Karob - mączka chleba świętojańskiego - produkowana z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego (Drzewo chlebowca świętojańskiego, Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L. - to wiecznie zielone drzewo, rosnące w ciepłym klimacie (kraje śródziemnomorskie i zachodnioazjatyckie). Nie zawiera kofeiny i posiadaja bardzo małą ilość tłuszczu. Jest substytutem kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku czekolady. Stosowany do wypieków, nadaje im ciemną barwę (podobnie jak kakao)
znalazłam w kilku przepisach a życiu nie widziałam czegoś takiego....
świętojański to znam tylko kwiat paproci :)
Inaczej karob ^^
Karob - mączka chleba świętojańskiego - produkowana z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego (Drzewo chlebowca świętojańskiego, Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L. - to wiecznie zielone drzewo, rosnące w ciepłym klimacie (kraje śródziemnomorskie i zachodnioazjatyckie). Nie zawiera kofeiny i posiadaja bardzo małą ilość tłuszczu. Jest substytutem kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku czekolady. Stosowany do wypieków, nadaje im ciemną barwę (podobnie jak kakao)

TUTAJ , TUTAJ i TUTAJ źródło
dziękuje. a tak w praktyce- gdzie to kupić?
Sklepy ze zdrową żywnością powinny mieć ten towar na składzie.
A i w internecie, np. strona www.bogatynmlyn.pl też można zamówić.
Przepraszam, miało być www.bogutynmlyn.pl
dziękuję!!