Owoce palm daktylowych - daktyle, mozna je spozywac swieze lub suszone. Dosc slodkie i najczesciej uzwane w deserach, mozna je tez nadziewac dwa najbardziej popularne nadzienia to z serem mascarpone lub marcepanem. Najlepiej je przechowywac w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu lub w lodowce do 1 roku, ale mozna je tez mrozic.
Oczywiście, że daktyle I faktycznie, robi się z nich (chyba od Turcji się zaczęło) także alkohol - wódkę i wino palmowe; słyszałam, że niesmaczne, ale to chyba kwestia gustu Wpisz w googlach 'daktyle', a poczytasz o nich więcej Zawierają sporo witamin, a także błonnik. Fajnie się nimi zastępuje słodkość cukru w wypiekach, deserach lub tak ogólnie w potrawach. Ja robię z nich przykładowo 'syrop' daktylowy (TAKI). Lubię je jeść także bez niczego jako przekąskę, a czasami w połączeniu z orzeszkami - jako deser. Ze swojej strony bardzo polecam te bakalie
'cumin' to 'kmin rzymski' kiedys zwany tez 'arabskim'. Dodaje sie go do wielu dan, m.in mies, ryb, warzyw, potraw z jaj. Ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Mylony z kminkiem i nim zastepowany, co jest bledem - sa to dwie rozne przyprawy. Ich nasiona sa podobne, bowiem naleza do tej samej rodziny - selerowatych. Ale na tym podobienstwo sie konczy. A co tam robi 'fish' - 'ryba', nie wiem...
Harissa jestostra przyprawa, wytwarzana z papryki chilli,czosnku rowniez z koleandra,kminkiem i rzymskim. Może także zawierać pomodory.Uzywana jest glownie jako dodatek do kuskusu,makaronow,kanapek lub zup. Safran przyprawa sluzy do nadawania smaku, zapachu i barwy sosom, zupom i potrawom z ryzu. Zbyt duza ilosc szafranu sprawia, ze potrawa staje sie gorzka.
Znajomi z wycieczki w Tunezji przywieźli mi coś takiego:
Mąż twierdzi ,że to"coś" jest do zrobienia dobrej wódki(tak mu powiedział ów znajomy).ale co to jest to "coś"???
DATE po angielsku to daktyl. To są zdecydowanie daktyle.
Owoce palm daktylowych - daktyle, mozna je spozywac swieze lub suszone. Dosc slodkie i najczesciej uzwane w deserach, mozna je tez nadziewac dwa najbardziej popularne nadzienia to z serem mascarpone lub marcepanem. Najlepiej je przechowywac w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu lub w lodowce do 1 roku, ale mozna je tez mrozic.
Oczywiście, że daktyle I faktycznie, robi się z nich (chyba od Turcji się zaczęło) także alkohol - wódkę i wino palmowe; słyszałam, że niesmaczne, ale to chyba kwestia gustu Wpisz w googlach 'daktyle', a poczytasz o nich więcej Zawierają sporo witamin, a także błonnik. Fajnie się nimi zastępuje słodkość cukru w wypiekach, deserach lub tak ogólnie w potrawach. Ja robię z nich przykładowo 'syrop' daktylowy (TAKI). Lubię je jeść także bez niczego jako przekąskę, a czasami w połączeniu z orzeszkami - jako deser. Ze swojej strony bardzo polecam te bakalie
dzięki za odpowiedź, tak się domyślałam. a może przy okazji pomożecie przetłumaczyć nazwy przypraw-też z tunezji
nie znam przypraw tj. 4 EPICES couscous i HARISSA couscous. czy ma to coś wspólnego z kus-kusem?
"4 EPICES czyli 4 korzenie - 70% białego pieprzu, 17% imbiru, 8,5% gałki muszkatołowej, 4% goździków (zastanawiam się gdzie uciekło te 0,5%??).
'coriender' wskazywaloby 'kolendre', a 'poivre' - 'pieprz', ale nie znam tej przyprawy
'cumin' to 'kmin rzymski' kiedys zwany tez 'arabskim'. Dodaje sie go do wielu dan, m.in mies, ryb, warzyw, potraw z jaj. Ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Mylony z kminkiem i nim zastepowany, co jest bledem - sa to dwie rozne przyprawy. Ich nasiona sa podobne, bowiem naleza do tej samej rodziny - selerowatych. Ale na tym podobienstwo sie konczy.
A co tam robi 'fish' - 'ryba', nie wiem...
pozostale przyprawy to papryka i mieszanka curry.
Harissa jest ostra przyprawa, wytwarzana z papryki chilli,czosnku rowniez z koleandra,kminkiem i rzymskim. Może także zawierać pomodory.Uzywana jest glownie jako dodatek do kuskusu,makaronow,kanapek lub zup.
Safran przyprawa sluzy do nadawania smaku, zapachu i barwy sosom, zupom i potrawom z ryzu. Zbyt duza ilosc szafranu sprawia, ze potrawa staje sie gorzka.