Forum

Kuchenne porady

chrupkie ogórki

  • Autor: malka200 Data: 2009-08-09 19:57:57

    zrobiłam ogóreczki w occie i wyszły jakieś mało chrupkie. Nie wiem czemu.... W smaku ok, kwaśno-słodkie ale nie chrupkie. Co zrobić, bo szykuję kolejne i chcialabym takie akuratne....

  • Autor: Maciejka24 Data: 2009-08-09 20:26:11

    Witaj. W zeszlym roku pierwszy raz robilam ogórki konserwowe. Gotowalam je tylko 6 minut i wyjmowalam sloiki z garnka. Wszystkie byly  chrupiace. Prawdopodobnie Twoje za dlugo gotowalas. Pozdrawiam.

  • Autor: malka200 Data: 2009-08-09 20:54:59

    ok 10 min, myślisz że za długo?

  • Autor: Maciejka24 Data: 2009-08-09 21:03:05

    Mozliwe, ze za dlugo. Przegladalam teraz przepisy i okazuje sie, ze wystarczaja nawet 4 minuty gotowania. I koniecznie wyjac sloiki z goracej wody w garnku. 

  • Autor: Mari Data: 2009-08-09 22:03:42

    Ja mam sprawdzony sposob na konserwacje ogorkow. Gotuje chwile, doslownie 1 minute i sprawdzam kolor ogorkow. jak zmienia kolor z zielonego na charakterystyczny kolor ogorkow konserwowych to czas na wyjecie. Czasem to trwa dluzej, czasem krocej.  

  • Autor: malka200 Data: 2009-08-09 22:16:26

    dzięki, następne krócej pogotuję :)

  • Autor: piła Data: 2009-08-10 14:52:17

    od kiedy liczyć czas gotowania ( te 4 , 6 minut ) czy od zawrzenia wody ?
     i jeszcze jedno, wkładacie słoiki do zimnej wody, czy do wrzątku ? podpowiedzcie

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-10 15:52:19

    Mysle ze do zimnej wody aby  sloiki nie pekly i czas gotowania liczy sie odponownego zagotowania wody po wlozeniu sloikow.

  • Autor: alman Data: 2009-08-10 16:06:00

    Słoiki wkładam do zimnej wody, ale jeśli mam więcej partii do zapasteryzowania, to następne już różnie, z reguły wylewam trochę gorącej a dodaję zimnej i do takiej /czyli ciepłej/ wkładam następne. Czas liczę od momentu jak zaczyna się woda gotować, ale tak lekko już mruga a nie wyskakuje z garnka, a w zasadzie to nie patrzę na zegarek, patrzę na ogórki - jak zmieniają kolor to wyjmuję.
    Muszę jednak przyznać, że niekiedy zdarza się, że mimo wszystko ogórki nie są chrupkie, bo zależy też od ogórków, no i zawsze trzeba je przed włożeniem do słoików moczyć w zimnej wodzie, niech się napiją do woli, czasem moczę nawet całą noc, jeśli są zwiędnięte.

  • Autor: andzia2607 Data: 2009-08-12 09:08:53

    na pewno czas gotowania ma wplyw,ale wazne jest tez w jakim stanie sa ogorki
    ja z reguly uzywam tylko takic z wlasnego ogrodkai te zbieram co 2 dni-sa swieze i nigdy z nimi nie mialam problemow-zero kapci

Przejdź do pełnej wersji serwisu