Forum

Kuchenne porady

Mirabelka

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-06 00:44:43

    Witam! Pierwszy raz obrodziła mi mirabelka...ma ktoś pomysły na spakowanie tej malenkiej sliweczki do słoików?Proszę o przepisy.Fantastyczny przepis jest na nutllę sliwkową-czy można węgierkę zastąpić mirabelką?Proszę pomóżcie ...

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-06 00:48:36

    Przepraszam pierwszy watek nie wyświetlił sie stąd drugi a nie wiem jak go usunąć...

  • Autor: justine75 Data: 2009-08-06 08:23:35

    Moim zdaniem mirabelka jest za kwaśna żeby zrobić z niej nutellę.
    Ja robiłam jedynie kompoty-są pyszne,orzeżwiające i ''mocne''.Chyba najlepsza na kompot ze wszystkich owoców,prócz wiśni.
    Ja robię tak,że umyte śliwki wkładam do słoika,oddzielnie gotuję syrop z wody i cukru(na ''oko'' proporcje niestety),zalewam śliwki,zakręcam i pasteryzuję-wówczas śliwki są całe.Można w ogóle bez cukru zrobić też,a dosypać póżniej.
    Pozdrawiam

  • Autor: Mari Data: 2009-08-06 14:11:20

    Moje mirabelki sa gorzkie po ugotowaniu czy zagotowaniu w sloiku. Na surowo slodycz sama! Dlaczego?????

  • Autor: justine75 Data: 2009-08-06 14:22:12

    Nie wiem,niestety...Ja nie specjalistka jestemale tak zawsze robie i sa pyszne-nigdy gorzkie nie byly...

  • Autor: as Data: 2009-08-06 15:58:07

    ile dac cukru do kompotu z mirabelek?

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-06 16:36:41

    Widze że nie tylko ja mam probem z przetworzniem mirabelki...a szkoda żeby tyle dobrego się marnowało :) Myślę że razem znajdziemy sposób na nią... :)

  • Autor: as Data: 2009-08-06 19:23:45

    dziś zrobiłam 15 słoików kompotu. Dałam do 1l słoika 3-3,5 łyżki cukru a do 4 słoików na próbę jeszcze po mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu. Zobaczę co z tego wyjdzie. Do tej pory dawałam do słoika po 2 łyżki cukru. Było dobrze ale po rozcieńczeniu z wodą trzeba było dosładzać.

    Dopisano 11-08-17 8:39:13:

    Z tym cynamonem to nie był dobry pomysł. Smak nam nie podszedł. Cynamon przeszkadzał.

  • Autor: Mazba Data: 2011-08-19 20:52:17

    spróbuj dodać po 1 goździku na słoik. Moim zdaniem goździki świetnie uwypuklają smak mirabelki

  • Autor: bea39 Data: 2009-08-06 19:57:08

    Z mirabelek robiłam pyszny dżem (troszke pracy z przecieraniem pestek, ale warto) oraz wino. Miało wyjątkowy smak i kolor.

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-07 01:37:51

    Bea to może przeisik podasz? Proszę...

  • Autor: bea39 Data: 2009-08-07 12:35:01

    Wino jak wino, mirabelki do baniaczka, zalewasz wodą z cukrem i drożdze spozywcze. Powiem Ci,że robiłam na oko, ale wydaje mi się,że mozna standartowo. Teraz na 16 kg czarnej porzeczki dałam 16 litra wody i 7 kg cukru. Nie przepadam za słodkimi winami.
    Dżemik robiłam 1 do 1/2. Potem dosypywałam cukier jesli był za kwaśny. Tyle,że dżem musisz przetrze potem przez sito, najlepiej rozgotowane w niewielkiej ilości wody mirabelki i wtedy juz grzać z cukrem.

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-07 14:00:50

    Bea ślicznie dziękuje...zastanawiam sie nad wykozystaniem mirabelki do nutelli z tym że jeśli będzie za kwaśna użyje więcej cukru.Ale dżemik wg twojego przepisu też zrobię.:)

  • Autor: Ropucha1 Data: 2009-08-25 23:40:19

    Witam! Mam jeszcze małe pytanie czy do dżemu można dodać przyprawy ?Jeśli tak to jakie? I czy można dac cukier waniliowy?Pozdrawaim.

  • Autor: pimpek Data: 2011-08-19 15:17:48

    A ja robie sok przez sokownik a cukier daje potem. Mam bardzo dobra mirabelkę sok smakuje jak cytrynka dlatego świetnie nadaje się do herbaty. W spizarce mam juz spory zapas.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-08-17 07:58:29

    Dostałam 2 reklamówki mirabelek, czy ma ktoś pomysł jak je przerobić, poza kompotami?

  • Autor: Laugasel Data: 2011-08-17 09:25:18

    Dżemy!!

  • Autor: as Data: 2011-08-17 10:26:33

    Można robić sok z sokownika ale podobno trzeba dużo cukru. Nie robiłam ale tak mówiła mi teściowa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu