Forum

Pomysł czy Problem?

Testy nowej wyszukiwarki

• Autor: Pampas Data: 2009-08-12 18:15:52

Chciałbym zaprosić wszystkich do testowania nowej wyszukiwarki, która jest już prawie gotowa.

Wyszukiwarka na razie aktualizuje swoją bazę danych tylko raz na dobę w godzinach nocnych. Później będzie się to odbywać znacznie częściej.

Zgłaszanie ewentualnych błędów:

• Zanim zgłosisz, że coś nie działa, spróbuj powtórzyć ostatnio wykonane czyności, aby ponownie doprowadzić do wystąpienia błędu. W ten sposób zyskasz pewność, że ten sam efenkt uzyska programista.
    • Zgłoszenie błędu powinno zawierać:
      • informację, z jakiej przeglądarki i w jakiej wersji się korzysta,
      • szczegółowy opis czynności, które doprowadziły do wystąpienia błędu (również przytoczone dokładnie szukane wyrazy),
      • informację, czy błąd udało się powtórzyć, czy wystąpił tylko jednorazowo,
      • szczegółowy opis błędu - co nie zadziałało, jaki powinien być oczekiwany efekt, dokładnie przytoczone komunikaty o błędach.
    • Błędy proszę zgłaszać w tym wątku.

Proszę w tym wątku zgłaszać tylko nieprawidłowości w działaniu nowego mechanizmu. Bardzo to ułatwi poprawianie wszelkich niedociągnięć.
    Proszę także nie pisać tutaj na temat życzeń co do przyszłych zmian w funkcjonalności wyszukiwarki. O tym możemy porozmawiać w osobnym wątku.

A teraz po tym przydługim opisie proszę, oto adres wyszukiwarki:
    http://wielkiezarcie.com/search.php

• Autor: as Data: 2009-08-13 11:58:09

To może nie jest wielki błąd bo w niczym nie przeszadza ale zauważyłam taka rzecz. Jeżeli wpiszę w wyszukiwarkę słowo zawierające polskie znaki to owszem znajdzie bez żadnego problemu i wszystko jest prawidłowo tylko w tym miejscu co wpisałam to słowo polskie znaki są zamieniane na znaczki. Sprawdziłam wczoraj kilka razy w opera9.64 Mam też pytanie jeżeli korzystam z wyszukiwania zaawansowanego to w jakim formacie mam wpisywać datę. Proszę też by gdzieś na stronie umieścić tą wyszukiwarkę by nie trzeba było szukać tego linku który tu napisałeś. 

• Autor: Wkn Data: 2009-08-13 12:27:41

Co do ostatniego postulatu. Wyszukiwarka zostanie umieszczona w wyraźnym miejscu na stronie, gdy zostanie przetestowana i oficjalnie opublikowana. Nie widzę logicznego powodu, dla którego produkt w fazie testów, w których uczestniczy pewna grupa zainteresowanych miał być wystawiony do użytku publicznego.

• Autor: alman Data: 2009-08-13 16:35:24

a czemu już nie ma nowej wersji wyszukiwania /zaawansowane/? nie będzie już, czy to tylko chwilowe?

• Autor: alman Data: 2009-08-13 16:37:32

o przepraszam, nie kliknęłam w podany wyżej link, wszystko jest....proszę skasować oba moje posty, bo są bez sensu........dziękuję!!!

• Autor: Rzymianka Data: 2009-08-13 16:57:24

Test wyszedł bardzo dobrze. Mozilla 3,5,2  / szukany był  " tort Sachera" /. Pozdrawiam !

• Autor: as Data: 2009-08-13 23:03:56

Powód logiczny jest taki, że nie każdy zajrzy do tego tematu.

• Autor: Wkn Data: 2009-08-14 09:02:01

Asie, czy Ty dokładnie przeczytałaś moje słowa? Pampasowi zależało na przetestowaniu wyszukiwarki przez zainteresowaną grupę osób, które aktywnie uczestniczą w życiu forum i zaglądają do nowych wątków. Upublicznianie produktu w fazie testów kilkuset tysiącom ludzi, którzy wchodzą na stronę główną, z których większość nigdy nie napisało ani nie napisze słowa na forum jest właśnie nielogiczne z punktu widzenia programisty oraz moderującego i może wywołać więcej szkód niż pożytku.
    Wyszkiwarka w ciągu najbliższych kilku dni i tak znajdzie się na stronie, ponieważ wszystko wskazuje na to, że nie ma błędów lub są bardzo nieznaczne, które będzie można szybko usunąć.

• Autor: as Data: 2009-08-14 09:27:25

chciałam tylko pomóc. Przepraszam.

• Autor: Wkn Data: 2009-08-14 10:01:45

Ja również przepraszam. Internet to takie świństwo, przez które czasem trudno prawidłowo ocenić intencje piszącego, skoro za słowem nie idą mimika oraz intonacja. Łatwo o pomyłkę w interpretacji.

Idę na zakupy jedzeniowe, a potem wracam postestować szukanie przepisów w nowej wyszukiwarce.

• Autor: justine75 Data: 2009-08-13 18:24:14

Super:)))
    Nowa wyszukiwarka znalazła to,czego ''stara''w ogóle nie wyłapała:)Hasło-ciasto szczęścia.Jednakże,nie wiem czy to ważne,zamiast polskich znaków wyskoczyły jakieś robaczki...

• Autor: Wkn Data: 2009-08-13 18:26:09

Ważne, ważne, będzie poprawione!
    Testujcie dalej :)

• Autor: ośka Data: 2009-08-14 12:59:27

od wielu lat uzywam mozzilli więc i teraz mozzilla w użyciu, najnowsza wersja-pojęcia nie mam co do numeru. jedyne do czego mogę się przyczepić to krzaczki zamiast polskich znaków w okienku, gdzie wpisuje sie wyszukiwane słowa, frazy :)

• Autor: Pampas Data: 2009-08-14 13:40:48

Krzaczki pojawiające się zamiast polskich literek poprawione.

• Autor: ekkore Data: 2009-08-14 13:44:57

U mnie nadal krzaczki...

Poza tym nie zauważyłam jakiś problemów - działa zdecydowanie szybciej
    mam mozillę - być może wersję najbardziej aktualną - bo niedawno krzyczał, że jest do pobrania. I pewnie to zrobiłam, aby pozbyć się upierdliwości przy każdym włączaniu komputera....

• Autor: Pampas Data: 2009-08-14 14:06:09

Masz rację, jakoś zapomniałem poprawić w wersji podstawowej wyszukiwarki (zrobiłem tylko zaawansowaną)
    Teraz już jest ok.

• Autor: as Data: 2009-08-16 20:34:27

Wydaje mi się, że przeglądarka nie pokazuje więcej niż 999 pozycji czyli jeżeli jest duzo na dany temat to nie pokarze wszystkiego.

• Autor: Wkn Data: 2009-08-16 21:05:17

Widocznie nasza strona jest tak beznadziejnie konserwatywna i uboga w treść, że nie potrzeba więcej niż 999 pozycji w wyszukiwarce.
    A tak na poważnie, to zawsze możesz popróbować innych pozycji już podczas wpisywania haseł wyszukiwania. Różne konfiguracje, pełna satysfakcja.
    A tak na marginesie, naprawdę przekopujesz się przez więcej niż 999 wyników jednego wyszukiwania? To twarda sztuka jesteś ;P

• Autor: as Data: 2009-08-16 21:58:07

Napisałam co zauważyłam. Na pocieszenie napiszę, że poległam i nie przeczytałam wszystkich pozycji.

• Autor: Wkn Data: 2009-08-17 12:12:45

Hihihi, no miałam nadzieję, że się do tego przyznasz :D
    Dziś nowa wyszukiwarka znajdzie się na głównej stronie.

• Autor: as Data: 2009-08-17 13:09:54

Dziękuje. Już sprawdziłam i tak jak pisalaś już jest

• Autor: Shanna Data: 2009-08-17 22:16:21

A ja ja wlasnie sprawdzilam i musze powiedziec, ze odwaliliscie KAWAL swietnej roboty. Dziekuje;)

• Autor: Wkn Data: 2009-08-17 22:30:09

Mam nadzieję, że to nie kawał ;P

• Autor: as Data: 2009-08-17 22:50:31

Ja już duzo na spamowałam w tym temacie ale jestem pod wrażeniem. Wyszukiwarka jest super. Jest w niej chyba wszystko co bym chciała. Wielkie dzięki dla Pampasa. 

• Autor: makusia Data: 2009-08-19 19:27:33

wyszukiwarka jest kapitalna:) dzieki wielkie :)))

• Autor: justine75 Data: 2009-08-18 14:15:46

Ta wyszukiwarka jest po prostu zajefajna:)))W końcu nie trzeba się przegrzebywać przez całe WŻ żeby znaleźć przepis,o jaki nam chodzi.
    Fajnie,że jest opcja przeszukiwania tylko w konkretnym dziale:)

• Autor: Krystyna911 Data: 2009-08-18 07:02:44

może ja nie kumata, ale widzę okienko "rozwiń listę grup przepisów", i po prostu nie wiem jak z niej skorzystać, a bardzo chętnie bym skorzystała z takiej opcji

• Autor: Krystyna911 Data: 2009-08-18 14:10:06

Ooooo, śliczne dzięki. Już mi się lista rozwija

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-07 12:44:01

No wiec moj wniosek - bez polskich znakow trudno cos znalezc. Nie wiem czy to zamierzone ale...utrudnia szukanie osobom kozystajacym z innojezycznych tastatur. Wiem ze istnieja jakies programy ladujace polskie znaki ale ich nie moge zakladac na komputery biurowe z ktorych w wiekszosci korzystam. Dla mnie szkoda.

Hmm teraz nie wiem gdzie wlasciwie szukalam w starej czy nowej.. No na prawo w okienku szukaj, wiec nie wiem czy moje spostrzezenia sa aktualne czy zrobilam cos zle....Bo na przyklad na brzoskwinie nie pojawilo sie nic a na dzem z brzoskwin tylko dyskusja na forum choc mialo sziukac wszedzie. Jedynie konfitura z brzoskwin wyswietlila sie jedna konfitura brzoskwiniowo- marchewkowa na forum.

• Autor: Pampas Data: 2009-09-07 13:12:33

Z polskimi znaczkami to niesty nie da się nic zrobić.

Co do szukania, to chyba coś źle zrobiłaś, bo mi na hasło "brzoskwinie" wyskakuje 647 wyników.

A i wyszukiwarka już jest tylko w nowej wersji.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-07 13:26:33

no tak ale juz na haslo dzem z brzoskwin to tylko ten jeden przepis na forum sie wyswietla...hmmm A moze faktycznie nie ma wiecej przepisow na dzem z brzoskwin? Dzem brzoskwiniowy tez malo co - trzy pozycje i to nie na dzem lecz z jego zawartoscia...Konfitura brzoskwiniowa tylko jedna. Moze faktycznie jest tylko jeden przepis a ja liczylam na wiecej....
    Jak mi wyjdzie to wstawie moj. Pozdrawiam

• Autor: macha17 Data: 2009-09-07 13:44:13

u mnie wogule wyszukiwarka nie dziala;/

• Autor: Pampas Data: 2009-09-07 14:10:13

Czy możesz sprecyzować, co znaczy "nie działa". Najlepiej poprzyj przykładami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu