Witajcie :) Co ciekawego moglibyście polecić na ognisko, poza typowymi kiełbaskami, ziemniakami czy jabłkami? Ostatnio odkryłam w biedronce bagietkę z masełkiem czosnkowym, świetna z patyka :) Ale może macie jeszcze jakieś pyszne propozycje? Pozdrawiam :) Ps. Kociołka nie mam, więc takie jedzonko odpada :(
W jakimś programie w telewizorze ( nie pamiętam) widziałam "jaszczury"- ciasto ja na pizzę owiniete ( na krzyż) na patyku...
I jakimś wątku na WŹ ( nie pamietam) czytałam, ze są pianki mashmallows specjalnie do opiekania nad ogniem.
Rybę można upiec na ogniu ( tylko nabijać trzeba wzdłuż)
Mozesz upiec kurczaka po cygańsku - w glinie.
Jełsi masz dwa pręty w kształcie procy- to przez to możesz przerzucić trzeci i zrobić ruszt- a na takim ruszcie- upiec szaszłyki, kurczaka, a nawet prosiaka...
Jeśli masz jakies nieduże naczynie żaroodporne- to nasyp do niego soli i do tego migdały- na żarze ma sie to prażyć i to jest pyyyyyyychaaaaaaaa.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/jaszczury_z_ogniska/ jest tego więcej w necie, tak upieczone ciasto drożdżowe (owinięte na patyku) można nadziewać po upieczeniu np. pieczarkami itp., tak proponował gość w programie Okrasy
A ja kiedyś poczyniłem wynalazek (nie opantowałem ). Kupiłem widły, zamiast trzonka drewnianego dorobiłem przykręcaną rurkę aluminiową, której końcówkę (tę drugą) owinąłem grubo taśmą izolacyjną...coby sobie rączek nie poparzyć jak rurka od ognia się nagrzeje. Na widły nadziewam najróżniejsze mięsa i warzywa. I tak przygotowane opiekam na ognisku. Nie było osoby, która by mnie nie chwaliła za ten pomysł....Tym bardziej, że z takich wideł to parę osób się naje Bahus
Bahusie, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego wynalazku :)) Powinieneś go opatentować, jak nic! A na pewno jest to warte sfotografowania i wrzucenia fotki na WŻ - pomyśl o tym przy następnym ognisku ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Witajcie :) Co ciekawego moglibyście polecić na ognisko, poza typowymi kiełbaskami, ziemniakami czy jabłkami? Ostatnio odkryłam w biedronce bagietkę z masełkiem czosnkowym, świetna z patyka :) Ale może macie jeszcze jakieś pyszne propozycje? Pozdrawiam :) Ps. Kociołka nie mam, więc takie jedzonko odpada :(
W jakimś programie w telewizorze ( nie pamiętam) widziałam "jaszczury"- ciasto ja na pizzę owiniete ( na krzyż) na patyku...
I jakimś wątku na WŹ ( nie pamietam) czytałam, ze są pianki mashmallows specjalnie do opiekania nad ogniem.
Rybę można upiec na ogniu ( tylko nabijać trzeba wzdłuż)
Mozesz upiec kurczaka po cygańsku - w glinie.
Jełsi masz dwa pręty w kształcie procy- to przez to możesz przerzucić trzeci i zrobić ruszt- a na takim ruszcie- upiec szaszłyki, kurczaka, a nawet prosiaka...
Jeśli masz jakies nieduże naczynie żaroodporne- to nasyp do niego soli i do tego migdały- na żarze ma sie to prażyć i to jest pyyyyyyychaaaaaaaa.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/jaszczury_z_ogniska/
jest tego więcej w necie, tak upieczone ciasto drożdżowe (owinięte na patyku) można nadziewać po upieczeniu np. pieczarkami itp., tak proponował gość w programie Okrasy
http://www.geocities.com/suarezgfam/Smores
Ślicznie dziękuję za Wasze propozycje, wydają się ciekawe, zwłaszcza jaszczury hihi :) Pozdrawiam!
A ja kiedyś poczyniłem wynalazek (nie opantowałem
). Kupiłem widły, zamiast trzonka drewnianego dorobiłem przykręcaną rurkę aluminiową, której końcówkę (tę drugą) owinąłem grubo taśmą izolacyjną...coby sobie rączek nie poparzyć jak rurka od ognia się nagrzeje. Na widły nadziewam najróżniejsze mięsa i warzywa. I tak przygotowane opiekam na ognisku. Nie było osoby, która by mnie nie chwaliła za ten pomysł....Tym bardziej, że z takich wideł to parę osób się naje 
Bahus
Bahusie, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego wynalazku :)) Powinieneś go opatentować, jak nic! A na pewno jest to warte sfotografowania i wrzucenia fotki na WŻ - pomyśl o tym przy następnym ognisku ;) Pozdrawiam serdecznie :)