Forum

Kuchenne porady

ogórki kiszone problem

• Autor: barbami Data: 2009-08-02 08:05:04

Przedwczoraj zrobiłam 31 słoików ogórków kiszonych. Wczoraj wieczorem zauważyłam, że na wielupokrywkach jest od środka taka jakby rosa, któa sie skrapla i spada na gumki. Z tego co się orientuję to może to spowodować, że ogórki nie zaciągna tak jak trzeba. Poza tym dziś moja cóka niechcący przewróciła słoik i pociekło trochę wody i tu też będzie, jak podejrzewam, ten sam problem. co zrobić? Otworzyć te słoiki, wytrzeć i jeszcze raz założyć. Myślę, że to może być od tego, że czasami sie w kuchni gotowało i było ciepło, potem ja otwierałam okno i robił sie przeciąg i może to przez różnicę temperatur. Poradźcie coś, bo szkoda mi pracy i pieniędzy.

• Autor: alman Data: 2009-08-02 11:39:48

Nie napisałaś o jakie słoiki chodzi - piszesz o gumkach, więc są to weki?
    Jeśli chodzi o krople to myślę, że to normalne, bo woda się skrapla w słoiku, zwłaszcza, jeśli zalewałaś ciepłą/gorąćą zalewą.
    Na koniec powiem Ci, że ja nigdy od wielu, wielu lat nie wycieram brzegów słoika i wieczka na sucho. Kiedyś przeczytałam, że wieczka lepiej zasysają, gdy nakłada się mokre. Wypróbowałam i tak jest faktycznie. Teraz nawet jeśli mam suche wieczka to specjalnie je moczę, potem otrzepuję i zakładam. Tym sposobem robią też wszystkie moje znajome, którym przekazałam ten sposób i są zadowolone bardzo.

• Autor: as Data: 2009-08-02 12:57:32

tez nigdy nie wycieram

• Autor: Ala06 Data: 2009-08-02 13:24:51

Jesli to sa ogorki kiszone to one poprostu sie kisza iwytwarza sie gaz ktory powoduje wyciekanie zalewy To absolutnie nie wina przeciagow Nalezy poczekac pare dni jak sie ukisza i wtedy dokladnie zamknac Mozna tez zapasteryzowac Ja zawsze tak robie i ogorki sa super

• Autor: barbami Data: 2009-08-02 14:42:45

oczywiście są to weki, a zalewałam ciepłą wodą więc może to faktycznie ta para. Jakoś nigdy nie pasteryzowałam ogórków, ale może spróbuję kilka słoików.

• Autor: jaska2503 Data: 2009-08-02 19:19:52

Po 3-4 dniach zapasteryzuj krótko i będzie ok.Ja też nigdy nie zwracam uwagi na wieczka czy są suche czy mokre i jest zawsze w porządku

• Autor: barbami Data: 2009-08-03 08:33:42

Po pasteryzacji mają jeszcze stać w domu czy już mozna wynosić do piwnicy? Oczywiście po wystygnięciu. Tylko zastanawiam sie ile mi sie z tym zjedzie. Mam 30 słokiów weków a ich za dużo do garnka nie wlezie. Poza tym cały czas trzeba wkładać do wody letniej wieć trzeba ja wystudzić, albo wylać gorącej trochę i dolać chłodnej. Także trochę z tym zabawy. ale jeśli to daję gwarancję to może warto sie troche pomęczyć.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-03 08:50:30

Moja babcia już nie kwasi ogórków w słoikach,ale w butelkach po wodzie żywiec,takie 5 litrowe. Ogórki są twarde i chrupiące, jest przy nich mało pracy.Stoją sobie takie butle w piwnicy,ogóreczki wcale się nie psują:)

• Autor: barbami Data: 2009-08-03 19:21:29

niebieska-różyczka, ja też tak zrobiłam. Ale zrobiłam też w słoikach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu