Witam Dziewczyny podpowiedcie mi dlaczego niektóry marcepan (masa cukrowa) na tortach ładnie sie błyszczy wyglada jakby była woda oblana (a na pewno nie jest ) czy są dodawane jakies bodatkowe barwniki ? nawet białe całe torty sie błyszczą jak z plastiku
Niuniu,http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html masz przepis na masę,a pod spodem komentarze.Jest dużo czytania,strona się teraz po zmianach długo ładuje,ale naprawdę warto bo wszystko jest napisane.Problem ''błyszczącej'',''świecącej''masy był poruszany dzisiaj,ale przewija się też we wcześniejszych komentarzach,może z marca albo kwietnia...tego nie pamiętam. Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję,że zrobisz jakiś fajny torcik:)
Mi się zdarzyło, przez przypadek, "chlapnąć" wodą na tort pokryty masą i nie wyglądało to dobrze. Po pierwsze woda rozpuszcza masę, po drugie do takiej klejącej powierzchni w mig zacznie przywierać kurz czy inne włosy (sierść) fruwające w powietrzu. Po trzecie- to po prostu źle się prezentuje. Miejsce, w które kapnęła woda, posypywałam mąką ziemniaczaną, co by całość jakoś uratować. Mi się wydaje, że połysk masy cukrowej uzyskuje się poprzez dodatek tłuszczu. Na WŻ są przepisy na taką masę z tłuszczem.
Ja na innych stronach wyczytałam że niektórzy masę cukrową ,zamiast podsypywać mąką, rozwałkowują na natłuszczonym olejem blacie, myślę ze dlatego się tak błyszczy, nie sądze że posmarowanie wodą da taki efekt bo woda po prostu wyschnie i najwyżej zostaną nieładne zacieki. Ale osobiście wolę jak torty pozostają takie matowe,pozdrawiam serdecznie:)
Ja używałam wody do smarowania masy w miejscach łączenia. Woda rozpuszczała masę i wygładzałam brzegi nożem. Nie przekonuje mnie więc smarowanie wodą tortu bo bałabym się, że mi spłynie z blatu :/ Może to wałkowanie na wysmarowanej olejem tortownicy jest tym sekretem? hmm
wiecie co , cos w tej wodzie jest a mianowicie jak te małe ozdoby posmarowałam wodą to po wyschnięciu miały maja taką swiecąco powieke , ale czy cały tort by sie nie rozpuscił ? moze trzeba delikatnie z ta woda ;-)
Witam Dziewczyny podpowiedcie mi dlaczego niektóry marcepan (masa cukrowa) na tortach ładnie sie błyszczy wyglada jakby była woda oblana (a na pewno nie jest ) czy są dodawane jakies bodatkowe barwniki ? nawet białe całe torty sie błyszczą jak z plastiku
Kochana,jakbyś poczytała komentarze to byś wiedziała.Nawet w przedostatnim chyba,agax napisała,że masę cukrową TRZEBA POSMAROWAC PRZEGOTOWANA WODA.
a gdzie to mozna poczytać?
Niuniu,http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html masz przepis na masę,a pod spodem komentarze.Jest dużo czytania,strona się teraz po zmianach długo ładuje,ale naprawdę warto bo wszystko jest napisane.Problem ''błyszczącej'',''świecącej''masy był poruszany dzisiaj,ale przewija się też we wcześniejszych komentarzach,może z marca albo kwietnia...tego nie pamiętam.
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję,że zrobisz jakiś fajny torcik:)
Mi się zdarzyło, przez przypadek, "chlapnąć" wodą na tort pokryty masą i nie wyglądało to dobrze. Po pierwsze woda rozpuszcza masę, po drugie do takiej klejącej powierzchni w mig zacznie przywierać kurz czy inne włosy (sierść) fruwające w powietrzu. Po trzecie- to po prostu źle się prezentuje. Miejsce, w które kapnęła woda, posypywałam mąką ziemniaczaną, co by całość jakoś uratować. Mi się wydaje, że połysk masy cukrowej uzyskuje się poprzez dodatek tłuszczu. Na WŻ są przepisy na taką masę z tłuszczem.
Ja na innych stronach wyczytałam że niektórzy masę cukrową ,zamiast podsypywać mąką, rozwałkowują na natłuszczonym olejem blacie, myślę ze dlatego się tak błyszczy, nie sądze że posmarowanie wodą da taki efekt bo woda po prostu wyschnie i najwyżej zostaną nieładne zacieki. Ale osobiście wolę jak torty pozostają takie matowe,pozdrawiam serdecznie:)
Ja tez wole,jak masa cukrowa jest matowa:)
Hej wiecie co zrobiłam ozdoby z masy cukrowej i niektóre posmarowałam gorącą wodą jak wyschnie woda dam znać co się stało;-)
czekam na odpowiedź
Ja używałam wody do smarowania masy w miejscach łączenia. Woda rozpuszczała masę i wygładzałam brzegi nożem. Nie przekonuje mnie więc smarowanie wodą tortu bo bałabym się, że mi spłynie z blatu :/ Może to wałkowanie na wysmarowanej olejem tortownicy jest tym sekretem? hmm
wiecie co , cos w tej wodzie jest a mianowicie jak te małe ozdoby posmarowałam wodą to po wyschnięciu miały maja taką swiecąco powieke , ale czy cały tort by sie nie rozpuscił ? moze trzeba delikatnie z ta woda ;-)