Forum

Kuchenne porady

Sok sliwkowy

  • Autor: Mari Data: 2009-07-27 09:39:49

    Zapowiada sie wyjatkowy urodzaj na sliwki wegierki, przypomnialam sobie pyszny sok sliwkowy ktory byl do kupienia we wszystkich sklepach w Bulgarii, byl dosyc gesty ale bez problemow wylewal sie z butelki. Moze ktos ma przepis na sok sliwkowy? Albo jakies sugestie /alidab, Ty jestes w tych sprawach niezastapiona!!!!/

  • Autor: alman Data: 2009-07-27 11:26:54

    robiłam kiedyś wg przepisu z jakiejś książeczki, był dobry, ale musiałabym poszperać w swoich zbiorach, a są niemałe....
    ale tu na WŻ były przepisy, chyba malbec i Teresy Marcjan...

  • Autor: alman Data: 2009-07-27 16:52:47

    O, przepraszam...babcia już ślepowata!!! wcześniej przeczytałam "sos" śliwkowy.....o soku nic nie wiem...przepraszam !

  • Autor: malka200 Data: 2009-07-27 22:26:29

    o rany, ja też zainteresowałam się "sosem śliwkowym" :))

  • Autor: basilek Data: 2009-07-27 18:55:28

    Znalazłam przepis na nektar śliwkowy w książce Ireny Gumowskiej " Słońce w słoikach". Może Cię zainteresuje.

     
    Bierzemy dojrzałe śliwki, a do mniej dojrzałych trzeba będzie dodac cukru do smaku.Wydrylować je i rozgotować. 
    Rozgotowane zmiksować i przetrzeć przez sito. Pozostałą na sicie masę można zalać wodą, aby ją pokryła i znów przetrzeć.
    Połączyć oba przeciery i jeśli są zbyt gęste, rozcieńczyć wodą.
    Dodać ewentualnie cukru do smaku, doprowadzić do wrzenia i gorący nektar wlewać do butelek, natychmiast zamykać i wsadzać pod kocyk.
    I to tyle przepis.

    Ja w roku ubiegłym robiąc powidło śliwkowe, po zagotowaniu śliwek z cukrem, nadmiar soku wylewałam z garczka i po przefiltrowaniu, wlewałam go do butelek. Wyszedł pyszniutki i trzyma sie do tej pory.
    Pozdrawiam :)

  • Autor: Mari Data: 2009-07-27 23:10:18

    Basilek, dziekuje bardzo. Tak zrobie, ciekawe czy bedzie choc troche podobny ten sok do tego bulgarskiego sprzed lat..........

  • Autor: basilek Data: 2009-07-28 13:15:23

    Ależ nie ma za co, Mari :)) Zawsze do usług , no i powodzenia !

Przejdź do pełnej wersji serwisu