Forum

Kuchenne porady

Dżem z moreli

• Autor: myszka82 Data: 2009-07-28 22:13:21

czy ktoś posiada przepis na takowy?

• Autor: Aniula27 Data: 2009-07-28 22:36:47

Ja robiłam ostatnio z żelfiksem i wyszedł pyszny, morele mają mało soku dzięki czemu jest bardzo gęsty i świetnie nadaje się do ciasteczek, rogalików itp. Użyłam żelfixu dr, Oetkera, jest na 1 kg owoców,owoce wystarczy umyć , pozbawić pestki i drobno pokroić,dodać żelfix, cukier, zagotować i do słoika, ja tylko zmniejszyłam odrobinę ilość cukru bo nie lubię bardzo słodkich dzemów.

• Autor: basilek Data: 2009-07-28 22:55:43

Ja mam na dżem morelowy, na marmoladę morelową i na dżem z moreli bardzo dojrzałych. żadnego z nich jeszcze nie wypróbowałam.

Jutro coś będę robić z morelek, jak sie uda to wpiszę przepis. Tobie mogę tutaj wklepać któryś z tych przepisów. Pozdrawiam :)

• Autor: myszka82 Data: 2009-07-29 09:37:15

Świetnie - to poprosze zarówno przepis na dżem jak i na marmoladę:-)

• Autor: basilek Data: 2009-07-29 14:40:06

Przepisy z książki Ireny Gumowskiej " Słońce w słoikach"

Dżem morelowy
    Owoce dojrzałe trzeba wydrylować i pokrajać na połówki, a niedojrzałe pokrajać w paski.
    Na 1 kg owoców bierze się 40-50 dag cukru, zasypuje sie nim owoce dojrzałe i  po kilku godzinach smaży .
    Gdy dzem będzie prawie gotowy, dodaje sie pokrajane morele niedojrzałe i smaży sie dalej, aż będą przejrzyste.
    Wtedy wkłada się dżem do słoików, zamyka i pod kocyk, aż do wystygnięcia.

Marmolada morelowa
    Robi się ją tak samo jak dżem, ale bez dodatku owoców niedojrzałych.
    Można tez dawac mniej cukru, chociaż niektórzy stosuja proporcję 1:1, a także dodają kilka posiekanych nasionek, wydobytych z pestek, tzw. migdałków.

Dżem z moreli bardzo dojrzałych
    1 kg owoców bardzo dojrzałych wydrylować i zmiksować.
    Masę zasypać 1 kg cukru i wymieszac starannie. Doprowadzić do wrzenia i wciąż mieszając gotować ok. 15 minut.
    Gdy kropla wylana na talerzyk nie rozpływa się, wkładać dżem do słoików, zamykać i pod kocyk.

Konfitura z moreli - 1 kg moreli, 1 kg cukru
    Niezbyt dojrzałe owoce wydrylować.
    Ugotować syrop z cukru i szklanki wody. Gdy zgęstnieje, wrzucić na wrzący owoce i smażyć je 15 minut, od chwili ponownego zagotowania, poruszając rondlem.
    Wyjmować owoce, np łyżką cedzakową i wkładać do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości.
    Syrop gotować dalej, aż do zgęstnienia. Gdy jego kropla spuszczona na talerzyk, nie rozpływa się, zalać nim morele w słoikach prawie do pełna, zamknąć i pod kocyk. 

• Autor: myszka82 Data: 2009-07-29 22:57:30

Bardzo dziekuję Ci za przepisy :-) Moje pierwsze w życiu 4 słoiczki dżemu/marmolady właśnie powstały - aczkolwiek ze sliwek. Jutro czas na morelki :-) Sama nie wiem co wyjdzie - dżem czy marmolada? Chętnie przygotowałbym marmolade do domowych ciasteczek :-) jeszcze pasteryzuję tak na wszelki wypadek:-) Pozdrawiam.

• Autor: basilek Data: 2009-07-30 14:52:34

Cieszę się, że mogłam Ci pomóc. Ja sama "pracuję", nad dżemo-powidłem morelowym i wciąż nie jest zadowolona z efektu - jest to jeszcze inny przepis niż Ci podałam, z innego źródła. Życzę powodzenia :))

• Autor: Julcia Data: 2009-08-11 11:33:53

Ja ostatnio robiłam pyszną konfiturę morelową z migdałami - wspaniała wyszła. Tu jest przepis:

1kg dojrzałych moreli bez pestek
    125 ml czerwonego wina
    1 żelifix 2:1 Dr. Oetkera
    500g cukru
    30g siekanych migdałów bez skórki

Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki i odważyć 1kg. Owoce włożyć do garnka i doadać żelfix, razem wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować przez 1 minutę ( gdy morele są twardsze przedłużyć czas gotowania do 3 minut). Następnie dodać wino i siekane migdały. Gotową konfiurę nałożyć do słoików, zakręcić i odwrócić je do góry dnem na 5 minut.

Przepis zaczerpnęłam ze stronki oetkera, jest tam taka zakładka z przeworami wg której robiłam w tym roku wspaniałe różności na zimę konfitury, dżemy, marmolady, chutneye itp.

Przejdź do pełnej wersji serwisu