Robiłam sok z jabłek i wyszedł strasznie mętny. Sok robiony w sokowirówce i potem gotowany. Było mnóstwo szumowin a i tak nie jest klarowny. Mam jeszcze pół worka a moje córcie uwielbiają jabłuszkowy sok. Gdzie popełniłam błąd, a może to jakiś taki dziwny gatunek. Soczek owszem smaczny ale wygląd niespecjalny.
moim zdaniem właśnie dlatego mętny bo z sokowirówki.....lepszy jest sok z sokownika......mi każdy odradzał robienie jakichkolwiek soków w sokowirówce, bo ona nadaje sie tylko na soki do bezpośredniego spożycia. Może spróbuj przecedzić go przez ściereczkę (ja niekiedy robie tak z sokiem malinowym przecedzając go przez pieluche tetrową).
Robię sok jabłkowy w sokowirówce ale filtruję go 2 - 3 razy, wlewam do słoików i pasteryzuję. Jest klarowny, tylko na dnie pozostaje mała warstewka osadu. Jeżeli jabłka nie są słodkie dodaję łyżkę cukru na słoik / 300 ml/. Przez lata prób doszłam do wniosku, że najlepszy sok jest ze swieżo zerwanych jabłek - zrywam jabłka i po umyciu i wybraniu 'środków" - do sokowirówki. Z jabłek , które postoją jest dużo mniej soku i nie jest już taki smaczny. Jak dotąd jeszcze nigdy nie zrobił mi się mętny. Pozdrawiam !
Witam ja też robię sok z jabłek w sokowirówce szumowinę zbieram,potem sok zagotuję i gorący wlewam do wyparzonych butelek po Kubusiu.Bardzo dobrze się przechowuje robię te soku bez cukru. już od wielu lat,a że jest mętny to może zależy od gatunku jabłek.nie z każdych jabłek sok jest klarowny i jednakowy pozdrawiam
Właśnie się przymierzam do zrobienia soku z jabłek-pierwszy raz.Zamierzam użyć do tego niedawno nabyt sokowirówki i jabłek w większości koszteli i antonówki.Postaram się zdać relacje.
Robiłam sok z jabłek i wyszedł strasznie mętny. Sok robiony w sokowirówce i potem gotowany. Było mnóstwo szumowin a i tak nie jest klarowny. Mam jeszcze pół worka a moje córcie uwielbiają jabłuszkowy sok. Gdzie popełniłam błąd, a może to jakiś taki dziwny gatunek. Soczek owszem smaczny ale wygląd niespecjalny.
moim zdaniem właśnie dlatego mętny bo z sokowirówki.....lepszy jest sok z sokownika......mi każdy odradzał robienie jakichkolwiek soków w sokowirówce, bo ona nadaje sie tylko na soki do bezpośredniego spożycia. Może spróbuj przecedzić go przez ściereczkę (ja niekiedy robie tak z sokiem malinowym przecedzając go przez pieluche tetrową).
Robię sok jabłkowy w sokowirówce ale filtruję go 2 - 3 razy, wlewam do słoików i pasteryzuję. Jest klarowny, tylko na dnie pozostaje mała warstewka osadu. Jeżeli jabłka nie są słodkie dodaję łyżkę cukru na słoik / 300 ml/. Przez lata prób doszłam do wniosku, że najlepszy sok jest ze swieżo zerwanych jabłek - zrywam jabłka i po umyciu i wybraniu 'środków" - do sokowirówki. Z jabłek , które postoją jest dużo mniej soku i nie jest już taki smaczny. Jak dotąd jeszcze nigdy nie zrobił mi się mętny. Pozdrawiam !
Witam ja też robię sok z jabłek w sokowirówce szumowinę zbieram,potem sok zagotuję i gorący wlewam do wyparzonych butelek po Kubusiu.Bardzo dobrze się przechowuje robię te soku bez cukru. już od wielu lat,a że jest mętny to może zależy od gatunku jabłek.nie z każdych jabłek sok jest klarowny i jednakowy pozdrawiam
Właśnie się przymierzam do zrobienia soku z jabłek-pierwszy raz.Zamierzam użyć do tego niedawno nabyt sokowirówki i jabłek w większości koszteli i antonówki.Postaram się zdać relacje.