Forum

Kuchenne porady

Prośba o przepis na ciasto drożdżowe...

• Autor: Duniasza Data: 2009-07-25 23:38:26

...ale dla cukierniczej ignorantki, w proporcjach do prodiża i na suchych drożdżach.

Jestem w cieście drożdżowym zupełną nowicjuszką, a ponieważ mam przestrzegać diety i w zalecaniach dostęp do słodkości mam tylko przez ciasto drożdżowe, więc będę się uczyć, bo popołudniowa kawa bez słodkiego to już nie to...

• Autor: lizbetka Data: 2009-07-25 23:51:20

Nie umiem wklejać linków więc moja propozycja dla Ciebie to przepis autorstwa Mathin, a nazywa się "Drożdżowe proste ale super" wpisz sobie w wyszukiwarkę. Jest świetne-pyszne i łatwe :-)

• Autor: Alicja64 Data: 2009-07-26 00:35:12

Użytkownik Duniasza napisał w wiadomości:
    > ...ale dla cukierniczej ignorantki, w proporcjach do prodiża i na suchych
    > drożdżach. Jestem w cieście drożdżowym zupełną nowicjuszką, a ponieważ mam
    > przestrzegać diety i w zalecaniach dostęp do słodkości mam tylko przez ciasto
    > drożdżowe, więc będę się uczyć, bo popołudniowa kawa bez słodkiego to już nie
    > to...

Ja robilam to ciasto na suchych drozdzach jest pyyycha! 1g swiezych drozdzy = 0.5g suchych a 1 lyzeczka suchych = okolo 3g wiec na 30g swiezych dalam 5 lyzeczek suchych drozdzy. Ciasto rosnie dosc wysokie wiec radzilabym upiec na blaszce w piekarniku ale jesli chcesz sprobuj w prodzizu. Powodzenia i smacznego!
    http://wielkiezarcie.com/przepis22959.html

• Autor: Duniasza Data: 2009-07-26 08:35:21

Dziękuję za pomoc. Problem jest właśnie w tym, że ja nie mam wogóle piekarnika. :) Stąd odkurzyłam stary prodiż. 

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-07-26 08:10:04

A ja proponuję to ciasto.

http://wielkiezarcie.com/przepis14898.html

Odkąd natknęłam się na ten przepis robię już tylko takie drożdżowe :) A co ważne, moim zdaniem, jest z olejem a nie z masłem czy margaryną, co przy diecie również jest istotne. Jedyne co zmieniłam (miałam wielką ochotę na ciasto ale brakowało świeżych drożdży) jest rodzaj drożdży, używam suchych zamiast świeżych. Na ilość podaną w przepisie (akurat do prodiża) - 1 opakowanie suchych drożdży.

Przejdź do pełnej wersji serwisu