Skuszona pozytywnymi komentarzami przymierzam sie do wypróbowania masy budyniowej z galaretką wg przepisu ireny sikora, ale barzdo pasowałaby mi w kolorze zielonym - jakie do tego pasowałyby owoce...myślałam oczywiście o kiwi, ale kiwi i galaretka to chyba nie jest najlepszy pomysł, bo podobno w takich sytuacjach galaretka nie tężeje, czy to w takim razie masa się uda... Galaretkę mam o smaku Waldmeister, mieszkam w Niemczech, to tutaj dość popularny smaczek, ale nie mam pojęcia do czego można by to w polsce przyrównać, to pyszny ale dość specyficzny smak...A może ktoś z Was zna ten smak i wie z jakimi owocami ładnie by sie ta masa komponowała....Za wszelką podpowiedz będę bardzo wdzięczna. Chciałam upiec torcik imieninowy dla Krzysztofa, torcik w kształcie czterolistnej koniczyny, więc zielony kolor byłby w sam raz....
Mysle ze pasowaloby z winogronami, kiwi,ananasem.Znam ten smak osobiscie go nie lubie.Wolalabym kupic cytrynowa i niebieski barwnik do jej zabarwienia.Jesli jednak lubisz waldmaister sadze,ze zielone owoce komponuja sie z nia nie tylko kolorem ale tez smakiem.Pozdrawiam
Dziekuję za szybkie podpowiedzi. Na Żarłoczków zawsze można liczyć. No właśnie tak sobie myślę, że "Waldmeister" ma tylu zwolenników , co i wrogów hi hi hi...ja osobiście uwielbiam ten smak - ale to tort nie dla mnie...Mam czas do namysłu do jutra. Dziś piekę biszkopty - jeden biały - do ewentualnie zielonego kremu, a drugi - ufarbowany - zielony...Myślałam,żeby ten zielony zrobić z masą pomarańczową i mandarynkam z puszki, ale muszę przyznać, że pierwszy raz piekę zielony biszkopt i jakoś szczególnie apetycznie to on mi nie wygląda... jeśli pozostanę przy zielonym kremie, to chyba zdecyduję się na ananasa z puszki... Dziękuję raz jeszcze
Ja piekłam wczoraj z tego samego przepisu 2 biszkopty - jeden biały, drugi zielony - ufarbowany barwnikami firmy Schwartau i wydaje mi się, że ten bez barwników ładniej się upiekł, jest taki jakiś bardziej delikatny, bardziej puszysty... Może za dużo dałam barwnika, możę w nieodpowiednim momencie - na końcu...Sama nie wiem. Ten zielony z wierzchu był niezbyt interesujący,jednak po przekrojeniu kolorek naprawdę ładny
Skuszona pozytywnymi komentarzami przymierzam sie do wypróbowania masy budyniowej z galaretką wg przepisu ireny sikora, ale barzdo pasowałaby mi w kolorze zielonym - jakie do tego pasowałyby owoce...myślałam oczywiście o kiwi, ale kiwi i galaretka to chyba nie jest najlepszy pomysł, bo podobno w takich sytuacjach galaretka nie tężeje, czy to w takim razie masa się uda... Galaretkę mam o smaku Waldmeister, mieszkam w Niemczech, to tutaj dość popularny smaczek, ale nie mam pojęcia do czego można by to w polsce przyrównać, to pyszny ale dość specyficzny smak...A może ktoś z Was zna ten smak i wie z jakimi owocami ładnie by sie ta masa komponowała....Za wszelką podpowiedz będę bardzo wdzięczna. Chciałam upiec torcik imieninowy dla Krzysztofa, torcik w kształcie czterolistnej koniczyny, więc zielony kolor byłby w sam raz....
Może winogrona.
Mysle ze pasowaloby z winogronami, kiwi,ananasem.Znam ten smak osobiscie go nie lubie.Wolalabym kupic cytrynowa i niebieski barwnik do jej zabarwienia.Jesli jednak lubisz waldmaister sadze,ze zielone owoce komponuja sie z nia nie tylko kolorem ale tez smakiem.Pozdrawiam
Dziekuję za szybkie podpowiedzi. Na Żarłoczków zawsze można liczyć. No właśnie tak sobie myślę, że "Waldmeister" ma tylu zwolenników , co i wrogów hi hi hi...ja osobiście uwielbiam ten smak - ale to tort nie dla mnie...Mam czas do namysłu do jutra. Dziś piekę biszkopty - jeden biały - do ewentualnie zielonego kremu, a drugi - ufarbowany - zielony...Myślałam,żeby ten zielony zrobić z masą pomarańczową i mandarynkam z puszki, ale muszę przyznać, że pierwszy raz piekę zielony biszkopt i jakoś szczególnie apetycznie to on mi nie wygląda...
jeśli pozostanę przy zielonym kremie, to chyba zdecyduję się na ananasa z puszki... Dziękuję raz jeszcze
http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=32898&offset=180 zobacz,tu w komentarzach jest w przekroju tort z zielonym biszkoptem.Ładnie wygląda:)
Rzeczywiście - dziękuję Justine75 - środek jest śliczny...
Dziewczyny, a w jaki sposó b barwicie biszkopty, barwnikami czy innymi dodatkami??
Ja piekłam wczoraj z tego samego przepisu 2 biszkopty - jeden biały, drugi zielony - ufarbowany barwnikami firmy Schwartau i wydaje mi się, że ten bez barwników ładniej się upiekł, jest taki jakiś bardziej delikatny, bardziej puszysty... Może za dużo dałam barwnika, możę w nieodpowiednim momencie - na końcu...Sama nie wiem. Ten zielony z wierzchu był niezbyt interesujący,jednak po przekrojeniu kolorek naprawdę ładny