Kochane Żarłoczki - poproszono mnie żebym była starościną na weselu i zorganizowała super oczepiny (?) u nas zwykle starościna śpiewa jakieś przyspiewki przed ściągnięciem welonu , ale ja talentu wokalnego nie mam za grosz - a na jakieś naprawdę fajne zabawy pomysłu nie mam! wiem że mnóstwo jest w necie ale ciężko coś wybrać stąd moja prośba do Was - powiedzcie co mieliście lub co chcielibyscie mieć podczas swojego wesela? może Wasze opinie pomogą mi w wyborze,bo czasu niewiele mi zostało! :))) z góry serdecznie dziękuję
Wiesz może Ci się mój pomysł spodoba .Ogólnie nie lubię zabaw na weselu , ale jedna zabawa strasznie mi się podobała, nawet brałam w niej udział .Orkiestra poprosiła do siebie Pana Młodego i Panią Młoda ,kazali im wybrać ze swoich rodzin po 6 dziewczyn ,kiedy był już komplet kazali nam ubrać buty od swojego chłopa , a następnie poinformowali nas ,że rozegramy mecz , ustawili bramki z krzeseł i kazali wybrać bramkarza z każdego zespołu.No i kiedy byłyśmy gotowe do meczu powiedzieli nam ,że zapomnieli piłki ( celowo to zrobili) i dali nam kapustę .Czy Ty umisz sobie wyobrazić co to była za rywalizacja , te dziewczyny tak kopały ta kapustę ,żeby wbić do bramki ,że padały na ziemię nie patrzyły ,że są w pięknych kieckach .Cała sala płakała ze śmiechu , a ile dzieci miały radochy. Wygrana drużyna dostała flaszkę , a my przegrani dostaliśmy miotłę i 2 minuty sala była wysprzątana.Naprawde polecam ta zabawę.Pozdrawiam
pierwszy raz slyszę o starościnie .w moich stronach to zespół śpiewa do oczepin . może porozmawij z zespołem i niech oni śpiewają ,a ty tylko zapowiadaj konkursy
Witam:) Szukając zabaw na swoje wesele korzystałam z tej oto stronki http://wesele.plock.pl/wesele-1.html Naszym gościom bardzo się podobały przygotowane przez nas zabawy, szczególnie gra o 100 zł. Myśle, że jest z czego wybierać i znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie:) Pozdrawiam Marzena
Witam Cie serdecznie :) W moich stronach(na naszym weselu również) to orkiestra śpiewa przy oczepinach, a starościny z obu stron przeszkadzaja mlodemu w zdejmowaniu welonu "tłukąc" go telikatnie drewnianymi łyzkami po łapkach, podobnie młodej przy zdejmowaniu muszki przeszkadzaja starostowie. Później panny robia jedno kółko, a kawalerowie drugie(panny w środkowym, kawalerowie w zewnętrznym) każde kólko porusza sie w inna stronę. Młoda para stoi w środku, orkiestra gra i panna mloda na znak orkiestry rzuca za siebie welon, podobnie pan młody z muszka.Wszystko mozna dogadać z orkiestra i sprawa załatwiona. Pozdrawiam serdecznie i super zabawy zyczę-Ewa.
w naszej okolicy to właśnie starościna ściąga welon i zakłada chustke na znak że Młoda nie jest panną tylko juz mężatką -gospodynią! taka tradycja - a storościna może mieć i 50 lat i 20 lat :)) nie ma znaczenia byle mężatką była.
to jak to wygląda u Was ? jakieś konkretne zabawy orkiestra organizuje czy tylko ściągacie welon i panna młoda rzuca - bo ja dalej w rozterce jestem :)
Przeważnie są jakieś zabawy organizowane przez orkiestrę. Mi podoba się wróżenie potomstwa. Młodzi siedzą na krzesłach tyłem do siebie. Jak powiesz już mają się oglądną. W zależności czy oglądna się w tą sama strone czy w różne będzie syn albo córka. Ten sam kierunek jest na chłopaka a przeciwne kierunki na córke. Raz spodkałam sie ze zbieraniem pieniędzy na wózek. Młodzi siedzą sobie na krzesłach. Przed soba mają pojemnik na pieniądze. Każddy kto chce zatańczyć z Panem lub Panią młoda wrzuca pieniadze do pojemnika i tańczy z którmyś z nich. Rywalizacja jest kto uzbiera więcej na przysłowiowy wuzek. Można zrobić też taniec na gazecie. Woła się panny i kawalerów. Dobieraja się w pary. Tanczą na rozłożonej gazecie. Gazetę składa się na coraz mniejsze części i wygrywa ta para która nie zejdzie z gazety. Może też byc taniec z partnerką na rękach. Wygrywa ta para w której partner najdłużej nie postawi partnerki na podłodze. Jeżeli masz czas. to pooglądaj sobie nagrania z oczepin innych osób i cos wybierz. Raz się spodkałam, że zamiast zwykłych oczepin był pokaz sztucznych ogni o północy. Moga też panowie mieć na nitce przywiązany długopis przy spodniach i bez pomocy rąk maja trafić do butelki.
Hej u nas na wiejskich weselach jest różnie czasem starościna a czasem orkiestra.A z zabaw to ściągnie przez pana młodego podwiązki młodej(oczywiście zębami) ,zabawa w rozpoznanie młodej po kolanku.
dziękuję! jakiś zarys już jest - trzeba to tylko z DJ obgadać - no cały problem w tym ,że orkiestry nie ma i tak naprawdę nikt nie wie jak wygląda taka zabawa z DJ bo do tej pory nikt takiego wesela nie robił :))) raz oczepiny już robiłam ale to było baardzo dawno , orkiestra super przygrywała , ale powtarzać sie nie wypada :))
Domyslam się, że Dj bedzie puszczał muzyke na płydkach i ewentualnie jakies zabawy wymyślał. Musisz z nim to obgadać. Może coś ci podpowie. Oczywiście nie byłam na takim weselu.
witajcie! wesele, wesele i po weselu! :) oczepiny się odbyły , panna młoda rzuciła bukiet i teraz czekamy na następne wesela! do końca nie wiedziałam co zrobić z tymi oczepinami - bo generalnie zabawy podczas wesela organizował DJ, ale Młodzi chcieli coś jeszcze przy ściąganiu welonu więc wyglądało to tak: przygotowałam dla Młodych prezenty - a każdy przezent poprzedzał wierszyk - powinno się spiewać wtedy jest weselej , ale tu Dj pospieszył z pomocą i odczytywał nam zwrotki , a my ze starostą wręczaliśmy prezenty! 1) PÓŹNE JUŻ GODZINY CZAS SZYBKO UCIEKA
NASZA PARA MŁODA NA PIOSENKĘ CZEKA
2) SZCZĘŚCIA MŁODYM ŻYCZYĆ I RADOŚCI WIELE
BO TO PRZECIEŻ DZISIAJ ICH HUCZNE WESELE
3) MACIE JUŻ PREZENTY OD PRZEMIŁYCH GOŚCI
A TERAZ WAM DADZĄ COŚ WASI STAROŚĆI
4) TA DREWNIANA ŁYŻKA I TA OTO MISKA
AŻEBY TEŚCIOWA NIE DARŁA CIPYSKA
5) TOBIE MŁODY DAJĄ DO ZMYWANIA ŚCIERKĘ
CO BYŚ JUŻ ZAPOMNIAŁ SWOJĄ KAWALERKĘ
6) DLA CIEBIE ULEŃKO TO PIWECZKO ZŁOTE
ŻEBYŚ NA KOCHANIE WCIĄŻ MIAŁA OCHOTĘ
7) A DLA CIEBIE PAWLE TROSZKĘ MAJERANKU
I CAŁUJ SWĄ ŻONKĘ KAŻDEGO PORANKU
8) MASZ TUTAJ ULEŃKO BUTELECZKĘ WINA
ŻEBYŚ MU PIERWSZEGO URODZIŁA SYNA
9) A TY MASZ PAWEŁKU WÓDECZKI SZKLANECZKĘ
ŻEBYŚ ŻONIE ZROBIŁ JESZCZE I CÓRECZKĘ
10)TE BŁYSZCZĄCE BUTY TEŚCIOWA CI DAŁA
ŻEBYŚ JEJ OGRÓDEK DOBRZE OBRABIAŁA
11) A DO CIEBIE TRAFIA PIEPRZU ODROBINĘ
JAK CI ULA NIE DA WSYP JEJ POD PIERZYNĘ
12)TO DLA CIEBIE MŁODA KAWAŁEK ŁAŃCUSZKA
JAK BĘDZIE UCIEKAŁ PRZYWIĄŻ GO DO ŁÓŻKA
13) MASZ TUTAJ ŚMIETANĘ I LUBCZYKU ZIELE
ŻEBYŚ W NOC POŚŁUBNĄ NIE LEŻAŁ JAK CIELĘ
14) DLA WAS JEST TEN WAŁEK KTÓRY CIASTO GNIECIE
BĘDZIECIE SIĘ KŁÓCIĆ WALNIE WAS PO GRZBIECIE
15) A W NOCY POŚLUBNEJ ŚPIJCIE NA TEJ DECSE
AŻEBYŚ WOŁAŁA JESZCZE MĘŻU JESZCZE
16) A JESZCZE TU MACIE DWA JAJKA DO TEGO
LEŻAŁY POD STOŁEM PEWNIE TO MŁODEGO J
17) STAROSTĘ PROSIMY TERAZ O STOŁECZEK
BĘDZIEMY ŚCIĄGALI MUCHĘ I WIANECZEK !
18) CHUSTECZKĘ ULEŃKO UBRAĆ CI WYPADA -
BO OSTATNI LISTEK Z TWEGO WIANKA SPADA
19) TOBIE MUCHĘ PAWLE ZABRAĆ TEŻ NALEŻY-
NIECH SIĘ NIĄ NACIESZĄ INNI KAWALERZY!
20) NA KOLANACH MŁODEJ JUŻ LEŻY WIANECZEK
KAŻDY RZUCI GROSIK BĘZIE NA WÓZECZEK
goście weselni stanowili niezły doping gdy Młody miał wypić tę nieszczęsna szklaneczkę wódki , czy wtedy gdy Młoda miała prowadzić go na łańcuchu:)) śmiechu było sporo :)) dzieci najbardziej były zadowolone gdy Młoda zmieniła swoje białe pantofelki na buciki od tesciowej :)) wklejam kilka zdjęć - niestety bez twarzy co by Młodzi się nie obrazili, że rozpowszechniam ich wizerunek :) ale myślę że zobrazuja Wam jak to mniej więcej wyglądało:) dziękuję i pozdrawiam wszystkich:)
Kochane Żarłoczki - poproszono mnie żebym była starościną na weselu i zorganizowała super oczepiny (?) u nas zwykle starościna śpiewa jakieś przyspiewki przed ściągnięciem welonu , ale ja talentu wokalnego nie mam za grosz - a na jakieś naprawdę fajne zabawy pomysłu nie mam!
wiem że mnóstwo jest w necie ale ciężko coś wybrać stąd moja prośba do Was - powiedzcie co mieliście lub co chcielibyscie mieć podczas swojego wesela? może Wasze opinie pomogą mi w wyborze,bo czasu niewiele mi zostało! :))) z góry serdecznie dziękuję
Wiesz może Ci się mój pomysł spodoba .Ogólnie nie lubię zabaw na weselu , ale jedna zabawa strasznie mi się podobała, nawet brałam w niej udział .Orkiestra poprosiła do siebie Pana Młodego i Panią Młoda ,kazali im wybrać ze swoich rodzin po 6 dziewczyn ,kiedy był już komplet kazali nam ubrać buty od swojego chłopa , a następnie poinformowali nas ,że rozegramy mecz , ustawili bramki z krzeseł i kazali wybrać bramkarza z każdego zespołu.No i kiedy byłyśmy gotowe do meczu powiedzieli nam ,że zapomnieli piłki ( celowo to zrobili) i dali nam kapustę .Czy Ty umisz sobie wyobrazić co to była za rywalizacja , te dziewczyny tak kopały ta kapustę ,żeby wbić do bramki ,że padały na ziemię nie patrzyły ,że są w pięknych kieckach .Cała sala płakała ze śmiechu , a ile dzieci miały radochy. Wygrana drużyna dostała flaszkę , a my przegrani dostaliśmy miotłę i 2 minuty sala była wysprzątana.Naprawde polecam ta zabawę.Pozdrawiam
Extra pomysł , zwłaszcza że Młody to zapalony kibic :)))Młoda z resztą też tylko przeciwnych drużyn hihi:))
pierwszy raz slyszę o starościnie .w moich stronach to zespół śpiewa do oczepin . może porozmawij z zespołem i niech oni śpiewają ,a ty tylko zapowiadaj konkursy
U nas to już przeżytek.Nikt teraz nie prosi na starostów.
niestety będzie DJ , a Młodzi w jakiś sposób chcą zachować okoliczną tradycję :))
Witam:) Szukając zabaw na swoje wesele korzystałam z tej oto stronki http://wesele.plock.pl/wesele-1.html Naszym gościom bardzo się podobały przygotowane przez nas zabawy, szczególnie gra o 100 zł.
Myśle, że jest z czego wybierać i znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie:) Pozdrawiam Marzena
dziękuję - przeglądnę napewno ! :))
http://wesele.plock.pl/wesele-1.html proszę link aktywny
Witam Cie serdecznie :)
W moich stronach(na naszym weselu również) to orkiestra śpiewa przy oczepinach, a starościny z obu stron przeszkadzaja mlodemu w zdejmowaniu welonu "tłukąc" go telikatnie drewnianymi łyzkami po łapkach, podobnie młodej przy zdejmowaniu muszki przeszkadzaja starostowie. Później panny robia jedno kółko, a kawalerowie drugie(panny w środkowym, kawalerowie w zewnętrznym) każde kólko porusza sie w inna stronę. Młoda para stoi w środku, orkiestra gra i panna mloda na znak orkiestry rzuca za siebie welon, podobnie pan młody z muszka.Wszystko mozna dogadać z orkiestra i sprawa załatwiona.
Pozdrawiam serdecznie i super zabawy zyczę-Ewa.
dziękuję bardzo! :))
Nigdy nie spotkałam się z tym by starościna robiła oczepiny. Zawsze orkiestra u nas prowadzi oczepiny.
w naszej okolicy to właśnie starościna ściąga welon i zakłada chustke na znak że Młoda nie jest panną tylko juz mężatką -gospodynią! taka tradycja - a storościna może mieć i 50 lat i 20 lat :)) nie ma znaczenia byle mężatką była.
chusty tez u nas sie nie zakłada
to jak to wygląda u Was ? jakieś konkretne zabawy orkiestra organizuje czy tylko ściągacie welon i panna młoda rzuca - bo ja dalej w rozterce jestem :)
Przeważnie są jakieś zabawy organizowane przez orkiestrę. Mi podoba się wróżenie potomstwa. Młodzi siedzą na krzesłach tyłem do siebie. Jak powiesz już mają się oglądną. W zależności czy oglądna się w tą sama strone czy w różne będzie syn albo córka. Ten sam kierunek jest na chłopaka a przeciwne kierunki na córke. Raz spodkałam sie ze zbieraniem pieniędzy na wózek. Młodzi siedzą sobie na krzesłach. Przed soba mają pojemnik na pieniądze. Każddy kto chce zatańczyć z Panem lub Panią młoda wrzuca pieniadze do pojemnika i tańczy z którmyś z nich. Rywalizacja jest kto uzbiera więcej na przysłowiowy wuzek. Można zrobić też taniec na gazecie. Woła się panny i kawalerów. Dobieraja się w pary. Tanczą na rozłożonej gazecie. Gazetę składa się na coraz mniejsze części i wygrywa ta para która nie zejdzie z gazety. Może też byc taniec z partnerką na rękach. Wygrywa ta para w której partner najdłużej nie postawi partnerki na podłodze. Jeżeli masz czas. to pooglądaj sobie nagrania z oczepin innych osób i cos wybierz. Raz się spodkałam, że zamiast zwykłych oczepin był pokaz sztucznych ogni o północy. Moga też panowie mieć na nitce przywiązany długopis przy spodniach i bez pomocy rąk maja trafić do butelki.
Hej u nas na wiejskich weselach jest różnie czasem starościna a czasem orkiestra.A z zabaw to ściągnie przez pana młodego podwiązki młodej(oczywiście zębami) ,zabawa w rozpoznanie młodej po kolanku.
dziękuję!
jakiś zarys już jest - trzeba to tylko z DJ obgadać - no cały problem w tym ,że orkiestry nie ma i tak naprawdę nikt nie wie jak wygląda taka zabawa z DJ bo do tej pory nikt takiego wesela nie robił :))) raz oczepiny już robiłam ale to było baardzo dawno , orkiestra super przygrywała , ale powtarzać sie nie wypada :))
Domyslam się, że Dj bedzie puszczał muzyke na płydkach i ewentualnie jakies zabawy wymyślał. Musisz z nim to obgadać. Może coś ci podpowie. Oczywiście nie byłam na takim weselu.
witajcie!
wesele, wesele i po weselu! :)
oczepiny się odbyły , panna młoda rzuciła bukiet i teraz czekamy na następne wesela!
do końca nie wiedziałam co zrobić z tymi oczepinami - bo generalnie zabawy podczas wesela organizował DJ, ale Młodzi chcieli coś jeszcze przy ściąganiu welonu więc wyglądało to tak:
przygotowałam dla Młodych prezenty - a każdy przezent poprzedzał wierszyk - powinno się spiewać wtedy jest weselej , ale tu Dj pospieszył z pomocą i odczytywał nam zwrotki , a my ze starostą wręczaliśmy prezenty!
1) PÓŹNE JUŻ GODZINY CZAS SZYBKO UCIEKA
NASZA PARA MŁODA NA PIOSENKĘ CZEKA
2) SZCZĘŚCIA MŁODYM ŻYCZYĆ I RADOŚCI WIELE
BO TO PRZECIEŻ DZISIAJ ICH HUCZNE WESELE
3) MACIE JUŻ PREZENTY OD PRZEMIŁYCH GOŚCI
A TERAZ WAM DADZĄ COŚ WASI STAROŚĆI
4) TA DREWNIANA ŁYŻKA I TA OTO MISKA
AŻEBY TEŚCIOWA NIE DARŁA CI PYSKA
5) TOBIE MŁODY DAJĄ DO ZMYWANIA ŚCIERKĘ
CO BYŚ JUŻ ZAPOMNIAŁ SWOJĄ KAWALERKĘ
6) DLA CIEBIE ULEŃKO TO PIWECZKO ZŁOTE
ŻEBYŚ NA KOCHANIE WCIĄŻ MIAŁA OCHOTĘ
7) A DLA CIEBIE PAWLE TROSZKĘ MAJERANKU
I CAŁUJ SWĄ ŻONKĘ KAŻDEGO PORANKU
8) MASZ TUTAJ ULEŃKO BUTELECZKĘ WINA
ŻEBYŚ MU PIERWSZEGO URODZIŁA SYNA
9) A TY MASZ PAWEŁKU WÓDECZKI SZKLANECZKĘ
ŻEBYŚ ŻONIE ZROBIŁ JESZCZE I CÓRECZKĘ
10) TE BŁYSZCZĄCE BUTY TEŚCIOWA CI DAŁA
ŻEBYŚ JEJ OGRÓDEK DOBRZE OBRABIAŁA
11) A DO CIEBIE TRAFIA PIEPRZU ODROBINĘ
JAK CI ULA NIE DA WSYP JEJ POD PIERZYNĘ
12) TO DLA CIEBIE MŁODA KAWAŁEK ŁAŃCUSZKA
JAK BĘDZIE UCIEKAŁ PRZYWIĄŻ GO DO ŁÓŻKA
13) MASZ TUTAJ ŚMIETANĘ I LUBCZYKU ZIELE
ŻEBYŚ W NOC POŚŁUBNĄ NIE LEŻAŁ JAK CIELĘ
14) DLA WAS JEST TEN WAŁEK KTÓRY CIASTO GNIECIE
BĘDZIECIE SIĘ KŁÓCIĆ WALNIE WAS PO GRZBIECIE
15) A W NOCY POŚLUBNEJ ŚPIJCIE NA TEJ DECSE
AŻEBYŚ WOŁAŁA JESZCZE MĘŻU JESZCZE
16) A JESZCZE TU MACIE DWA JAJKA DO TEGO
LEŻAŁY POD STOŁEM PEWNIE TO MŁODEGO J
17) STAROSTĘ PROSIMY TERAZ O STOŁECZEK
BĘDZIEMY ŚCIĄGALI MUCHĘ I WIANECZEK !
18) CHUSTECZKĘ ULEŃKO UBRAĆ CI WYPADA -
BO OSTATNI LISTEK Z TWEGO WIANKA SPADA
19) TOBIE MUCHĘ PAWLE ZABRAĆ TEŻ NALEŻY-
NIECH SIĘ NIĄ NACIESZĄ INNI KAWALERZY!
20) NA KOLANACH MŁODEJ JUŻ LEŻY WIANECZEK
KAŻDY RZUCI GROSIK BĘZIE NA WÓZECZEK
goście weselni stanowili niezły doping gdy Młody miał wypić tę nieszczęsna szklaneczkę wódki , czy wtedy gdy Młoda miała prowadzić go na łańcuchu:)) śmiechu było sporo :)) dzieci najbardziej były zadowolone gdy Młoda zmieniła swoje białe pantofelki na buciki od tesciowej :))wklejam kilka zdjęć - niestety bez twarzy co by Młodzi się nie obrazili, że rozpowszechniam ich wizerunek :) ale myślę że zobrazuja Wam jak to mniej więcej wyglądało:)
dziękuję i pozdrawiam wszystkich:)