Witam! Pierwszy raz obrodziła mi mirabelka...ma ktoś pomysły na spakowanie tej malenkiej sliweczki do słoików?Proszę o przepisy.Fantastyczny przepis jest na nutllę sliwkową-czy można węgierkę zastąpić mirabelką?Proszę pomóżcie ...
Moim zdaniem mirabelka jest za kwaśna żeby zrobić z niej nutellę. Ja robiłam jedynie kompoty-są pyszne,orzeżwiające i ''mocne''.Chyba najlepsza na kompot ze wszystkich owoców,prócz wiśni. Ja robię tak,że umyte śliwki wkładam do słoika,oddzielnie gotuję syrop z wody i cukru(na ''oko'' proporcje niestety),zalewam śliwki,zakręcam i pasteryzuję-wówczas śliwki są całe.Można w ogóle bez cukru zrobić też,a dosypać póżniej. Pozdrawiam
dziś zrobiłam 15 słoików kompotu. Dałam do 1l słoika 3-3,5 łyżki cukru a do 4 słoików na próbę jeszcze po mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu. Zobaczę co z tego wyjdzie. Do tej pory dawałam do słoika po 2 łyżki cukru. Było dobrze ale po rozcieńczeniu z wodą trzeba było dosładzać.
Dopisano 11-08-17 8:39:13:
Z tym cynamonem to nie był dobry pomysł. Smak nam nie podszedł. Cynamon przeszkadzał.
Wino jak wino, mirabelki do baniaczka, zalewasz wodą z cukrem i drożdze spozywcze. Powiem Ci,że robiłam na oko, ale wydaje mi się,że mozna standartowo. Teraz na 16 kg czarnej porzeczki dałam 16 litra wody i 7 kg cukru. Nie przepadam za słodkimi winami. Dżemik robiłam 1 do 1/2. Potem dosypywałam cukier jesli był za kwaśny. Tyle,że dżem musisz przetrze potem przez sito, najlepiej rozgotowane w niewielkiej ilości wody mirabelki i wtedy juz grzać z cukrem.
Bea ślicznie dziękuje...zastanawiam sie nad wykozystaniem mirabelki do nutelli z tym że jeśli będzie za kwaśna użyje więcej cukru.Ale dżemik wg twojego przepisu też zrobię.:)
A ja robie sok przez sokownik a cukier daje potem. Mam bardzo dobra mirabelkę sok smakuje jak cytrynka dlatego świetnie nadaje się do herbaty. W spizarce mam juz spory zapas.
Witam! Pierwszy raz obrodziła mi mirabelka...ma ktoś pomysły na spakowanie tej malenkiej sliweczki do słoików?Proszę o przepisy.Fantastyczny przepis jest na nutllę sliwkową-czy można węgierkę zastąpić mirabelką?Proszę pomóżcie ...
Przepraszam pierwszy watek nie wyświetlił sie stąd drugi a nie wiem jak go usunąć...
Moim zdaniem mirabelka jest za kwaśna żeby zrobić z niej nutellę.
Ja robiłam jedynie kompoty-są pyszne,orzeżwiające i ''mocne''.Chyba najlepsza na kompot ze wszystkich owoców,prócz wiśni.
Ja robię tak,że umyte śliwki wkładam do słoika,oddzielnie gotuję syrop z wody i cukru(na ''oko'' proporcje niestety),zalewam śliwki,zakręcam i pasteryzuję-wówczas śliwki są całe.Można w ogóle bez cukru zrobić też,a dosypać póżniej.
Pozdrawiam
Moje mirabelki sa gorzkie po ugotowaniu czy zagotowaniu w sloiku. Na surowo slodycz sama! Dlaczego?????
Nie wiem,niestety...Ja nie specjalistka jestem
ale tak zawsze robie i sa pyszne-nigdy gorzkie nie byly...
ile dac cukru do kompotu z mirabelek?
Widze że nie tylko ja mam probem z przetworzniem mirabelki...a szkoda żeby tyle dobrego się marnowało :) Myślę że razem znajdziemy sposób na nią... :)
dziś zrobiłam 15 słoików kompotu. Dałam do 1l słoika 3-3,5 łyżki cukru a do 4 słoików na próbę jeszcze po mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu. Zobaczę co z tego wyjdzie. Do tej pory dawałam do słoika po 2 łyżki cukru. Było dobrze ale po rozcieńczeniu z wodą trzeba było dosładzać.
Dopisano 11-08-17 8:39:13:
Z tym cynamonem to nie był dobry pomysł. Smak nam nie podszedł. Cynamon przeszkadzał.spróbuj dodać po 1 goździku na słoik. Moim zdaniem goździki świetnie uwypuklają smak mirabelki
Z mirabelek robiłam pyszny dżem (troszke pracy z przecieraniem pestek, ale warto) oraz wino. Miało wyjątkowy smak i kolor.
Bea to może przeisik podasz? Proszę...
Wino jak wino, mirabelki do baniaczka, zalewasz wodą z cukrem i drożdze spozywcze. Powiem Ci,że robiłam na oko, ale wydaje mi się,że mozna standartowo. Teraz na 16 kg czarnej porzeczki dałam 16 litra wody i 7 kg cukru. Nie przepadam za słodkimi winami.
Dżemik robiłam 1 do 1/2. Potem dosypywałam cukier jesli był za kwaśny. Tyle,że dżem musisz przetrze potem przez sito, najlepiej rozgotowane w niewielkiej ilości wody mirabelki i wtedy juz grzać z cukrem.
Bea ślicznie dziękuje...zastanawiam sie nad wykozystaniem mirabelki do nutelli z tym że jeśli będzie za kwaśna użyje więcej cukru.Ale dżemik wg twojego przepisu też zrobię.:)
Witam! Mam jeszcze małe pytanie czy do dżemu można dodać przyprawy ?Jeśli tak to jakie? I czy można dac cukier waniliowy?Pozdrawaim.
A ja robie sok przez sokownik a cukier daje potem. Mam bardzo dobra mirabelkę sok smakuje jak cytrynka dlatego świetnie nadaje się do herbaty. W spizarce mam juz spory zapas.
Dostałam 2 reklamówki mirabelek, czy ma ktoś pomysł jak je przerobić, poza kompotami?
Dżemy!!
Można robić sok z sokownika ale podobno trzeba dużo cukru. Nie robiłam ale tak mówiła mi teściowa.