Dawno temu tak. Sama posiałam nasiona wprost do gruntu, potem pikowałam. 2 lata temu też posiałam, ale już ślimaki się dorwały i nie dały mu urosnąć. A na marginesie - jak dobrze było gdy nie było ślimaków, wszystko sobie normalnie rosło, a teraz ? jedzą wszystko !!!
Użytkownik alman napisał w wiadomości: > Dawno temu tak. Sama posiałam nasiona wprost do gruntu, potem pikowałam. 2 > lata temu też posiałam, ale już ślimaki się dorwały i nie dały mu urosnąć. A > na marginesie - jak dobrze było gdy nie było ślimaków, wszystko sobie > normalnie rosło, a teraz ? jedzą wszystko !!! Dziekuje za info. na slimaki moge polecic kilka sposobow-Dzialaja!!! elektryczne ogrodzenie.: 1 najprostrzym sa skorypki jajek rozsypane dosc gesto do okola roslin.Slimaki nie lubia sie slizgac po ostrym:-) zreszt kto lubi? 2.rozstawione puszki -pojemniki z piwem -.uwielbiaja sie upijac . 3.Nie izolowany drut miedziany zozciagniety do okola grzadki roslin, ktore chemy ochronic przed slimakami podlaczony do bateri np.9v.baterie nalezy umiescic w zamknietym plastikowym pudelku(np:po lodach). 3.Mozna rozciagnac miedziana bariere (tasme) do okola roslin.Mozna ja pozniej przenosic w inne miejsce.Slimaki nie lubia miedzi z jakiegos powodu i nie przekraczaja tej bariery. 4. Plastikowy waz z odcieta czescie -bedzie wygladal jaki litera U ,rozciagniety do okola grzadki i napelniony sola .Problemem jest podlewanie i deszcz .Zasolenie ziemi. 5 Mozna je zbierac i jesc pozdrowienia C
Od dwóch lat cp roku mam jarmuz na działce, odmianę zieloną i czerwoną:) Bardzo łatwe w uprawie, niezbyt wymagające. Kapustę zawsze wcięły mi ślimaki,ale jakoś do jarmużu się nie dobierają. A nawet jeśli się dobrały to mam tego tyle, że nie zauważyłem....Wysiewałem w kwietniu w doniczki na balkonie i później pikowałem na działce. W sumie to używam, tylko do dekoracji, ale planuję zrobic zupę krem i jakąś zapiekankę czy coś....
Witam. W Niemczech Jarmuz jest znany pod nazwa Grünkohl. Tu gdzie mieszkam na polnocy Niemiec, Grünkohl jest potrawa prawie narodowa jak w Polsce bigos. Jak sie go sporzadza to tez wielki gar, aby na dluzej starczylo:-)
Owszem,ostatnio tzw sredni kedzierzawy.Z powodzeniem zimuje pod sniegiem.Mozna go przyrzadzac jak szpinak (odciac tylko twarde nerwy w lisciach).Dodaje go rowniez do rosolu oprocz lub zamiast kapusty wloskiej.Jakos u nas slimaki go omijaly.Co do tych ostatnich,to w znajomym mi ogrodnictwie stawiali miseczki wypelnione piwem (sa nawet specjalne pojemniki-pulapki) do ktorego te stworzonka ''ciagna''jak prawdziwi piwosze,ale z ktorych juz nie wychodza.
Udalo mi sie znalezc sadzonki Jarmuza- Kale ;ang.nazwa.
Czy ktos probowal hodowac to wspaniale warzywo, nalezace do kapuscianej rodziny?
Pozdrowienia
Dawno temu tak. Sama posiałam nasiona wprost do gruntu, potem pikowałam. 2 lata temu też posiałam, ale już ślimaki się dorwały i nie dały mu urosnąć. A na marginesie - jak dobrze było gdy nie było ślimaków, wszystko sobie normalnie rosło, a teraz ? jedzą wszystko !!!
Użytkownik alman napisał w wiadomości:
> Dawno temu tak. Sama posiałam nasiona wprost do gruntu, potem pikowałam. 2
> lata temu też posiałam, ale już ślimaki się dorwały i nie dały mu urosnąć. A
> na marginesie - jak dobrze było gdy nie było ślimaków, wszystko sobie
> normalnie rosło, a teraz ? jedzą wszystko !!!
Dziekuje za info.
na slimaki moge polecic kilka sposobow-Dzialaja!!!
elektryczne ogrodzenie.:
1 najprostrzym sa skorypki jajek rozsypane dosc gesto do okola roslin.Slimaki nie lubia sie slizgac po ostrym:-) zreszt kto lubi?
2.rozstawione puszki -pojemniki z piwem -.uwielbiaja sie upijac .
3.Nie izolowany drut miedziany zozciagniety do okola grzadki roslin, ktore chemy ochronic przed slimakami podlaczony do bateri np.9v.baterie nalezy umiescic w zamknietym plastikowym pudelku(np:po lodach).
3.Mozna rozciagnac miedziana bariere (tasme) do okola roslin.Mozna ja pozniej przenosic w inne miejsce.Slimaki nie lubia miedzi z jakiegos powodu i nie przekraczaja tej bariery.
4. Plastikowy waz z odcieta czescie -bedzie wygladal jaki litera U ,rozciagniety do okola grzadki i napelniony sola .Problemem jest podlewanie i deszcz .Zasolenie ziemi.
5 Mozna je zbierac i jesc
pozdrowienia C
Od dwóch lat cp roku mam jarmuz na działce, odmianę zieloną i czerwoną:) Bardzo łatwe w uprawie, niezbyt wymagające. Kapustę zawsze wcięły mi ślimaki,ale jakoś do jarmużu się nie dobierają. A nawet jeśli się dobrały to mam tego tyle, że nie zauważyłem....Wysiewałem w kwietniu w doniczki na balkonie i później pikowałem na działce. W sumie to używam, tylko do dekoracji, ale planuję zrobic zupę krem i jakąś zapiekankę czy coś....
a ja dodaję jarmuż do różnych surówek,do zupy tak jak pietruszkę-drobniutko kroję,można też na kanapki
Witam. W Niemczech Jarmuz jest znany pod nazwa Grünkohl. Tu gdzie mieszkam na polnocy Niemiec, Grünkohl jest potrawa prawie narodowa jak w Polsce bigos. Jak sie go sporzadza to tez wielki gar, aby na dluzej starczylo:-)
Pozdrowienia z Niedersachsen
Owszem,ostatnio tzw sredni kedzierzawy.Z powodzeniem zimuje pod sniegiem.Mozna go przyrzadzac jak szpinak (odciac tylko twarde nerwy w lisciach).Dodaje go rowniez do rosolu oprocz lub zamiast kapusty wloskiej.Jakos u nas slimaki go omijaly.Co do tych ostatnich,to w znajomym mi ogrodnictwie stawiali miseczki wypelnione piwem (sa nawet specjalne pojemniki-pulapki) do ktorego te stworzonka ''ciagna''jak prawdziwi piwosze,ale z ktorych juz nie wychodza.