Zrobiłam już ogóreczki konserwowe na zimę wg przepisu sprawdzonego od kilku lat. Niepokoi mnie jednak fakt, że w niektórych słoikach zalewa stała się mętna. O czym może to świadczyć? Czy nie jest w ogóle za wcześnie na robienie ogórków na zimę?
A dobrze się zassały przy pasteryzacji? proszę sprawdzić czy nie lecą z boku. nakrętki.Jak robiłam wg przepisu babci,nałożyłam złe nakrętki i zalewa też potem była lekko mętna ,właśnie w tych które się nie zassały.
Witam,
Zrobiłam już ogóreczki konserwowe na zimę wg przepisu sprawdzonego od kilku lat. Niepokoi mnie jednak fakt, że w niektórych słoikach zalewa stała się mętna. O czym może to świadczyć? Czy nie jest w ogóle za wcześnie na robienie ogórków na zimę?
A dobrze się zassały przy pasteryzacji? proszę sprawdzić czy nie lecą z boku. nakrętki.Jak robiłam wg przepisu babci,nałożyłam złe nakrętki i zalewa też potem była lekko mętna ,właśnie w tych które się nie zassały.
Właśnie wszystko jest w porządku, nie ciekną i nakrętki kupiłam nowe...a ogórki zachowują się tak jak kiszone a nie konserwowe:(
A moze sie przypsuly ?? bo jesli sloiczki sa dobrze zatkane to nic nie powinno sie zmętnic..