąpić ten president? Czy takie w kubełkach, biedronkowe moga być?
Przepis na ekstrakt z wanilli; 3 laski wanilli 1 szkl wodki Naciac wanillie na pol i zalac wodka w sloiku/butelce tak zeby wanillia byla przykryta alkoholem. Szczelnie zamknac i wstrzasnac kilka razy przehowywac w ciemnym/chlodnym miejscu przez 2 miesiace.Bedzie dobre przez lata tylko dolewac wodki i wstrzasac.
Mozna tez kupic waniliowy ekstrakt jest to wlasnie polaczenie alkoholu i wanilli tylko trzeba patrzez na etykiety bo sa tez podrobki z bardzo mala iloscia wanilli.
Kupilem raz ekstrakt z wanilii - Nigella Lawson namiętnie go stosuje - i szczerze powiedziawszy byłem mocno rozczarowany. Drogie (20 zł na buteleczke 150ml), dużo trzeba lać, żeby miało znaczenie. Osobiście wolę sztuczny zapach, albo gdy chce zaszaleć to daje prawdziwej wanilii.
Tak jak napisała Olenka, ekstrakt można zrobić samemu. Ja już od dawna tki ekstrakt sobie robię. Niestety, przy pierwszej buteleczce, musimy odczekać te minimum 2 miesiące. Serek smietankowy, kupisz w Biedronece. Jest w takich 500g wiadereczkach. Są trzy smaki: waniliowy, naturalny i czekoladowy. Do "poduszek" weź ten naturalny. Świetnie się sprawdza, bo już wielokrotnie piekłam to ciasto, które nawiasem mówiąc, pochodzi z blogu Caritki, która jest jego autorką.
Chciałabym zrobić takie ciasto, http://mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/ciasto__poduszki_ale nie mam pojęcia co to za ekstrakt z wanilii. Początkowo myślałam, że chodzi o zapach waniliowy, taki w buteleczkach, ale 2 łyżeczki to chyba by było za dużo. Jeszcze jedno- jakim innym serkiem można zastąpić ten president? Czy takie w kubełkach, biedronkowe moga być?
Przepis na ekstrakt z wanilli;
3 laski wanilli
1 szkl wodki
Naciac wanillie na pol i zalac wodka w sloiku/butelce tak zeby wanillia byla przykryta alkoholem. Szczelnie zamknac i wstrzasnac kilka razy przehowywac w ciemnym/chlodnym miejscu przez 2 miesiace.Bedzie dobre przez lata tylko dolewac wodki i wstrzasac.
Mozna tez kupic waniliowy ekstrakt jest to wlasnie polaczenie alkoholu i wanilli tylko trzeba patrzez na etykiety bo sa tez podrobki z bardzo mala iloscia wanilli.
Fajny przepis - musze spróbowac.
Kupilem raz ekstrakt z wanilii - Nigella Lawson namiętnie go stosuje - i szczerze powiedziawszy byłem mocno rozczarowany. Drogie (20 zł na buteleczke 150ml), dużo trzeba lać, żeby miało znaczenie. Osobiście wolę sztuczny zapach, albo gdy chce zaszaleć to daje prawdziwej wanilii.
Tak jak napisała Olenka, ekstrakt można zrobić samemu. Ja już od dawna tki ekstrakt sobie robię. Niestety, przy pierwszej buteleczce, musimy odczekać te minimum 2 miesiące.
Serek smietankowy, kupisz w Biedronece. Jest w takich 500g wiadereczkach. Są trzy smaki: waniliowy, naturalny i czekoladowy. Do "poduszek" weź ten naturalny. Świetnie się sprawdza, bo już wielokrotnie piekłam to ciasto, które nawiasem mówiąc, pochodzi z blogu Caritki, która jest jego autorką.