Witam! Nigdy nie robiłam dżemu, ale zastanawiam się ile wychodzi go z kg owoców? Byc może spróbuję zrobić dżem morelowy dla mojego rocznego synka - na zime będzie jak znalazł:-) Pozdrawiam!
Robilam wczoraj konfitury z nektarynek, wyszly mi sloiczki od dzemu gestych konfitur, prawie same kawalki nektarynek + syropu tyle by zapelnic przestrzenie miedzy kawalkami owocow i jeden sloiczek taki sam od dzemu z syropem nektarynkowym + pare kawaleczkow owocow.
Ja produkuje dżemiki z dodatkiem żelu do dżemów niskosłodzonych -1 kg owoców+ 0,5 kg cukru>robię zawsze podwójną porcję,bo szybciej i wygodniej(mniej zmywania).Z 2 kg owoców wychodzi ok 2 litry dżemu
Witam! Nigdy nie robiłam dżemu, ale zastanawiam się ile wychodzi go z kg owoców? Byc może spróbuję zrobić dżem morelowy dla mojego rocznego synka - na zime będzie jak znalazł:-) Pozdrawiam!
Robilam wczoraj konfitury z nektarynek, wyszly mi sloiczki od dzemu gestych konfitur, prawie same kawalki nektarynek + syropu tyle by zapelnic przestrzenie miedzy kawalkami owocow i jeden sloiczek taki sam od dzemu z syropem nektarynkowym + pare kawaleczkow owocow.
mnie wyszedł z kilograma moreli litrowy słoik.
Właśnie skończyłam robić dżem morelowy. Okolo 2 kg moreli bez pestek + 1 kg cukru = 6 słoiczkow 400 ml. Pozdrawiam !
Ja produkuje dżemiki z dodatkiem żelu do dżemów niskosłodzonych -1 kg owoców+ 0,5 kg cukru>robię zawsze podwójną porcję,bo szybciej i wygodniej(mniej zmywania
).Z 2 kg owoców wychodzi ok 2 litry dżemu