Forum

Kuchenne porady

Pomocy- masa zwarzyła się, jak uratować?

  • Autor: maria11 Data: 2009-07-16 21:37:38

    Witam i szybkiej porady szukam.

    Margaryna była ucierana wałkiem i powoli był dodawany budyń, no i klops zwarzyło się wszystko.

    Teraz masa jest lodówce. Nie chcę jej wyrzucać, zwłaszcza że nie ja ją robiłam.
    Co dalej......?

  • Autor: kasiak73 Data: 2009-07-16 21:51:40

    Zagotuj w garku wode i postaw na tej parze miske z masą i ucieraj odzyskasz mase.

  • Autor: Zośka Data: 2009-07-16 22:08:52

    Trzeba zrobić powtórkę  Utrzeć margarynę z cukrem (ilość około 1/5 z przepisu) i  PO ŁYŻECZCE  dodawać zważoną masę i przez cały czas miksować na dużych obrotach. Proporcje przepisu będą w ten sposób nieco zaburzone, dlatego na koniec w osobnym naczyniu możesz zrobić próbę domieszania np. do dwóch łyżek masy- łyzki  lub dwóch jogurtu i spowrotem wmieszać do głównego naczynia. Wtedy nie będzie takie słodkie i tłuste. To mój sposób na zważoną masę i na majonez

  • Autor: małgoska Data: 2009-07-16 22:21:23

    ja w takiej sytuacji dodaje mleko w proszku

  • Autor: sanella* Data: 2009-07-16 22:25:25

    Ja robie identycznie jak kasiak73.Podgrzewajac na parze wodnej, caly czas ucierac i bedziesz miala gladka mase.

  • Autor: maria11 Data: 2009-07-16 22:35:54

    Jak szybko te informacje dzięki wielkie,
    właśnie nie byłam pewna czy na parze można odratować taką masę (margaryna z budyniem), kiedyś więcej robiłam tortów a i masy udawały się, tylko robię zawsze specjalnym do masy ubijakiem, a takiego pod ręką tutaj nie mam.
    Może jeszcze ktoś się wypowie co w tym wypadku zrobić?
    Dziękuję wszystkim którzy wypowiedzieli swoje opinie i czekam na inne posty w tej sprawie

Przejdź do pełnej wersji serwisu