1 plaska lyzka zelatyny to 10g ( przed chwila jeszcze sprawdzilam - zwazylam ) 1 plaska lyzeczka zelatyny to 3g. Podzieliłam 20 dag przez 12 listków i wyszło mi 1,6... czyli tyle waży jeden listek - niecałe 2 gramy
Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź Moje wątpliwości rozwiązane,ponieważ nie dysponuję żelatyną w proszku nie mniałam możliwości sprawdzenia jak wypadają przeliczniki. Ba gdybym ją miała obyłoby się bez zawracania głowy. Niestety niechcący wprowadziłam was w błąd, ponieważ opakowanie ma 20g a nie dag, ale już wiem że skoro łyżka ma 10g to na 3 potrzebuję 1,5 opakowania, a skoro mają być czubate dam 2 opakowania. Zobaczymy co wyjdzie, a zresztą jestem zdania, że w kuchni często trzeba eksperymentować. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
Mam mały problem, w przepisie który posiadam są podane 3 łyżki żelatyny, niestety posiadam tylko żelatynę w listkach:(
Czy jakaś duszyczka wie może ile listków mam użyć????
Na opakowaniu pisze, że 12 litków to 20dag- ile dag ma łyżka???
zdezorientowana Anka
PS za wszystkie wskazówki z góry dziękuję:) i pszepraszam jeśli powtarzam pytanie.
Generalnie listek żelatyny waży 1 gram. Ale na opakowaniu masz wagę, podziel przez ilość listków.
1 plaska lyzka zelatyny to 10g ( przed chwila jeszcze sprawdzilam - zwazylam )
1 plaska lyzeczka zelatyny to 3g.
Podzieliłam 20 dag przez 12 listków i wyszło mi 1,6... czyli tyle waży jeden listek - niecałe 2 gramy
wszystko się zgadza tylko, że 1,6 dag to 16 gr więc ok. 1.5 łyżki za 1 listek. Pozdrawiam
Masz rację, dopiero teraz złapałam się na błedzie :)
coś mi nie pasowało
Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź
Moje wątpliwości rozwiązane,ponieważ nie dysponuję żelatyną w proszku nie mniałam możliwości sprawdzenia jak wypadają przeliczniki. Ba gdybym ją miała obyłoby się bez zawracania głowy. Niestety niechcący wprowadziłam was w błąd, ponieważ opakowanie ma 20g a nie dag, ale już wiem że skoro łyżka ma 10g to na 3 potrzebuję 1,5 opakowania, a skoro mają być czubate dam 2 opakowania. Zobaczymy co wyjdzie, a zresztą jestem zdania, że w kuchni często trzeba eksperymentować.
Jeszcze raz dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.