Forum

Kuchenne porady

jak utrzymać domowej roboty dżem do zimy?

• Autor: poranna_zorza Data: 2009-08-07 13:47:10

no własnie? kilka tygodni temu udusiłam sobie morele dodałam sporo cukru (bez cukru żelującego) do słoiczków a potem 15 minutowa pasteryzacja. I co nabrałam ochty dzisiaj na ten dżemik, i po kilku minutach (wieczko było dobrze przykręcone) siłowania sie otwieram a tam co? pleśn!!!! masakra zrobiłam z 10 słoiczków stoją w miare ciemnym i chłodnym miejscu i co teraz jak sie okaże że wszystkie już zepsute? macie jakies sposoby na utrzymanie dzemiku do zimy? czy to po prostu niemozliwe

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-07 14:02:07

Mozliwe ale trzeba pamietac o proporcjach cukru i owocow. Normalnie nie trzeba wtedy nawet pasteryzowac. Choc niektore slodkie owoce obywaja sie bez cukru. No i higienia - wyparzone sloiki i zakretki. Nie nalezy tez wkladac oblizanej lyzeczki do przetworu - czesto tam twozy sie plesn.

• Autor: Shanna Data: 2009-08-07 15:14:05

Proporcje cukru i owocu 1:1 i wtedy nei musi byc cukier zelujacy tylko zwykly. Sloiki itp. oczywiscie czyste tak jak pisala Dorota. Ja pasteryzuje ok. 30 min. Przechowuje w spizarni gdzie nie jest ani zimno, ani cieplo ani jakos specjalnie ciemno. I przyznam ze splesnial mi tylko jeden raz dzem agrestowy, ale to dlatego ze owoce byly rwane po deszczu wiec byly 'napite' woda a ja dalam za malo cukru.

• Autor: zielona53 Data: 2009-08-07 16:41:23

Czyste słoiki to podstawa. Ja nie pasteryzuję i trzymaja się doskonale nawet kilka lat (jak zrobie za dużo).Do dobrze wymytych i wysuszonych słoików wlewam gorący przetwór .Dobrze zakręcam i stawiam na przykrywce(czyli go góry nogami) .stoją aż wystygną,
    Przyczyną pleśni może być jeszcze jakaś choroba owoców(ukryta)
    Zyczę udanych przetworów.Pozdrawiam.

grazyna

• Autor: Mari Data: 2009-08-07 20:00:30

Skontroluj pozostale sloiczki. Jak bedzie plesc to do wyrzucenia, jak nie - przeloz do malych pudelek, np. od jogurtow lub serkow i do zamrazalnika. Jak bedziesz potrzebowac dzem to z 1-2 godz przed uzyciem wyjmiesz i rozmrozisz /albo wieczorem np. na sniadanie/.
    Ja mroze dzem  w malych sloiczkach, nie trzeba pasteryzowac a smak duzo lepszy. Wyprobuj, to sprawdzony sposob! 

Przejdź do pełnej wersji serwisu