Forum

Gawędy o jedzeniu

peklowanie mięsa

• Autor: zuzaczek_2008 Data: 2009-08-04 23:39:26

czy ktoś zna przepis na marynowanie i wędzenie szynki od a do z

• Autor: inka21 Data: 2009-08-05 01:13:26

spójrz tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1566&page=1

• Autor: Edi® Data: 2009-08-09 14:45:19

Ja robię to tak:
    Zalewa:
    10 litrów wody
    90 dkg. soli
    2 łyżeczki czubate saletry.

Poszczególne kawałki mięsa nastrzykuję, układam w zalewie i przyciskam dużym talerzem dnem do dołu, tak żeby mięso było przykryte zalewą.
    W trakcie całego cyklu marynowania (ok.14 dni), mięso przewracam i ponownie nastrzykuję trzy razy, pojemnik z zalewą powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.

Po ok. dwóch tygodniach, mięso należy wyjąć, opłukać i osznurować lub włożyć do siatek wędliniarskich, używam do tego celu rury PCV o średnicy 15 cm.długości ok. 40cm. łatwo i szybko.
    Kawałki mięsa wieszamy na kilka godzin aby obeschło, po czym wędzimy, po uwędzeniu mięso należy parzyć w temp. 75-80 stopni w posolonej wodzie, nie można dopuścić do zagotowania wody.
    Czas parzenia zależy od wielkości kawałków mięsa, >>>1kg. mięsa = czas parzenia ok. 1 godz.<<<  >>>1,5kg. mięsa, czas parzenia ok. 1,5 godz. itd.
    Po wyjęciu mięsa z garnka, wkładamy od razu do zimnej wody na ok. 30 minut, po wyjęciu z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i do lodóweczki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu można już cieszyć się cudownym smakiem szynek, baleronów czy polędwic.
    Jak ktoś lubi mięso wędzone surowe (karkóweczka jest super), to po uwędzeniu, mięso powinno powisieć gdzieś w chłodnym i przewiewnym miejscu kilkanaście dni.

Kilka uwag
    Niektórzy dodają do zalewy różne przyprawy typu: listek czy ziele angielskie, ja nie lubię wynalazków więc nie dodaję.
    Próbowałem do zalewy dawać sól kamienną, ale ta zwykła jodowana jest lepsza w/g mnie.
    Można zamiast soli, użyć pektosoli ale nie praktykowałem tego jeszcze, natomiast do kiełbas dodaję wyłącznie poktosol zamiast saletry.
    Podczas wędzęnia, należy zwrócić uwagę aby do wędzarki nie dochodził ogień, najlepiej wędzić w samym dymie.
    Od roku wędzę zrębkami, jest to bardzo dobry sposób i nie mam problemu z pozyskaniem drewna do wędzenia.

• Autor: zuzaczek_2008 Data: 2009-08-09 20:14:44

dzięki wielkie za informacje ale nie wiem jeszcze  jak długo należy wędzić i w jakiej temperaturze

• Autor: Edi® Data: 2009-08-09 23:35:35

Wędzimy ok. 3,5-4 godzin w temp. 60-75 stopni, dodam jeszcze że rozpoczynając parzenie, wrzucamy wędzonki na wrzątek i przykręcamy płomień do właściwej temperatury.

• Autor: Edi® Data: 2009-08-10 00:07:52

• Autor: zuzaczek_2008 Data: 2009-08-10 16:13:46

dzięki wielkie,zabieram się do roboty.wędzoneczki mistrzowskie.pozdrawiam

• Autor: Persik1 Data: 2009-08-16 11:38:53

hej a ja szukam dobrego przepisu na mięso w słoikó jak to zrobić by się nie popsuło? macie przepis?

Przejdź do pełnej wersji serwisu