Forum

Kuchenne porady

Muffiny

• Autor: newa Data: 2009-07-20 11:39:41

Mam chętkę na upieczeie muffinek, ale prócz chęci i kilku przepisów nie mam nic. Ani formy, ani papierowych papilotek. I mam w związku z tym pytanie. Ponieważ nie wiem na jak długo wystarczy mi zapału, a blachy są dość drogie, wymyśliłam więc by spróbować upiec tylko w formkach papierowych postawionych na jakąś blaszkę. Czy macie drogie Panie i Panowie jakieś doświadczenia w tym względzie? Czy taki sposób będzie wystarczający? Bo czytałam gdzieś, że ciasto może się wylewać z papilotek podczas pieczenia. Będę wdzięczna za wszelkie rady.

• Autor: barbami Data: 2009-07-20 11:50:30

Ja mam silikonową formę do muffin (świetna), ale raz mi wyszło więcej ciasta i posłużyłam się tymi własnie papilotkami. Wzięłam jedną, wlałam trochę ciasta, potem dodałam dwa kawałeczki truskawki, potem dolałam jeszcze ciasta tak, żeby została 1/3 pusta.No i faktycznie jak zaczęłąm się tak "pieprzyć" z 6 papilotkami to bedąc przy trzeciej pierwsza już mi się rolewała na boki.Szybko więc, jakimś cudem udąło mi się, przełożyłam je do kolejnych kilku papilotek i jakoś się udało. Nie wyrosna takie wysokie jak z formy ale w smaku takie same. Najlepiej weź na raz 6-7 papilotek (na jedną muffinę), miej przygotowane takie zestawy już na wszytskie muffiny i szybciutko wlej ciasto, które będzie stało juz na tej blaszce, którą wkładasz do piekarnika, bo inaczej przy przekładaniu Ci się rozleje.10 minut wcześniej niech piekarnik już się grzeje, potem tylko siup blachę do piekarnika i gotowe.

• Autor: newa Data: 2009-07-20 12:00:34

no właśnie, nie pomyślałam o tym, że te papilotki moga zwyczajnie się rozwalić pod wpływem wilgoci z ciasta. Ale pomysł z kilkoma na jedną muffinkę to juz coś. A czy do tych specjalnych foremek na muffinki potrzebne są papilotki? i czemu te foremki są kurcze takie drogie? a jeśli juz zdecyduję się na zakup, to jaką najlepiej? chodzi mi głównie o wielkość babeczek i liczbę na formce

• Autor: Lucylla Data: 2009-07-20 12:41:15

Ja kupiłam na allegro, z Ikei, na 12 wgłębień.Taka jest najlepsza. Mam też pojedyncze silikonowe, ale blaszka jest najwygodniejsza.Wkładam w nią pojedyncze papierowe i jest super. Kosztowała mnie coś ok .40 zł,ale warto było.

• Autor: newa Data: 2009-07-20 12:59:14

ja wypatrzyłam na allegro taką http://www.allegro.pl/item682242875.html i takie http://www.allegro.pl/item668524412.html http://www.allegro.pl/item668524412.html i nie wiem która byłaby najlepsza

• Autor: mysha2006 Data: 2009-07-20 22:19:53

Ja polecam Ci tą blaszkę. Kupiłam w promocji w Lidlu chyba za 19,99zł z Fackelmanna. Nie używam już do niej żadnych papierków i jestem bardzo zadowolona.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-07-20 15:23:40

wystarcza podwojne papilotki. Z reszta masz zupelna racje - ja ukladam je na blasze i wlewam ciasto do 3/4 wysokosci. Na blasze stoja jedna obok drugiej aby ciasto roslo w gore. Dla wygody klade rzedami i napelniam po rzadku. Uwaga niczym ich przedtem nie smaruje! Nigdy mi sie zadna nie przelala ani nie namokla od ciasta.

• Autor: uleczka58 Data: 2009-07-20 14:04:19

Ja kupiłam sobie foremki z foli. Do nich wkładam papilotki i piekę, nic sie nie wylewa. Takie foliowe foremki po upieczeniu nawet nie są brudne,łatwo można je umyć. Wytarczą na dość długo i nie są drogie.

• Autor: newa Data: 2009-07-20 14:10:40

a gdzie kupiłaś takie foliowe formy? bo ja wypatrzylam na tortowni tekturowe stojaki na muffiny, niestety nie dam rady wkleić linka

• Autor: uleczka58 Data: 2009-07-20 14:21:00

Kupiłam je dosyć dawno w sklepie gosp. domowego w cenie około 40 -50 gr.za szt.

• Autor: kasienka6912 Data: 2009-07-20 16:24:16

właśnie chciałam Ci zaproponować na początek te tekturowe foremki. Są naprawdę super, muffy wyszły fantastyczne, wciągneły mnie do tego stopnia, że kupiłam formę z Wiltona (np.: http://www.tortownia.pl/produkt.php?kid=77&pid=901  skoro jesteśmy przy tortowni:). Teraz pieczemy muffiny przynajmniej raz w tygodniu. Zobaczysz, też je pokochasz;) pozdrawiam!

• Autor: kasienka6912 Data: 2009-07-20 16:26:34

http://www.tortownia.pl/produkt.php?kid=77&pid=901

może teraz zadziała:)

• Autor: holly Data: 2009-07-20 14:21:55

polecam formę silikonową. w przypadku mafinek jest naprawdę rewelacyjna, nie potrzebujesz papilotek, nic nie smarujesz, bardzo łatwo się ją myje. jest super.

przed zakupem formy sama robiłam "domki" (jak je nazywałam) mafinkom z folii aluminiowej
    przy dokładnym zagięciu, podczas pieczenia nic się nie rozlewało. smarowałam folię tłuszczem, żeby potem łatwo ją zdjąć od ciastek

miłego pieczenia!

• Autor: barbami Data: 2009-07-20 18:13:37

Polecam silikonowe, nic nie trzeba smarować. Potem je tylko wypychasz i po problemie.

• Autor: newa Data: 2009-07-21 08:42:42

na razie poprzestałam na zakupie papilotek i spróbuje upiec muffinki tylko w nich, idąc za waszaa radą. jeżeli coś mi z tego wyjdzie, babeczki bedą dobre i będę powtarzać ich pieczenie, wtedy może zdecyduję się na zakup bnlaszki. dziękuję wszystkim Paniom za rady

• Autor: myszka82 Data: 2009-07-22 22:29:20

Własnie upiekłam pierwsze w życiu muffinki - w papierowych papilotkach. Włozyłam jedna do drugiej i nic sie nie rozlało.

Przejdź do pełnej wersji serwisu