Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Psy

• Autor: onlyred Data: 2009-07-31 13:57:04

Niedawno było u nas szczepienie psów. Przyjechał weterynarz i za drobną opłatą kłuł psiątka przeciwko wściekliźnie. Moja sąsiadka (ma 6 kotów i 4 psy) nie stawiła się ze swoim zwierzyńcem, a wiem doskonale, że psy nigdy nie były szczepione. Jej kundelki są dość agresywne, chodzą na wolności i często gęsto gonią rowerzystów, tudzież bawiące się dzieci. No i pojawia się problem: a jeśli nieszczepiony piesek sąsiadki ugryzie jakieś dziecko? A jeśli ten piesek bezkarnie hasający po lasach jest czymś zarażony? Do kogo wtedy uderzę ze skargą? Na razie mam nerwa i nie wypuszczam dzieciaków z podwórka, a może jestem przewrazliwiona?

• Autor: as Data: 2009-07-31 14:44:44

Dodam że szczepienie jest obowiązkowe i za jednego psa u nas kosztuje 10zł albo i więcej.

• Autor: nonka4 Data: 2009-07-31 14:49:48

Z pewnością nie jesteś przewrażliwiona.
    Twoje obawy są uzasadnine, ja tez bym się niepokoiła.
    U nas "luźno" latający psiak (bez kagańca) jest haltowany do schroniska,a właściciel dostaje mandat.
    Może jakieś " służby" zareagują skoro sąsiadka nie chce dobrowolnie..?

• Autor: onlyred Data: 2009-07-31 17:59:30

Problem polega na tym, że nikt nie chce tego zgłosić, bo to przecież znajoma, bo tak nie wypada itd...

• Autor: makusia Data: 2009-07-31 18:34:41

Użytkownik onlyred napisał w wiadomości:
    > Problem polega na tym, że nikt nie chce tego zgłosić, bo to przecież znajoma,
    > bo tak nie wypada itd...

a ja zapytam , czy wypada .... nie czy ta pani ma prawo narażać dzieciaki na cierpienie??? trzeba z nią poważnie porozmawiac , a jak to nie pomoże zgłosić gdzie trzeba, jeżeli decyduje się na taką ilość zwierzaków , musi być odpowiedzialna , to kary godne, zrób coś z tym , nie czekajcie na nieszczęście

• Autor: onlyred Data: 2009-07-31 19:05:31

Byłam u niej wczoraj i głupio stwierdziła, że psy zaszczepi prywatnie. Tylko, że nikt jej w to nie wierzy. Nie wiem jak powinnam reagować. Ale chyba najsłuszniej będzie zadzwonić do straży miejskiej.

• Autor: bytomianka Data: 2009-07-31 19:27:09

Dzwoń do Straży jak najprędzej!

• Autor: MARTA84 Data: 2009-07-31 19:53:01

u nas było podobnie  zgłos do strazy a jak przyjada bedzie musiała i tak pokazac kwitek ze zaszczepiła   bo gdy pies  ugryzie to raz a zaszczyki i zycie wazniejsze

• Autor: Narwen Data: 2009-07-31 20:59:27

nio nie dokładnie nikt nie ma obowiazku okazywac dowodu szczepienia psa bez nakazu policji !! glupota polskiego praw :( jedyne co mozesz zrobic to dac znac policji :( z tym ze policja tak w grunie rzeczy niewiele moze zrobic dopoki nie zajdzie wykroczenie i / lub przestepstwo. Ciezko jest wywalczyc ukogos by zaszczepil psa mimo iz jest to teoretycznie obowiazkowe
    Tak jak poprzedniczka nie uwazam iz jestes przewrazliwioona i moze jak raz dwa razy trzy razy ktos zglosi  to na policji to ta moze jakies kroki przedwsiewzinie:)

• Autor: onlyred Data: 2009-08-01 13:22:09

Dzwoniłam dziś i do strazy i na policję. Kazali czekać.

• Autor: makusia Data: 2009-08-01 15:23:57

daj znać , jak to sie skończy..

• Autor: Narwen Data: 2009-08-01 22:39:21

czyli jednym zdaniem MADRY POLAK PO SZKODZIE dopiero jak cos sie stanie to bedzie interwencja
    moja sugestia - pisemne zgloszenie skargi nie telefoniczne, wtedy jak bedzie ich kilkanascie to musza interweniowac :P

Przejdź do pełnej wersji serwisu