Czy znacie przepisy na ogórki w całości lub jako sałatka bądź inne,ale bez dodatku octu? Jeśli nie,to czy można w tych przepisach, co jest ocet - nie dodawać go,czy coś z tego wyjdzie? Zapisałam już w ulubionych-watykańskie,po brazylijsku czy pikle,a tam jest w każdym ocet. Proszę o przepis,radę.
Myślę, że wystarczy, jak posmakujesz zalewę i wtedy sama ocenisz, czy jest odpowiednio ostre Ocet jabłkowy jest chyba trochę słabszy, niż taki spirytusowy. Ale to też jest kwestia gustu, czy wolisz mocniejsze ogórki, czy bardziej delikatne. Trzeba to wyczuć
Nie ma za co My (mama i ja) zawsze do przetworów (w których występuje ocet) używamy octu jabłkowego (kupnego, ale marzy mi się produkcja takiego domowej roboty ). I oczywiście pasteryzujemy, żeby się dłużej trzymały (ale ponoć można bez i też wychodzi, ale osobiście nie próbowałam ). Powodzenia przy robieniu przetworów
Czy znacie przepisy na ogórki w całości lub jako sałatka bądź inne,ale bez dodatku octu? Jeśli nie,to czy można w tych przepisach, co jest ocet - nie dodawać go,czy coś z tego wyjdzie? Zapisałam już w ulubionych-watykańskie,po brazylijsku czy pikle,a tam jest w każdym ocet. Proszę o przepis,radę.
chyba tylko kiszone....jakiś konserwant musi być...zobacz na mizeię w moich przepisach /Mizeria I/, w niej octu niewiele
Właśnie ta mizerię mam 'na oku",i pewnie ją zrobię,dziękuję.
Ale bez dodatku octu spirytusowego? Bo jeśli tak, to możesz użyć, np. jabłkowego. A może sok z cytryny i pasteryzacja?
O własnie,to taki jabłkowy mogłabym użyć, ale chyba ilość się nie zmieni,co podana jest spirytusowego-dam tyle jabłkowego?
Myślę, że wystarczy, jak posmakujesz zalewę i wtedy sama ocenisz, czy jest odpowiednio ostre
Ocet jabłkowy jest chyba trochę słabszy, niż taki spirytusowy. Ale to też jest kwestia gustu, czy wolisz mocniejsze ogórki, czy bardziej delikatne. Trzeba to wyczuć 
Dzięki
Nie ma za co
My (mama i ja) zawsze do przetworów (w których występuje ocet) używamy octu jabłkowego (kupnego, ale marzy mi się produkcja takiego domowej roboty
). I oczywiście pasteryzujemy, żeby się dłużej trzymały (ale ponoć można bez i też wychodzi, ale osobiście nie próbowałam
). Powodzenia przy robieniu przetworów
Polecam ocet wg mego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis44869.html
Tak, widziałam już ten ocet
Jednak mnie chodzi o taki, do którego nie dodaje się cukru