Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Insulina

• Autor: basiaaa Data: 2009-07-14 19:39:42

Dzisiaj przywiozłam mamę ze szpitala po udarze . Musi brac insulinę , ale nie wiem kiedy ją podawac -przed jedzniem czy po jedzeniu .
    Może ktos mi odpowie na to pytanie .
     Błagam o szybką odpowiedź.

• Autor: vikunia Data: 2009-07-14 19:57:52

Mój mąż bierze zawsze przed jedzeniem. Powinnaś zawsze wcześniej sprawdzić poziom cukru żeby nie podać za dużo.

• Autor: Jagoda B Data: 2009-07-14 20:02:31

Insulinę biorę zawsze przed jedzeniem ale najlepiej wejdz na portal www.Moja cukrzyca.pl tam na forum dowiesz się wszystkiego .

• Autor: siljed Data: 2009-07-14 20:39:35

30 minut przed jedzeniem. Nie wolno zapomniec o posilku. Pozdrawiam

• Autor: basiaaa Data: 2009-07-14 20:45:36

Dziękuję waszystkim za odpowiedz. Dałam przed posilkiem , temu dopiero teraz bardzo, bardzo dziekuję .

• Autor: Kotlinka Data: 2009-07-14 21:55:40

Koniecznie skontaktuj się z lekarzem lub doświadczonym "cukrzykiem"!!!!!Są różne rodzaje insulin: niektóre 0,5 h przed posiłkiem, niektóre w trakcie, niektóre dwa razy dziennie, a niektóre z każdym posiłkiem-dowiedz się, bo mamie źle podana insulina może bardzo zaszkodzić!

• Autor: Zośka Data: 2009-07-14 22:42:07

Dziwne, przywiozłaś Mame ze szpitala i przy wypisie nikt nic nie powiedział, NIE NAPISAŁ? Cos tu nie gra. Sprawdź papiery szpitalne, bo to niemożliwe by nikt Cię nie poinformowal o dawkowaniu leków, w szczególności insuliny. Jeśli nie ma wytycznych, napisz  co to za szpital, który tak dba o pacjentów. Swoją drogą ja nie wyszłabym za próg gabinetu lekarskiego nie uzyskując takiej informacji , ale rozumiem, że czasem można zapomnieć bo nerwy zeżrą resztki rozsądku. Oprócz insuliny trzeba stosować dietę przeciwcukrzycową. A jaki to rodzaj cukrzycy, polekowy?

• Autor: bahus Data: 2009-07-15 00:03:44

Wybacz proszę ale ja bym spytał lekarza a nie na forum....
    Bahus

• Autor: tineczka Data: 2009-07-15 00:48:03

Bahusie, ja sie zawsze zastanawiam nad tego typu pytaniami na forum WZ-tu. A jeszcze bardziej zastanawiam sie nad natychmiastowymi radami i odpowiedzeniem kategorycznym,,,,, coz mamy tutaj widocznie samych lekarzy.....
    tineczka

• Autor: bahus Data: 2009-07-15 02:16:32

No właśnie

• Autor: Narwen Data: 2009-07-15 10:45:31

jaka to insulina ???

moja druga polwoka choruje 23 lata na cukrzyce
    co nieco o tej chorobie wiem - jak masz jakis problem to pisz smialo

bahus jak zawsze masz racje tylko czasem czlowiek w pierwszym odruchu zwraca sie o pomoc tam gdzie najszybciej sie czegokolwiek dowie a w obecnym czasie to strony www czyli wszechnica wiedzy wszelakiej :)

• Autor: basiaaa Data: 2009-07-15 15:43:30

W wypisie szpitalnym jest
     dwa razy dziennie - rano 10 jm, a wieczorem 6 jm.
    nazwa insuliny to - Mixterd 30 Penfill

Nie wiedziałam ,że rozpętam taka " burze " na forum WŻ  , tym pytaniem .

Poprostu nie mieszkałam z mamą , a teraz wziełam ją do siebie i mało wiem na temat podawania insuliny.
    Mama jest w takim stanie (po udarze), że nie jest mi w tym pomóc .
    Wczoraj było już zapóźno na pytania do lekarza .Wszystkim , którzy mi pomogli jeszcze raz dziękuję.
    PS. Dzisiaj lekarz potwierdził dawkowanie i pory podawania .

• Autor: Narwen Data: 2009-07-15 18:23:55

BASIU
    chodzilo ci o MIXTARD zapewnie:)
    jesli chodzi o ten rodzaj insuliny zaczyna on swoje działanie po pol godziny od podania :) okres dzialania 24 godzinki a pik czyli
    maksymalne działanie obniżające stężenie glukozy odnotowuje się po 2-8 godzinach. To tak w teorii w praktyce  szybkość wchłaniania insuliny zależy również od: dawki leku, miejsca wstrzyknięcia insuliny (okolice ciała) oraz głębokości podania dawki (tkanka podskórna lub mięśniowa).

Mixtard to mieszanka insulin powstała ze zmieszania insuliny krótko działającej i insuliny o przedłużonym działaniu.
    ta cyfra 30 oznacza zawartośc insuliny  krótkodziałajacej w preparacie

mam nadzieje ze mierzysz poziom cukru :) przynajmniej kilka razy dziennie :)

i glowa do gory :) znam wiele osob po udarze  i uwierz mi nie powiedzialabys ze go wogole mialy, takze bedzie dobrze

• Autor: basiaaa Data: 2009-07-15 20:11:10

Narwen - tak masz racje co do nazwy

Mam masę pracy , ale nie załamuje się.Cukier mierze trzy razy dziennie , a wrazie potrzeby może byc i dziesięc. Tak powiedzieł dzisiaj lekarz .
    Niestety , mama przeszła cięzki udar niedokrwienny . Przeleżała około 4 godz . bez pomocy , zanim znalazła ją wnuczka .
    Nie wiem co będzie , ale jestem dobrej mysli .
    Buziole

• Autor: nonka4 Data: 2009-07-15 21:49:52

Basiu..pomyślcie o rehabilitacji jak najszybciej,
    żeby mamę ulokować w takim właśnie szpitalu z dobrym oddziałem rehabilitacyjnym.
    Wszystkiego dobrego życzę! będzie dobrze bo jesteś dobrej myśli,a to najważniejsze!

• Autor: Narwen Data: 2009-07-15 22:34:00

basiaczku monka ma racje juz teraz mysl o rehabilitacji bo wcale nie jest tak łatwo, o szpitalu ehh mozna pomarzyc ze poloza. Nie przy naszym NFZ zakichanym gdzie o wszystko trzeba blagac albo dawac w łape albo prosic znajomych aby zalatwili na lewo ehh

• Autor: basiaaa Data: 2009-07-16 15:56:49

Rehabilitacja jest.
    Znajomy rehabilitant przychodzi do domu .Szpital z rehabilitacją tez był zalatwiony , ale zrezygnowalam, gdy się dowiedzialam , że na oddziale sa dwie pielegniarki i dwoje rehabilitantow .Ludzi leżących na oddziale jest około 20- 30 . Więc o czym mówimy , przecież nie sa wstanie zając się wszystkimi .Później odleżyny ,niedowlady kończyn i załamanie nerwowe chorych .Pielęgniarki rownież wykończone .
     ( wspólczuje im )Gdzie będzie lepiej mamie, jak w domu .
    Mam dochodzącą panią do pomocy( godzina dzinnie) . Jakos daję sobie radę , ale bywa nieraz ciezko.

• Autor: Narwen Data: 2009-07-17 12:59:00

nie wiem jak jest z osobami z udarem ale do osob ciezko chorych mozna czasem z MOPSu wydebnnic jakas pomoc w postaci opiekunki srodowiskowej

Przejdź do pełnej wersji serwisu