Forum

Kuchenne porady

Porzeczkoagrest-agrestoporzeczka...?

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-15 15:26:31

    Mam taki wynalazek w ogrodzie:)Ma czarne owoce wielkości małego agrestu o smaku zbliżonym do agrestu,zalatuje lekko czarną porzeczką.Skórkę ma grubą jak agrest...Obrodziło toto nieziemsko i trza to przerobić
    Kochane Żarłoczki:)podpowiedzcie jak toto potraktować...?Jak porzeczkę czy jak agrest?Mam ochotę zrobić dżem,bo agrestowy jest bardzo smaczny,ale już sama nie wiem...

  • Autor: alman Data: 2009-07-15 15:46:34

    Jestem ciekawa co powiedzą inni. Też mam 2 krzaki, choć wytępiłam go jakiś czas temu znowu wyrósł, chyba z ziarenek po owocach, bo skąd inaczej by się wziął i to w pewnej odległości od tych starych krzewów.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-07-15 19:35:28

    Moja babcia ma coś takiego,kupowała na allegro sadzonki,muszę powiedzieć że super smakuje,ale jeszcze nie jest u babci dojrzałe,troszkę cierpkie.
    http://www.swistak.pl/a2767270,PORZECZKO-AGREST-SADZONKA-NOWINKI-OGRODNI

  • Autor: tutunia Data: 2009-07-15 21:30:50

    To jest agrestoporzeczka ja mam to na działce i robię z tego sok i dżem jedno i drugie jest wspaniale , dżem nadaje sie do ciasta  do nalesników.

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-16 07:51:54

    Tutuniu,robiąc dżem potrzebny jest jakiś żelfiks?Czy ściśnie się jak dżem z porzeczek-tylko z cukrem?

  • Autor: urszulka Data: 2009-07-16 09:46:49

    Mam to samo w ogródku i robie z tego i kompot i dzem i konfiture do ciasta w kazdej wersji jest dobre

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-16 07:55:13

    My kupiliśmy w centrum ogrodniczym...
    Fajna stronka-ta fasola z metrowymi strąkami jest ciekawa...
    U mnie już dojrzał ten "stwór"i zaczynają opadać owoce,więc jak najszybciej muszę przerobić,Dziś pozbieram i będę działać:)

  • Autor: Wkn Data: 2009-07-16 08:24:55

    Na pewno możesz zrobić dżem z żelfiksem,  a także tradycjną konfiturę z cukrem, smażoną do pożądanej konsystencji.
    Nie próbowałam tego owocu mrozić, ponieważ nie miałam go nigdy w nadmiarze, ale może to jest jakiś pomysł - agrest jest w cieście pyszny.

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-16 12:03:25

    Dziękuję wszystkim za rady:)
    Więc robię dżem-zastanawiałam się,czy ta skórka gruba się rozgotuje...,ale jeśli jest pyszny taki dżemik to w nosie ze skórką:)))
    Dzięki wielkie jeszcze raz!

  • Autor: Wkn Data: 2009-07-16 14:22:52

    Taki dżem możesz po rozgotowaniu owoców przetrzeć przez gęste sito. Podobnie często robi się z dżemem winogronowym

  • Autor: mariaw Data: 2009-07-22 16:27:09

    Można tak jak czarną porzeczkę, rozgotować, odparować i dodać cukru bez żelfiksu. Zrobiłam konfiturę i jest wyśmienita

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-22 16:45:11

    Właśnie tak zrobiłam jak czarną porzeczkę-wyszło wyśmienite i aż mi wstyd,że poruszyłam ten temat,jakbym sama nie mogła na to wpaść
    Ja nie dodaje do żadnych dżemików żelfiksów,dżemiksów i innych bo choć to skraca czas przygotowania przetworów to i tak nie zawsze się udają-bo to zależy jak dużo owoce mają wody w sobie,a owoce przetworzone w tradycyjny sposób są,moim zdaniem,smaczniejsze:)

  • Autor: tutunia Data: 2009-07-22 20:23:09

    Ja robiąc dżem tez nie dodaje żadnych wynalazków typu żelfix czy cukier żelujący rozgotuję odparuję przetrę przez  przecierak dodam cukier i jest  pycha

Przejdź do pełnej wersji serwisu