Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jaskinia Raj

• Autor: anari74 Data: 2009-07-20 15:41:41

Kochani czy byl ktoś z was z dziećmi w jaskini Raj w Gorach Swietokrzyskich?Czy dla sześciolatka to miejsce jest odpowiednie?Poradzcie,Proszę.Obawiam się czy nie bedzie sie bal czy nie ma tam niskich korytarzy i wogóle może dać sobie spokoj ?

• Autor: trylobicik Data: 2009-07-20 16:24:28

Akurat w Raju nie byłam, ale mam trochę doświadczeń z innymi jaskiniami. Jesli dzieciak nie ma klaustrofobii, to powinno mu się tam bardzo podobać. Jaskinia Raj to typowa jaskinia udostępniona turystycznie, czyli wygodne przejścia i światło. Nie dawaj sobie spokoju, bo jaskinie są naprawdę super. Jak wam się spodoba, to zapraszam do Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie i J. Radochowskiej koło Radochowa (obie w Kotlinie Kłodzkiej w pobliżu Stronia Śląskiego). W tej drugiej trzeba mieć własne światło. Tylko uważaj, bo jaskinie potrafią wciągać, tzn. koniecznie chce się do nich wracać i może to się przekształcić w namiętność na całe życie (co się zdarzyło w moim przypadku ). Aha - koniecznie zabierz ciepłe swetry, bo temperatura w Raju będzie pewnie w okolicy 7-8 stopni.

• Autor: ewa_zak Data: 2009-07-20 16:24:58

Byłam w Jaskini Raj już dawno temu. Bać się raczej dziecko nie będzie. Warto zobaczyć. Pamietam efekty podświetlenie odpowiednie tych " skał, grot".  Z tego co pamiętam nigdzie nie przeciskaliśmy się przez szczeliny czy też wąskie korytarze.Należy jednak pamiętać jest tam dość zimno. Trzeba mieć  cieplejsze okrycie pomimo,że na zewnątrz jest upał. Pozdrawiam.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-07-20 18:45:54

Użytkownik anari74 napisał w wiadomości:
    > Kochani czy byl ktoś z was z dziećmi w jaskini Raj w Gorach
    > Swietokrzyskich?Czy dla sześciolatka to miejsce jest
    > odpowiednie?Poradzcie,Proszę.Obawiam się czy nie bedzie sie bal czy nie ma tam
    > niskich korytarzy i wogóle może dać sobie spokoj ?

Jaskinia Raj  nie znajduje się w Górach Świętokrzyskich  a raczej niedaleko Czerwonej Góry -  malutka miescowość  przed Chęcinami..
    Jest ona bezpieczna...tylko  bilety na zwiedzanie nalezy zarezerwować odpowiednio wcześniej..  pozdrawiam z kielc

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-07-20 18:46:32

Użytkownik anari74 napisał w wiadomości:
    > Kochani czy byl ktoś z was z dziećmi w jaskini Raj w Gorach
    > Swietokrzyskich?Czy dla sześciolatka to miejsce jest
    > odpowiednie?Poradzcie,Proszę.Obawiam się czy nie bedzie sie bal czy nie ma tam
    > niskich korytarzy i wogóle może dać sobie spokoj ?

Jaskinia Raj  nie znajduje się w Górach Świętokrzyskich  a raczej niedaleko Czerwonej Góry -  malutka miescowość  przed Chęcinami..
    Jest ona bezpieczna...tylko  bilety na zwiedzanie nalezy zarezerwować odpowiednio wcześniej..  pozdrawiam z Kielc

• Autor: anari74 Data: 2009-07-24 22:00:03

Dziękuje wszystkim za rade.W jaskini byłam,rzeczywiscie jest tam bezpiecznie i bardzo pieknie.Polecam wszystkim ktorzy nie zwiedzali,niesamowite przeżycie wogóle GOry swietokrzyskie sa piekne i wiele można ciekawych miejsc tu zwiedzić.Dziekuje i pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu