Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów, objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam zapomnieć o konfiturach w tym sezonie?
Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości: > Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która > jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów, > objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina > nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam > zapomnieć o konfiturach w tym sezonie? solanina jest to składnik trujący znajduje się w ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj. właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .
Użytkownik nastusia napisał w wiadomości: > Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:> Przeczytałam, że w > zielonych pomidorach znajduje się solanina, która> jest trucizną. > Od lat robię konfitury z takich pomidorów,> objawów zatrucia > nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina> nie daje mi spokoju. > Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam> zapomnieć o > konfiturach w tym sezonie?solanina jest to składnik trujący znajduje się w > ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj. > właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są > zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też > robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .
Spożyta, np. z kiełkującymi ziemniakami, może spowodować poważne zatrucia pokarmowe. Ponadto wykazuje działanie rakotwórcze. Znajduje się ona w największym stężeniu w owocach ziemniaka (małe zielone kulki jesienią) oraz w niedojrzałych pomidorach.
Takie informacje znalazłam w Wikipedii. I już sama nie wiem.... O ziemniakach to wszyscy mówią. Ale te pomidory?
Mozesz wierzyc, w zielonych pomidorach jest duza ilosc solaniny, nie powinno sie jesc ich swiezych w salatkach. Robie marynowane, zielone pomidory, ale nie jemy je na codzien. Narazie nie odczulam bolow zolatka po marynowanych zielonych pomidorach:)
Kazdy ziemniak z najmniejsza zielona "plamka" nie powinien znalezsc sie w garnku:) Nie pomoze obieranie, trucizna jest juz w calym ziemniaku, o czym nie tak dawno poinformowano nas konsumentow :(
Robię sałatkę z zielonych pomidorów, ale po pokrojeniu pomidorów i cebuli - solę i pozostawiam na parę godzin, a potem odciskam z soli i zalewam marynatą. Myślę , że solanina wypływa przy odciskaniu, bo też nigdy nikomu w mojej rodzinie ta sałatka jadana w umiarkowanych ilościach nie zaszkodziła. Pozdrawiam !
Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów, objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam zapomnieć o konfiturach w tym sezonie?
Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:
> Przeczytałam, że w zielonych pomidorach znajduje się solanina, która
> jest trucizną. Od lat robię konfitury z takich pomidorów,
> objawów zatrucia nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina
> nie daje mi spokoju. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam
> zapomnieć o konfiturach w tym sezonie?
solanina jest to składnik trujący znajduje się w ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj. właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .
> Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:> Przeczytałam, że w
> zielonych pomidorach znajduje się solanina, która> jest trucizną.
> Od lat robię konfitury z takich pomidorów,> objawów zatrucia
> nie zauważyłam u domowników, ale ta solanina> nie daje mi spokoju.
> Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I czy mam> zapomnieć o
> konfiturach w tym sezonie?solanina jest to składnik trujący znajduje się w
> ziemniakach ,kiedy skórka ziemniaków jest zielona tj.
> właśnie w tym się znajduje i trzeba takie ziemniaki grubiej obrać bo są
> zielone części wtedy trujące.A sałatkę z zielonych pomidorów też
> robię .I nigdy nic nie słyszałam żeby była w pomidorach .
Solanina – organiczny związek chemiczny, silnie toksyczny glikozyd. W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych.
Spożyta, np. z kiełkującymi ziemniakami, może spowodować poważne zatrucia pokarmowe. Ponadto wykazuje działanie rakotwórcze. Znajduje się ona w największym stężeniu w owocach ziemniaka (małe zielone kulki jesienią) oraz w niedojrzałych pomidorach.Takie informacje znalazłam w Wikipedii. I już sama nie wiem.... O ziemniakach to wszyscy mówią. Ale te pomidory?
calosc z wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
Mozesz wierzyc, w zielonych pomidorach jest duza ilosc solaniny, nie powinno sie jesc ich swiezych w salatkach.
Robie marynowane, zielone pomidory, ale nie jemy je na codzien. Narazie nie odczulam bolow zolatka po marynowanych zielonych pomidorach:)
Kazdy ziemniak z najmniejsza zielona "plamka" nie powinien znalezsc sie w garnku:) Nie pomoze obieranie, trucizna jest juz w calym ziemniaku, o czym nie tak dawno poinformowano nas konsumentow :(
Robię sałatkę z zielonych pomidorów, ale po pokrojeniu pomidorów i cebuli - solę i pozostawiam na parę godzin, a potem odciskam z soli i zalewam marynatą. Myślę , że solanina wypływa przy odciskaniu, bo też nigdy nikomu w mojej rodzinie ta sałatka jadana w umiarkowanych ilościach nie zaszkodziła. Pozdrawiam !