Może nie jest to typowa nalewka z miodu ale nalewka "na miodzie" i jest godna wypróbowania: 2 butelki porteru po 0,33l - albo innego piwa, 1 szklanka miodu, 1 szklanaka spirytusu 95%, Miód rozpuścić w ciepłym piwie, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i przechowywać co najmniej 6 misięcy - u mnie niestety nigdy ta nalewka tak długo nie postała a i tak była świetna. Szczególnie polecam paniom i na zimę bo doskonale rozgrzewa. Pozdrawiam:)
Kiedyś miałam okazję próbować nalewki zrobionej z wymieszanego spirytusu i piwa porter w proporcji 1:1. Prawdę mówiąc, nie dało się tego pić. Twoje proporcje i dodatek miodu zapowiadają się o niebo lepiej. Może również się skuszę. Czy można użyć dowolnego rodzaju miodu, czy jakiś konkretny jest preferowany?
Ja używam zwykłego wielokwiatowego miodu powszechnie dostępnego w sklepach. Natomiast jeśli chodzi o piwo to rzeczywicie preferowany jest porter, co do mocy to jest to nalewka dość mocna ale nie zwala z nóg - zwłaszcza, że pije się ją w malutkich kieliszkach i w niewielkich ilościach. Naprawdę polecam.
Poszukuję dobrego przepisu na nalewkę z miodu ,albo inne trunki które moglibyście polecić z użyciem miodu.Bardzo proszę o pomoc
Może nie jest to typowa nalewka z miodu ale nalewka "na miodzie" i jest godna wypróbowania:
2 butelki porteru po 0,33l - albo innego piwa,
1 szklanka miodu,
1 szklanaka spirytusu 95%,
Miód rozpuścić w ciepłym piwie, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i przechowywać co najmniej 6 misięcy - u mnie niestety nigdy ta nalewka tak długo nie postała a i tak była świetna. Szczególnie polecam paniom i na zimę bo doskonale rozgrzewa. Pozdrawiam:)
Kiedyś miałam okazję próbować nalewki zrobionej z wymieszanego spirytusu i piwa porter w proporcji 1:1. Prawdę mówiąc, nie dało się tego pić.
Twoje proporcje i dodatek miodu zapowiadają się o niebo lepiej. Może również się skuszę. Czy można użyć dowolnego rodzaju miodu, czy jakiś konkretny jest preferowany?
Ja używam zwykłego wielokwiatowego miodu powszechnie dostępnego w sklepach. Natomiast jeśli chodzi o piwo to rzeczywicie preferowany jest porter, co do mocy to jest to nalewka dość mocna ale nie zwala z nóg - zwłaszcza, że pije się ją w malutkich kieliszkach i w niewielkich ilościach. Naprawdę polecam.
Polecam tą nalewkę...Jest tak dobra ,że daję ją tylko spróbować i tylko niektórym gościom http://wielkiezarcie.com/przepis46809.html