7 dni temu nastawilam zakwas: wymieszalam make zytnia razowa z woda ciepla, wczesniej przegotowana, dodalam czosnek i postawilam w kuchni. Dzisiaj wyglada to tak: nie ma plesni!, woda jest jakby metna (tak jak w kupnym zakwasie), sa babelki i pachnie czosnkowo. Po sprobowaniu nie jest jednak kwasne! Co mam zrobic? Poczekac pare dni? Czy dodac do wywaru taki? Bardzo prosze o pomoc. Bardzo zalezy mi na ugotowaniu zurku na wlasnym zakwasie. Z gory dziekuje za pomoc!!!
Zakwas po 3-4 dniach powinien mieć wyrażnie kwaśny smak, natomiast po 7-10 dniach powinien być gotowy do użycia. Dłuższe trzymanie zakwasu wpływa niekorzystnie na jego walory smakowe. Dodaj skórkę z chleba upieczonego na zakwasie a przede wszystkim postaw zakwas w cieplejszym miejscu / w zimie blisko kaloryfera /. Szybkie kiszenie tak zakwasu jak i np.buraczków na barszczyk gwarantuje ich dobry smak. Pozdrawiam Danela
Ja wczoraj nastawiłam swój pierwszy w życiu zakwas z mąki żytniej razowej :). Chciałabym zapytać o parę rzeczy, więc napiszę tutaj, nie będę tworzyła niepotrzebnie nowego wątku :). Kiedy można dodać do zakwasu skórkę chleba ? Po drugie, trochę się zimno zrobiło na dworze, nie zdechnie mi zakwas ( nie mam możliwości kaloryferowania ich :D) ? I jeszcze upewniam się : dziś ( czyli drugi dzień kwaszenia) powinnam dodać do zakwasu po 2 łyżki letniej wody i mąki żyt ? Tak ? z góry dziękuję za pomoc.
7 dni temu nastawilam zakwas: wymieszalam make zytnia razowa z woda ciepla, wczesniej przegotowana, dodalam czosnek i postawilam w kuchni. Dzisiaj wyglada to tak: nie ma plesni!, woda jest jakby metna (tak jak w kupnym zakwasie), sa babelki i pachnie czosnkowo. Po sprobowaniu nie jest jednak kwasne!
Co mam zrobic? Poczekac pare dni? Czy dodac do wywaru taki?
Bardzo prosze o pomoc. Bardzo zalezy mi na ugotowaniu zurku na wlasnym zakwasie.
Z gory dziekuje za pomoc!!!
czekaj kilka dni...powinien być kwaśny..ja dodaję do zakwasu parę skórek z chleba...i czosnek też...!
Zakwas po 3-4 dniach powinien mieć wyrażnie kwaśny smak, natomiast po 7-10 dniach powinien być gotowy do użycia. Dłuższe trzymanie zakwasu wpływa niekorzystnie na jego walory smakowe. Dodaj skórkę z chleba upieczonego na zakwasie a przede wszystkim postaw zakwas w cieplejszym miejscu / w zimie blisko kaloryfera /. Szybkie kiszenie tak zakwasu jak i np.buraczków na barszczyk gwarantuje ich dobry smak. Pozdrawiam Danela
Ja wczoraj nastawiłam swój pierwszy w życiu zakwas z mąki żytniej razowej :). Chciałabym zapytać o parę rzeczy, więc napiszę tutaj, nie będę tworzyła niepotrzebnie nowego wątku :). Kiedy można dodać do zakwasu skórkę chleba ? Po drugie, trochę się zimno zrobiło na dworze, nie zdechnie mi zakwas ( nie mam możliwości kaloryferowania ich :D) ? I jeszcze upewniam się : dziś ( czyli drugi dzień kwaszenia) powinnam dodać do zakwasu po 2 łyżki letniej wody i mąki żyt ? Tak ? z góry dziękuję za pomoc.
skórka chleba jest niekonieczna.
drugiego dnia dwa razy wiecej maki i wody + trochę cukru
ja robilem pierwszy raz zakwas na wiosne i nie bylo zbyt cieplo a jednak sie udal. postawilem go na kratce lodowki
wiecej:
http://chleb.info.pl