Forum

Zdrowie i uroda

solanina

  • Autor: misiapysia Data: 2009-08-08 13:26:13

    Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów, objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam zapomnieć o konfiturach w tym sezonie?

  • Autor: nastusia Data: 2009-08-08 15:38:00

    Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:
    > Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która
    > jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów,
    > objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina
    > nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam
    > zapomnieć o konfiturach w tym sezonie?
    solanina jest to składnik trujący znajduje się w ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj. właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .

  • Autor: kiki1101 Data: 2009-08-08 19:20:07


    takich ziemniakow nie powinno sie w ogole jesc!


    Użytkownik nastusia napisał w wiadomości:
    > Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:> Przeczytałam, że w
    > zielonych pomidorach znajduje się solanina, która> jest trucizną.
    > Od lat robię konfitury z takich pomidorów,> objawów zatrucia
    > nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina> nie daje mi spokoju.
    > Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam> zapomnieć o
    > konfiturach w tym sezonie?solanina jest to składnik trujący znajduje się w
    > ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj.
    > właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są
    > zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też
    > robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .

  • Autor: misiapysia Data: 2009-08-08 21:42:33

    Solaninaorganiczny związek chemiczny, silnie toksyczny glikozyd. W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych.

    Spożyta, np. z kiełkującymi ziemniakami, może spowodować poważne zatrucia pokarmowe. Ponadto wykazuje działanie rakotwórcze. Znajduje się ona w największym stężeniu w owocach ziemniaka (małe zielone kulki jesienią) oraz w niedojrzałych pomidorach.

    Takie informacje znalazłam w Wikipedii. I już sama nie wiem.... O ziemniakach to wszyscy mówią. Ale te pomidory?

  • Autor: tineczka Data: 2009-08-08 22:11:08

    calosc z wikipedii:

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina

    Mozesz wierzyc, w zielonych pomidorach jest duza ilosc solaniny, nie powinno sie jesc ich swiezych w salatkach.
    Robie marynowane, zielone pomidory, ale nie jemy je na codzien. Narazie nie odczulam bolow zolatka po marynowanych zielonych pomidorach:)

    Kazdy ziemniak z najmniejsza zielona "plamka" nie powinien znalezsc sie w garnku:) Nie pomoze obieranie, trucizna jest juz w calym ziemniaku, o czym nie tak dawno poinformowano nas konsumentow :(

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-08-09 11:43:10

    Robię sałatkę z zielonych pomidorów, ale po pokrojeniu pomidorów i cebuli - solę i pozostawiam na parę godzin, a potem odciskam z soli i zalewam marynatą. Myślę , że solanina wypływa przy odciskaniu, bo też nigdy nikomu w mojej rodzinie ta sałatka  jadana w umiarkowanych ilościach nie zaszkodziła. Pozdrawiam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu