hej nie wiem czy pamiętacie ale dawno temu krążył przepis na ciasto które przynosi szczęście w formie łańcuszka... pamiętam jedynie tylko tyle że czas oczekiwania wynosił tydzień lub dwa tygonie (ilośc dni nie jestem sobie w stanie przypomniec),napewno należało co drugi dzień dodawac jakis składnik (chyba to była mąka),mieszac drewnianą łyżką.itp.... smak tego ciasta był boski....może ktoś pamięta lub pozostawił przepis na to ciasto???pomocy
Myślę, ze chodzi o ten przepis. Skopiowałam go z jakiejś strony internetowej dawno temu. Robiłam to ciasto - jest super. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku
To jest ciasto podstawowe:- czyli zaczyn: 1 łyżka cukru 0,5 paczuszki suchych drożdży 1 szklanka maki ( myślę, ze tu chodzi o 200g) 1 szklanka cieplej wody
Wszystko przełożyć do plastikowej lub szklanej miski i przykryć
Dzień 1.- nie robić nic. Dzień 2 - 3. - W tych dniach przemieszać zaczyn każdego dnia. Dzień 4. – dodać 1 szklanka maki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru-przemieszać.
Dzień 5-9 - codziennie mieszać. Dzień 10 . – Dodać: 1 szklanka maki, 1 szklanka cukru i przemieszaj. (podzielić na 3 części)
Dzień 10 -Dodać (tylko do jednej):
1 szklanka oleju,
1 paczuszka cukru waniliowego,
3 jajka
2 szklanki maki, 1 paczuszka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru.
To co zostanie z zaczynu wykorzystujemy do pieczenia następnego ciasta bądź dajemy komus, kto zechce upiec babkę.
Ja mam podobny przepis, nazywa się amerykański chlebek przyjaźni. Niestety nie mam przepisu na zaczyn, ponieważ trzeba go było robic gdy się już ma zaczyn od kogoś. 1 dzień-dostałaś zaczyn-nie rób nic 2-4 dzień-pomieszaj drewnianą łyżką 5dzień-przelać do większego naczynia(ok 3l), dodać po 1 szklance letniego mleka, mąki i 3/4 szklanki cukru, wymieszać drewnianą łyżką 6-9 dzień pomieszać drewnianą łyżką 10 dzień Dodać po jednej szklance mąki, letniego mleka i 3/4 szklanki cukru. Odlać szklankę, którą należy rozdzielić na 3 przyjaciół. Do pozostałości dodać 2 szklanki mąki, 3 całe jaja, 1/4 dużej łyżki proszku do pieczenia, torebkę cukru waniliowego, 2/3 szklanki oleju i wszystko wymieszać. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki sody, wymieszać, dodać bakalie i owoce. Piec 45 minut
hej nie wiem czy pamiętacie ale dawno temu krążył przepis na ciasto które przynosi szczęście w formie łańcuszka...
pamiętam jedynie tylko tyle że czas oczekiwania wynosił tydzień lub dwa tygonie (ilośc dni nie jestem sobie w stanie przypomniec),napewno należało co drugi dzień dodawac jakis składnik (chyba to była mąka),mieszac drewnianą łyżką.itp....
smak tego ciasta był boski....może ktoś pamięta lub pozostawił przepis na to ciasto???pomocy
Myślę, ze chodzi o ten przepis. Skopiowałam go z jakiejś strony internetowej dawno temu. Robiłam to ciasto - jest super.
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku
To jest ciasto podstawowe:- czyli zaczyn:
1 łyżka cukru
0,5 paczuszki suchych drożdży
1 szklanka maki ( myślę, ze tu chodzi o 200g)
1 szklanka cieplej wody
Wszystko przełożyć do plastikowej lub szklanej miski i przykryć
Dzień 1.- nie robić nic.
Dzień 2 - 3. - W tych dniach przemieszać zaczyn każdego dnia.
Dzień 4. – dodać 1 szklanka maki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru - przemieszać.
Dzień 5-9 - codziennie mieszać.
Dzień 10 . – Dodać: 1 szklanka maki, 1 szklanka cukru i przemieszaj. (podzielić na 3 części)
Dzień 10 - Dodać (tylko do jednej):
1 szklanka oleju,
1 paczuszka cukru waniliowego,
3 jajka
2 szklanki maki,
1 szklanka cukru.1 paczuszka proszku do pieczenia
To co zostanie z zaczynu wykorzystujemy do pieczenia następnego ciasta bądź dajemy komus, kto zechce upiec babkę.
Ja mam podobny przepis, nazywa się amerykański chlebek przyjaźni. Niestety nie mam przepisu na zaczyn, ponieważ trzeba go było robic gdy się już ma zaczyn od kogoś.
1 dzień-dostałaś zaczyn-nie rób nic
2-4 dzień-pomieszaj drewnianą łyżką
5dzień-przelać do większego naczynia(ok 3l), dodać po 1 szklance letniego mleka, mąki i 3/4 szklanki cukru, wymieszać drewnianą łyżką
6-9 dzień pomieszać drewnianą łyżką
10 dzień Dodać po jednej szklance mąki, letniego mleka i 3/4 szklanki cukru. Odlać szklankę, którą należy rozdzielić na 3 przyjaciół. Do pozostałości dodać 2 szklanki mąki, 3 całe jaja, 1/4 dużej łyżki proszku do pieczenia, torebkę cukru waniliowego, 2/3 szklanki oleju i wszystko wymieszać. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki sody, wymieszać, dodać bakalie i owoce. Piec 45 minut
Znalazłam taki wątek http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=27046&post=54494 może też Ci coś pomoże:)
Pozdrawiam:)
jesteście kochani dziękuję za przepisy,pozostaje jedynie zabrac sie do pieczenia,buziaki i gorąco pozdrawiam