Chcę zpytać, czy ktoś używa fruktozy do przetworów? Mam zamiar w tym roku do ogórków, papryki i innych zimowych sałatek dodawać zamiast cukru fruktozę. Nie wiem, czy takie słoiczki wytrzymają do zimy tak jak ze zwykłym cukrem.
Nie używam fruktozy, ale ksylitolu - cukru brzozowego, który w swej cząsteczce ma o jeden atom węgla mniej. Nie jest cukrem w sensie chemicznym, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest słodki jak sacharoza. W tym roku zrobiłam konfiturki z wiśni i czarnych porzeczek z dodatkiem żelfixu. Narazie nic nie pleśnieje (może jeszcze za wcześnie), ale ogólnie są super. Chyba będziesz musiała być pionierką w zastosowaniu fruktozy do przetworów Powodzenia.
Dziękuję Tobie bardzo za odpowiedź .Nie przypuszczałam,że można użyć brazowego, niesamowite! Zrobię z fruktozą i zobaczę co z tego wyjdzie. Myslałam, że znajdą się np. diabetycy, którzy jej używają i coś mi podpowiedzą. . Pozdrawiam serdecznie.
Daisy99, pisałam o ksylitolu - cukrze brzozowym, nie brązowym. Jesli chodzi o brązowy to jest to tez sacharoza, tyle, że nie rafnowana. Myślę, że jeśli ktoś chce może spokojnie zastępować biały brązowym, bo chemiczne nie ma róznicy - tak samo dla diabetyków nie ma różnicy między cukrem białym , brazowym i miodem, który dodatkowo zawiera enzymy rozpadające się w temp. pow. 40 st.
No widzisz ale się pomyliłam, a brzozowy jest jeszcze wiekszym zaskoczeniem. Dziś w sklepie ze zdrową żywnością widziałam cukierki z ksylitolu i informację na kasie, że ksylitol świetnie zastępuje cukier. Ja stosuję dietę Montigniac i dla mnie fruktoza jest ważna, bo ma niski indeks glikemiczny.
Chcę zpytać, czy ktoś używa fruktozy do przetworów? Mam zamiar w tym roku do ogórków, papryki i innych zimowych sałatek dodawać zamiast cukru fruktozę. Nie wiem, czy takie słoiczki wytrzymają do zimy tak jak ze zwykłym cukrem.
Nie używam fruktozy, ale ksylitolu - cukru brzozowego, który w swej cząsteczce ma o jeden atom węgla mniej. Nie jest cukrem w sensie chemicznym, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest słodki jak sacharoza. W tym roku zrobiłam konfiturki z wiśni i czarnych porzeczek z dodatkiem żelfixu. Narazie nic nie pleśnieje (może jeszcze za wcześnie), ale ogólnie są super. Chyba będziesz musiała być pionierką w zastosowaniu fruktozy do przetworów Powodzenia.
Dziękuję Tobie bardzo za odpowiedź
.Nie przypuszczałam,że można użyć brazowego, niesamowite! Zrobię z fruktozą i zobaczę co z tego wyjdzie. Myslałam, że znajdą się np. diabetycy, którzy jej używają i coś mi podpowiedzą. . Pozdrawiam serdecznie.
Daisy99, pisałam o ksylitolu - cukrze brzozowym, nie brązowym. Jesli chodzi o brązowy to jest to tez sacharoza, tyle, że nie rafnowana. Myślę, że jeśli ktoś chce może spokojnie zastępować biały brązowym, bo chemiczne nie ma róznicy - tak samo dla diabetyków nie ma różnicy między cukrem białym , brazowym i miodem, który dodatkowo zawiera enzymy rozpadające się w temp. pow. 40 st.
No widzisz ale się pomyliłam, a brzozowy jest jeszcze wiekszym zaskoczeniem
. Dziś w sklepie ze zdrową żywnością widziałam cukierki z ksylitolu i informację na kasie, że ksylitol świetnie zastępuje cukier. Ja stosuję dietę Montigniac i dla mnie fruktoza jest ważna, bo ma niski indeks glikemiczny.