Forum

Kuchenne porady

nalewki z miodu

• Autor: stefcia Data: 2009-07-20 21:57:20

Poszukuję dobrego przepisu na nalewkę z miodu ,albo inne trunki które moglibyście polecić z użyciem miodu.Bardzo proszę o pomoc

• Autor: Figutka Data: 2009-07-21 19:27:36

Może nie jest to typowa nalewka z miodu ale nalewka "na miodzie" i jest godna wypróbowania:
    2 butelki porteru po 0,33l - albo innego piwa,
    1 szklanka miodu,
    1 szklanaka spirytusu 95%,
    Miód rozpuścić w ciepłym piwie, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i przechowywać co najmniej 6 misięcy - u mnie niestety nigdy ta nalewka tak długo nie postała a i tak była świetna. Szczególnie polecam paniom i na zimę bo doskonale rozgrzewa. Pozdrawiam:)

• Autor: Wkn Data: 2009-07-22 20:37:33

Kiedyś miałam okazję próbować nalewki zrobionej z wymieszanego spirytusu i piwa porter w proporcji 1:1. Prawdę mówiąc, nie dało się tego pić.
    Twoje proporcje i dodatek miodu zapowiadają się o niebo lepiej. Może również się skuszę. Czy można użyć dowolnego rodzaju miodu, czy jakiś konkretny jest preferowany?

• Autor: Figutka Data: 2009-07-23 17:31:16

Ja używam zwykłego wielokwiatowego miodu powszechnie dostępnego w sklepach. Natomiast jeśli chodzi o piwo to rzeczywicie preferowany jest porter, co do mocy to jest to nalewka dość mocna ale nie zwala z nóg - zwłaszcza, że pije się ją w malutkich kieliszkach i w niewielkich ilościach. Naprawdę polecam.

• Autor: jaska2503 Data: 2009-07-27 19:36:28

Polecam tą nalewkę...Jest tak dobra ,że daję ją tylko spróbować i tylko niektórym gościom http://wielkiezarcie.com/przepis46809.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu